Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Beslissen in één seconde - ‘Flinterdunne linkjes’

Het compacte ‘Beslissen in één seconde’ van Lucas Verweij is vermakelijk en zeer vlot en prettig geschreven. Voor mensen met affiniteit voor voetbal en/of arbitrage, is veel van wat de auteur beschrijft herkenbaar. Met name de praktijkvoorbeelden ‘op het veld’ geven een mooie inkijk in de wereld van de voetbalscheidsrechter.

Arvid Buit | 30 maart 2022 | 2-3 minuten leestijd

Verweij is zelf amateurscheidsrechter, met name in Duitsland. Hij floot ook voor de KNVB in Nederland. Volgens de achterkant van het boek is hij daarmee ‘arbitragedeskundige’. In het dagelijks leven is de auteur verbonden aan Artez (Hogeschool voor de Kunsten) alwaar hij hoofd is van de docentenopleiding. En daar raken we toch direct de eerste angel. Alhoewel Verweij oprécht een vlotte pen hanteert, poogt hij op veel momenten in het boek verhalen uit de wereld van het professionele (betaald) voetbal, te lijmen aan zijn eigen ervaringen. Daarmee insinueert hij meermalen een soort betrokkenheid bij deze wereld. Die er feitelijk niet is. Voor mij als lezer (en toevallig oud-scheidsrechter) is dat niet erg, want ik ben met name geboeid door de persoonlijke ervaringen van deze amateurfluiter. Zijn anekdotes zijn fijn verteld, zeer herkenbaar en leuk om te lezen voor sportliefhebbers. Het ‘hangen naar’ en ‘willen horen bij’, druipt wel veel door de tekst. Maar goed, dat is vergeeflijk. Je mag een boek (en verhaal) een beetje ‘jeux’ geven tenslotte.

Confirmation bias

Minder vergeeflijk vind ik de flinterdunne linkjes met de wereld van leiderschap en management. Voor het eerst op pagina 52 waar de auteur stelt: ‘Verontschuldigingen ondermijnen leiderschap’. Om vlak daarna (net als talloze andere boeken) Kahneman maar weer eens uit de stoffige kast te halen. Maar dan wel foutief geïnterpreteerd. En dat begint zo rond pagina 124 wel écht te steken. Als Verweij stelt dat uit onderzoek blijkt dat mannen makkelijker een vrouw accepteren als leidinggevende. En dat is zeer zeker niet het geval. Het is wel verklaarbaar, hij citeert lukraak en selectief. Daarmee stapt hij in de ‘confirmation bias’, waarin iemand enkel op zoek gaat naar bevestigende quotes. Het lijkt alsof hij zelf een strijd voert en daarvoor argumenten wenst aan te dragen. Die in de praktijk helemaal niet stroken met de algeheel geldende tendens.

Rauwe realiteit

Wat overblijft is een leuk geschreven (maar wel slordig geredigeerd) boek met fantastische verhalen uit de arbitrage. Die helaas zijn vermengd met allerlei informatie die verouderd is, totaal niet klopt bij de scheidsrechterswereld, of inhoudelijk onjuist is. Van deze auteur zou ik dolgraag een boek lezen over de wereld als verenigingsscheidsrechter. Rauwe realiteit, pakkende verhalen en herkenbare situaties. Want schrijven kan hij zéker en je hebt het boek dan ook zo uit.

Over Arvid Buit

Arvid Buit is executive coach en auteur van Wahlberg, Het verhaal van een CEO en Red de Alfawolf, Zachte leiders maken stinkende wonden. Hij houdt zich bezig met de ontwikkeling van topbestuurders en de ontwikkeling van het vakgebied coaching.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden