Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Duurzame ambitie - ‘Je kunt altijd iets doen’

Stop met het spelen van verantwoordelijkheidsverstoppertje. Nederland is dankzij dit boek een mooi woord rijker. Het woord staat voor een zinloos spelletje waarin overheid, bedrijfsleven, consument en burger zich afwachtend opstellen en verantwoordelijkheid zo veel mogelijk ontlopen. Stop met dat spelletje op alle niveaus, is de oproep van de schrijvers van ‘Duurzame ambitie’.

Wim Oolbekkink | 21 mei 2024 | 3-4 minuten leestijd

Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen. Na het lezen van Duurzame ambitie van Mark Siegenbeek van Heukelom en Marnix Kluiters kun je kracht van woorden moeiteloos inruilen voor de kracht van daden. En mocht je onverhoopt geen lezer zijn, dan biedt de Ecosofie-podcast van Marnix uitkomst.

Handvatten

Siegenbeek van Heukelom en Kluiters zijn er eens goed voor gaan zitten om handvatten te bieden aan mensen in organisaties. Of dat nu leidinggevenden of medewerkers zijn. Iedereen kan vanuit eigen leiderschap impact maken in hun carrière. Je kunt altijd iets doen.

Mijn oog valt op een detail op de 2de pagina. Mark, vader van kinderen, draagt het boek op aan zijn kinderen en aan alle kinderen die nu leven of nog geboren gaan worden. Marnix draagt het boek op aan zijn vader en moeder. Dat doet me denken aan een leiderschapsgedachte die ik vaker in het boek tegenkom: Als je wilt weten waar je naartoe moet, kijk dan naar waar je vandaan komt. Het is intergenerationeel denken zoals dat vroeger heel gewoon was.

Slagkracht

Siegenbeek van Heukelom en Kluiters bundelen in hun boek een rijke oogst aan duurzaamheids- en leiderschapstheorieën en geven antwoorden op de vraag; ‘wat kan ik het beste doen om duurzaamheid te bevorderen?’ Van Covey, Rotmans, Raworth naar klassiekers als Ryan & Deci en Goleman. Met behulp van de praktische lessen uit de positieve psychologie en het Ikigai gedachtengoed. Vanuit de context van het werken in een organisatie of verantwoordelijkheid dragen voor een organisatie. In de overtuiging dat er zodoende veel meer ‘slagkracht in de duurzaamheidstransitie kan worden bereikt.’ Dat kan heel goed bottom up via workplace activisme en medezeggenschap en top down door management en directie die het ‘goede voorbeeld’ geven en de duurzame doelen van de organisatie voorleven.

Opbouw

In een heldere opbouw die start bij persoonlijk duurzaam leiderschap spitst het boek zich toe op de werkvloer en in deel 3 gaat het over duurzame organisaties en welk gedrag mensen die invloed hebben op duurzame organisaties het beste kunnen vertonen. Het hart van het boek geeft 8 kenmerken van een duurzame leider. Het persoonlijke, het leidinggevende en het organisatorische komen hierin bij elkaar. Ik gun iedere organisatie duurzame leiders.

De kenmerken van een duurzame leider zijn:

1. Leeft vanuit persoonlijke duurzame waarden en kan dat desgevraagd uitleggen en vertalen naar organisatiewaarden.
2. Denkt in systemen van samenhangende belangen en vindt balans in de lange termijn duurzaamheidstransformatie en de korte termijn noodzakelijk te halen resultaten.
3. Heeft een inclusieve houding naar de eigen organisatie, andere stakeholders en toekomstige generaties. (met die laatste categorie wordt nog massaal te weinig rekening gehouden)
4. Toont lef en veranderbereidheid door te innoveren, afscheid te nemen van het oude en , in mijn woorden, ‘de pet over de sloot te gooien’ .
5. Denkt aan de lange termijn. Door te denken als een erflater, een goede voorouder of een kathedraalbouwer.
6. Handelt emotioneel intelligent door de eigen emoties en die van anderen te herkennen en te managen.
7. Inspireert vanuit purpose en visie en vertelt het verhaal van hoe de organisatie er uit kan zien wanneer de purpose volop ‘geleefd’ wordt.
8. Handelt bewust en is bij de tijd door te luisteren, te lezen, te kijken en te zwijgen.

Voor de duurzame leider die kenmerk 8 wil praktiseren is Duurzame ambitie van Mark Siegenbeek van Heukelom en Marnix Kluiters een prima keuze.

Over Wim Oolbekkink

Wim Oolbekkink is programmadirecteur stichting SBI en aanjager SDG house bij Landgoed Zonheuvel in Doorn. Hij geeft samen met anderen vorm aan de missie van SBI op landgoed Zonheuvel over Samenwerken, Bezinnen en Inspireren. Daarnaast is hij zelfstandig ondernemer met Performance Happiness en De Geluksacademie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden