Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De moed van imperfectie

Stel je eens voor dat je 's ochtends wakker wordt en echt voelt dat je de moeite waard bent, gewoon omdat je goed genoeg bent zoals je nu bent. Een voorbeeld van bezield leven waarin je laat gaan wie je denkt te moeten zijn. In 'De moed van imperfectie' neemt Brené Brown je mee op een inspirerende en levenslange reis om te ontdekken dat moed, compassie en verbondenheid de ingrediënten zijn om een bezield leven te leiden.

Marieke Kruitwagen | 19 februari 2014

Het lijkt tegenstrijdig. Het is iets wat we allemaal in meerdere of mindere mate met elkaar delen. Je best doen om aardig, goed, perfect te zijn in de ogen van anderen en alles onder controle te hebben. Waarom? Om daarmee geluk en verbondenheid met anderen te verdienen. De keerzijde is echter waar. Echte verbondenheid met mensen voel je doordat je authentiek bent en loslaat wat anderen van je vinden. Daar zijn moed en compassie voor nodig. Compassie in de vorm van houden van jezelf en moed in de vorm van 'nee' durven zeggen. Zo herkenbaar, maar zo eng... Brené Brown beschrijft heel duidelijk en herkenbaar welke dingen ons daarbij in de weg staan. Het is de kunst om gevoelens van angst, schaamte en kwetsbaarheid die iedereen voelt, niet weg te stoppen. Juist erover praten, herkennen en erkennen maakt dat ze niet gaan groeien. Brown noemt dit 'schaamtebestendigheid' opbouwen. Een mooi inzicht dat zij deelt, is dat de lichte en blijde gevoelens niet kunnen bestaan, zonder ook de andere, donkere kant te voelen. Lange tijd dacht ik dat als ik maar goed genoeg mijn best zou doen en ik genoeg controle had, schaamte en angst mij niet zouden overvallen. Helaas... Ik zelf kom er steeds meer achter dat lijden bij het leven hoort. Daardoor kan ik inderdaad wel veel meer genieten van de mooie dingen. Als dit overkomt als zwaar en moeilijk, dan kan ik vertellen dat ik het boek meerdere keren heb gelezen. Brown schrijft luchtig, grappig en geeft persoonlijke, mooie voorbeelden. Ze pretendeert niet dat je leven na het lezen perfect is en bezield. Wel geeft ze een tiental wegwijzers die richting geven om een bezield leven na te streven. Daarin kwam ik hele inspirerende en verrassende dingen tegen. Wie denkt er nou direct aan creativiteit, dansen, zingen, stilte, stress loslaten? Daar heeft u toch helemaal geen tijd voor en wat levert het op? Dat is nu net waar het om gaat. Heerlijk bevrijdend om te lezen dat juist creativiteit en spelen, zonder doel, bijdragen aan een zinvol leven. Brown is zich ervan bewust dat er ook momenten in het leven zijn dat dit even niet lukt. Daar heeft zij de DIP-knop voor bedacht. Een knop om u aan te zetten tot inspiratie en positieve actie. DIP staat voor Duidelijkheid, Inspiratie en Positieve actie. Aan het einde van elke wegwijzer staat een DIP-knop beschreven, die u erbij kunt pakken ter herinnering. Terugkomend op spelen, authenticiteit, dansen en zingen. Bij kinderen en tieners zie je dat nog. Mijn neefje van 12 is nog heerlijk onbevangen. Hij komt bij ons om even gek te doen, te dansen en te zingen. Hij maakt zich op dat moment geen zorgen over wat anderen ervan vinden. Daar kan ik zo van genieten. Het nodigt mij uit om mezelf helemaal te laten zien en te spelen.

Over Marieke Kruitwagen
Marieke Kruitwagen laat mensen op andere manieren naar de wereld kijken. Zij zet mensen op een positieve speelse wijze op het 'verkeerde been', zodat ze zelf kritisch nadenken. Haar kracht is haar zachtaardigheid. Mensen durven zichzelf te zijn in haar omgeving en zij haalt het beste uit mensen naar voren. Deze eigenschappen zet zij graag in als organisatieadviseur in uw organisatie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden