Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Samen werken op afstand - Handzame en praktische tips

Hybride werken lijkt al eeuwen ingeburgerd. Toch is het nog maar ruim 2 jaar geleden dat we het hybride werken (her-)ontdekten. Maar ging dat allemaal van een leien dakje? En zijn we nu geheel gewend aan het hybride werken?

Frank van Kuijck | 25 januari 2023 | 2-3 minuten leestijd

In een mooi en goed gestileerd boek met praktische hulpmiddelen en tips geven Gonny Vink en Bas Krikke aan dat hybride werken meer is dan het beschikbaar stellen van Microsoft Teams of de Zoom applicatie. Vele organisaties hebben het op afstand samen werken wel omarmd, maar het wordt pas echt leuk als samen werken samenwerken wordt. Daarbij komt meer kijken dan alleen het beschikbaar stellen van de hard- en software.

Samen werken op afstand bestaat uit 16 overzichtelijke hoofdstukken. Daarbinnen wordt het thema succesvol hybride werken besproken vanuit een drietal gezichtspunten. Te weten:

1. Waarom – de visie

2. Hoe werkt het – de invalshoeken en

3. Hoe te veranderen - realisatie en monitoren

De visie

De hoofdstukken 2 tot en met 4 behandelen de visie rondom hybride werken. Kern van het geheel is dat hybride werken meer is dan een tool. Bij het uitrollen van hybride werken moet gebalanceerde aandacht bestaan voor de mens, de organisatie en de techniek. Dat bepaalt het verschil tussen samen werken of samenwerken. De auteurs geven aan dat de pandemie heeft gezorgd voor een versnelling in de ontwikkeling van hybride samenwerken. Zij signaleren kansen en oplossingen voor duurzaamheid, mobiliteit en war for talent. Belangrijk is te bepalen welke doelen worden voorgestaan en hoe inrichting wordt vormgegeven.

Invalshoeken

De hoofdstukken 5 tot en met 12 behandelen verschillende invalshoeken van het hybride werken. Vink en Krikke behandelen daarbij een aantal thema’s die relevant zijn voor de uitrol van het hybride werken, te weten:

- de wendbare medewerker

- adaptief leiderschap

- samenwerken op afstand als een hybride team

- psychologische veiligheid

- transformatie van de IT-organisatie

- technologische middelen en

- transformatie van het kantoor

Per thema gaan de auteurs in op de ontwikkelingen, hun waarnemingen in de praktijk, de do's en don'ts en ze delen bovendien handige tips. Dit alles is opgeluisterd met praktische hulpmiddelen.

Realisatie en monitoren

De hoofdstukken 13 tot en met 16 geven aan hoe de verandering naar hybride werken vorm krijgt. De leiders moeten de weg wijzen. Hiertoe presenteren Vink en Krikke een handig overzicht met aandachtspunten.

Het adagium meten is weten is door de schrijvers getransformeerd naar meten is bijsturen. Ze sluiten hun boek af met een uiteenzetting over het belang van goede en meetbare KPI’s en 10 principes voor samenwerken.

Met het boek Samen werken op afstand presenteren Vink en Krikke op een handzame en praktische manier tips en aandachtspunten om hybride samenwerken echt tot een succes te maken.

Over Frank van Kuijck

Frank van Kuijck is een onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV. Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden