Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Appeltaart voor managers

Appeltaart voor managers is een heus pareltje. Het boek is aantrekkelijk geschreven en biedt managers handvatten om hun eigen medewerkers te coachen. Daarnaast is het ook voor de coachende professional een leerzaam boek met een gestructureerd overzicht van technieken, tools en handvatten.

Maarten Fijnaut | 11 februari 2016 | 3-4 minuten leestijd

Met behulp van het 9C-coachingmodel nemen Donatus Thöne, Judith de Koeijer en Mirjam Speelmans de lezer stap voor stap mee in de wereld van coachen. Als metafoor wordt hierbij het proces van het bakken van een appeltaart gebruikt. Een metafoor die behoorlijk treffend is, het boek smakelijk maakt (er staan ook diverse échte recepten in) en bovendien voor een aantrekkelijke afwisseling zorgt in dit mooi vormgegeven boek.

Het boek start direct met een waarschuwing: ‘wie nu niet leert coachen, zal morgen niets meer te managen hebben’. De auteurs zijn allebei coach en ervaren dat het coachen van medewerkers steeds belangrijker wordt. Met dit boek maken ze duidelijk dat coachen van medewerkers niet moeilijk hoeft te zijn, zonder dat ze hierbij het beroep ‘coach’ bagatelliseren. In het boek wordt wel degelijk gewezen op de waarde van een externe coach, toch zien de auteurs dat in werkend Nederland voldoende ruimte is om managers zelf wat adviezen mee te geven. In het boek vinden managers concrete tips en een handig en gestructureerd stappenplan om collega’s te helpen in hun persoonlijk ontwikkeling.

Het 9C-coachingmodel is een aantrekkelijk ‘recept’ voor een coachingstraject. Net als andere recepten biedt het geen garanties, toch bevat het alle ingrediënten om een traject te laten slagen. Ook voor ervaren coaches is het interessant om eens door de bril van het 9C-model te kijken. Ik kende het model niet en herken en erken alle stappen. Wat mij verraste is de wijze waarop de auteurs op vrij eenvoudige wijze het gedachtegoed van Insights Discovery in het boek verwerken. Zo kunnen coaches in spé tijdens hun traject goed rekening houden met de verschillende ‘kleuren’ van hun coachees. Het lezen van dit boek zal daarom naar mijn verwachting ook voor ervaren collega coaches een interessante spiegel kunnen bieden. Voor de minder ervaren coach of manager die zoekt naar een degelijk en complete handleiding voor een coachingstraject, zal het boek helemaal waardevol zijn.

Het boek is geen handleiding voor ‘coachend leidinggeven’, de auteurs willen juist handvatten bieden aan managers door de technieken van professionele externe coaches te delen. Hiervoor is een selectie gemaakt uit vrij eenvoudige ‘recepten’ die managers snel en effectief in kunnen zetten. Die selectie is breed, toepasbaar en goed beschreven. Met behulp van handige checklists en voorbeeldvragen voor interventies wordt de lezer volledig klaargestoomd om de coachingstechnieken in de praktijk toe te passen. De meest waardevolle hoofdstukken zijn in mijn optiek ‘vragen stellen’ en ‘luisteren’. De schrijvers hebben ervoor gekozen om uitgebreid stil te staan bij deze, in mijn optiek, essentiële ingrediënten. Met veel interesse en waardering voor de duidelijkheid las ik over deze onderwerpen die, op het moment dat ze kundig worden gehanteerd, hét verschil kunnen maken tijdens persoonlijke ontwikkeling.

Appeltaart voor managers is een boek dat makkelijk wegleest, aantrekkelijk oogt en bovendien een rijkdom aan tools, tips, technieken en modellen bevat. Een must voor de manager die interesse heeft om zijn/ haar medewerkers een stap verder te brengen. Juist omdat het boek zo bol staat van waardevolle informatie mis ik een handig overzicht om snel weer een techniek of model terug te vinden. Het bijgevoegde aantekeningen boekje, waarin met name lege bladzijden staan, had daarom plaats mogen maken voor een samenvatting. Buiten deze twee kantekeningen kan ik geen enkele reden vinden waarom dit boek van nemen Donatus Thöne, Judith de Koeijer en Mirjam Speelmans niet bij iedere manager in de kast hoort te staan.

Over Maarten Fijnaut
Maarten Fijnaut is fulltime levensgenieter, sprekerscoach en trainer/coach bij Leeuwendaal. Daarnaast organiseert hij activiteiten zoals Chateausessies, SpiritWalk en TEDxHaarlem. Kijk voor meer informatie op zijn Linkedin profiel (http://www.linkedin.com/in/maartenfijnaut).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Donatus Thöne, Judith de Koeijer, Mirjam Speelmans
Appeltaart voor managers - Recepten om te coachen

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden