Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Wat had je dan verwacht? - Overdenkingen voor het nieuwe jaar

Het nieuwe jaar fris starten: dat had ik mezelf beloofd. Ik besloot daarom 2022 te beginnen met het lezen van het boek 'Wat had je dan verwacht?- Een realistische kijk op het ideale leven'. 

Christel Deckers | 4 februari 2022 | 1-3 minuten leestijd

Ik sloot 2021 af met wisselende gevoelden over dat jaar. Ik ben tevreden over mijn bereikte resultaten, zoals bijvoorbeeld een publicatie over mijn onderzoek naar de relatie tussen bestuurders en toezichthouders. Maar ook teleurgesteld, omdat ik andere verwachtingen had van een kerstvakantie waar ik enorm naar had uitgekeken en waarvan ik toch niet uitgerust terugkeerde.

Kun je leven zonder verwachtingen? En betekent dat ook dat je dan nooit meer teleurgesteld wordt? Met deze vragen in mijn achterhoofd voor mijn werk en privé, las ik Wat had je dan verwacht? - Een realistische kijk op het ideale leven.

Die eerste vraag wordt nog vóór het voorwoord beantwoord: 'Als je denkt dat je gelukkig wordt door niets te verwachten, is dat toch ook een verwachting?' Je kunt dus maar beter leren leven met je verwachtingen, is het devies van de schrijver.

Twee lessen

En ik werd niet teleurgesteld. Volgens Jan Wolter Bijleveld kun je niet helemaal leven zonder verwachtingen. Maar je kunt er wel beter mee om leren gaan. En in dit boek geeft hij je daar een aantal handvatten voor, die zich het beste samenvatten in twee wijze lessen:

Les 1: Wees open en duidelijk over je verwachtingen, zowel naar jezelf alsook naar de ander toe. Dat voorkomt teleurstellingen achteraf.

Les 2: Word leniger in je hoofd zodat je niet teleurgesteld raakt als zaken anders gaan dan je verwacht had.

Om verwachtingen heenkijken

Om leniger te worden in je hoofd geeft Jan Wolter ons een aantal overdenkingen mee. Deze heeft hij kort en bondig opgesomd in het laatste hoofdstuk van Wat had je dan verwacht? Ik noem de voor mij belangrijkste: Wat doen verwachtingen met jou en wat doe jij met verwachtingen? Een verwachting gaat over een mogelijkheid, niet over een zekerheid. Als je om een verwachting heen kunt kijken, heb je breder zicht op wat er is. Houd ambities en idealen overeind, zie verwachtingen er los van.

En met deze overdenkingen ga ik het nieuwe jaar in. Ik hoop dat ik voldoende lenigheid kan opbrengen om niet in mezelf teleurgesteld te raken. Gelukkig heb ik daar geen sportschool voor nodig.

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden