Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ondernemen is puur geluk - ‘Ook relevant als je niet onderneemt’

‘Ondernemen is puur geluk’ van Ben Admiraal is prettig leesbaar en goed te begrijpen. Het boek biedt een afwisseling tussen theorie, zijn eigen kijk en praktijkvoorbeelden. Admiraal zet je aan het denken en zijn boek is zeker ook relevant als je niet onderneemt. 

Nick Brummelaar | 30 september 2022 | 2-3 minuten leestijd

In tal van functies en op allerlei niveau's zijn er managers (of andere medewerkers) die mensen aansturen en inspireren. Lef en durf tonen moet iedereen. Ik kan er zelf ook zeker wat mee in mijn werk. Ondernemen is puur geluk zet je aan om na te denken over een volgende stap en het 'gewoon' te doen. Admiraal roept op om bewuster bezig te zijn met reflectie en ontwikkeling: dat is waardevol en ik denk dat dit bij velen, en zeker ook bij mijzelf, vaak op een tweede plan belandt. Admiraal schrijft ook over de vaste mindset en de tegengestelde groeimindset. Een tweedeling die ik herken. Ik betrap mezelf er zo nu en dan op dat ik een vaste mindset als uitgangspunt neem, dat kan belemmerend werken.

Admiraal geeft aan dat ondernemers vaak ziek worden op vakantie. Dat is een enorm tastbaar signaal dat regelmatig even rust nemen - eigenlijk - o zo belangrijk is.

Hou het simpel

Admiraals boek zet je aan het denken, daarnaast gaf het mij ook bevestiging. Eén concreet voorbeeld daarvan is dat hij aangeeft dat iedereen gebaat is bij 'het simpel houden'. Voor sommigen klinkt dat bekrompen of wellicht 'simpel' in de oren, maar ik zie daar veel heil in. In mijn werk probeer ik lijntjes en processen overzichtelijk, éénvoudig, maar voornamelijk begrijpelijk en uitlegbaar te houden.

De verhouding theorie, eigen inzichten en voorbeelden is prettig. Maar bij een aantal passages  had ik graag verder willen lezen. Op pagina 100 benoemt Admiraal bijvoorbeeld hoe belangrijk het middenkader is voor de dagelijkse operatie. Dat stuk was (herkenbaar en) perfect opgebouwd. Het eindigt ermee dat zij echter onder veel druk komen te staan en (te) druk zijn met de boel gaande  houden. Ik had graag willen lezen hoe Admiraal daarmee omging.

Voorbeelden

Er staan veel voorbeelden in Ondernemen is puur geluk. Het mooiste voorbeeld vind ik de playground in one day. Dat was een initiatief waarbij alle collega's van Yalp de handen ineensloegen met buurtbewoners en verschillende partners, zoals leveranciers, de gemeente en meerdere stichtingen om in één dag kosteloos een compleet nieuw speelcomplex in elkaar te zetten voor een Enschedese buurt, toen is in één dag een speelcomplex in elkaar gezet. Admiraal wijdt daar 1,5 pagina’s aan. Ik moedig de auteur aan in een tweede boek meer van dat soort uitgebreidere anekdotes te delen.

Positief boek

Tot slot, ik heb het lezen als interessant én leuk ervaren. Het boek biedt een mooi inkijkje in de strategie en het idee van het ondernemersschap van Ben Admiraal. Het inspireert en zet de lezer aan om zijn of haar blik te verbreden en vooral veel te onderzoeken, proberen en ondernemen. En dat was de bedoeling. Daarmee is het een 'positief' boek. Tegenslagen en valkuilen zijn veelal bijzinnen. Hij zou mooi zijn geweest als Admiraal tegenslagen wat uitgebreider zou delen, zodat ondernemers kunnen leren van hoe hij daarmee is omgegaan

De afsluitende boodschap van Ondernemen is puur geluk is warm en zet de lezer op een prettige manier aan om te gaan ontdekken. Een boodschap die volgens mij past bij de auteur en die bovendien heel mooi is.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden