Auteur Rob van Es, is filosoof, universitair docent, en als onderzoeker verbonden aan het programma ‘Transnational configurations, conflict and governance’. Een hele mond vol, maar het geeft enige kijk op de kennis die is gebruikt om dit werk te schrijven. In zijn boek thiek: emoties & argumenten beschrijft Van Es (naast allerlei zeer interessante duidingen) met name een driefasenmodel. Dat model is opgedeeld in ‘Beeldvorming’, ‘Oordeelsvorming’ en ‘Besluitvorming’. De onderbouwingen hiervoor bieden geen schokkende inzichten overigens, er is in de loop der eeuwen enorm veel geschreven rondom ethiek. Zijn duidingen zijn echter helder en concreet verwoord. Iets dat je vaak herkent in een docent met veel ervaring: men is in staat het allemaal eenvoudiger uit te leggen. En zo ook Van Es.
Dialogen en gebeurtenissen
Waar het écht interessant wordt, is wanneer hij het geheel in de praktijk brengt, aan de hand van de film ’12 Angry Men’, van regisseur Sidney Lumet. Deze zwartwit film uit 1957, beschrijft een complex juryproces. Een jonge tiener wordt ervan beschuldigd dat hij zijn eigen vader heeft vermoord. Wanneer de jury in deze zaak tot een ‘schuldigverklaring’ besluit, zal de jonge jongen ter dood worden veroordeeld. Er zijn 11 juryleden die menen dat de jongen schuldig is. Toch moet er een unanieme uitspraak komen, en jurylid nummer 8 ligt dwars en stelt ‘onschuldig’ als juiste antwoord. In de film zie je de volledige jury via allerlei dialogen en gebeurtenissen uiteindelijk switchen naar unaniem ‘onschuldig’.
Ijzersterke inhoud
Rob van Es duidt op zeer (!) gedegen wijze deze hele casus aan de hand van zijn model. Hij fileert de drogredenen, duidt de emoties, onderstromen, verantwoordelijkheden en dialogen. Een absoluut interessante aanpak als je er rustig de tijd voor neemt. Met heldere modellen achterin het boek, wordt het oprecht heel erg heldere materie. Ik zou ieder directieteam of RvC dan ook uitnodigen om een avond vrij te plannen. Bekijk de film ’12 angry men’, neem de casus door en práát hierover met elkaar. Dit boek kan oprecht bijdragen aan heel veel meer begrip, kennis en inzicht in morele besluitvorming. Is het vlot geschreven of hip vormgegeven? Neen. Maar dat doet absoluut niets af aan de ijzersterke inhoud.
Over Arvid Buit
Arvid Buit is executive coach en auteur van Wahlberg, Het verhaal van een CEO en Red de Alfawolf, Zachte leiders maken stinkende wonden. Hij houdt zich bezig met de ontwikkeling van topbestuurders en de ontwikkeling van het vakgebied coaching.