Ging je voorheen nog naar de stad om inkopen te doen, tegenwoordig is de webshop het inkooppunt. Pakte je eerder de vaste telefoon voor een afspraak of om iets leuks met elkaar te delen, nu stuur je via de smartphone een appje of een filmpje. Gevestigde organisaties kunnen de veranderende marktomstandigheden niet bijbenen en vallen om. Hier was een tekort aan innovatie en ondernemersgeest. Er ontstaan vervolgens nieuwe organisaties die wel op de veranderende omstandigheden kunnen inspelen. Sommigen vinden zichzelf zelfs opnieuw uit. Flexibiliteit en wendbaarheid naar de markt is tegenwoordig een absolute noodzaak. Het aanpassingsniveau moet dus groot zijn, maar hoe doe je dat?
Een aanpak die daarbij zou helpen is Agile managen. Overgewaaid vanuit de IT-softwareontwikkeling biedt deze aanpak ook kansen om organisaties snel en wendbaar te maken. Om de concurrenten een stapje voor te zijn. Over dit onderwerp heeft Mike Hoogveld een interessant boek geschreven.
Agile Managen gaat in op het proces wat je moet doorlopen om tot een wendbare organisatie te komen. Agility wordt in de volle breedte uitgelegd. Alle facetten komen aan bod. Hierbij moet je denken aan de interne en de externe klanten, de diensten en producten, de verkoopkanalen, de ondersteunende processen, maar ook de strategie, het businessmodel, het leiderschap, cultuur en welke type mens heb je nodig hebt.
Lange aanloop
Mike neemt in het boek een lange aanloop naar de essentie van Agile managen. Een grondige onderbouwing is zijn stijl. Via Darwin gaat hij uitgebreid in op de diverse theorieën, modellen en inzichten die in de loop van de tijd zijn ontstaan. Hierbij maakt hij veelvuldig gebruik van metaforen. Dat is fijn, want hierdoor gaat de theorie meer leven en ontstaat er een leesbaar boek.
Voor de lezers die de theorie al kennen, of gelijk naar de essentie en de praktijk willen gaan, gaat het boek vanaf hoofdstuk zes leven. Dan kom je overigens nog veel theorie tegen, waardoor een praktisch ingestelde veranderaar kan verdwalen op zoek naar de handvatten van Agile managen. Er is veel te vertellen, maar ik mis de aanwijzingen hoe je nu tot een Agile team moet komen. Wat zijn bijvoorbeeld de juiste profielen in de Tribes en Squads? Hoe kom je nu tot deze keuze? Praktisch mag dit een spade dieper. Verder ademt het boek de suggestie, dat elke organisatie Agile georganiseerd kan worden. Dat is naar mijn idee niet het geval. Denk dan aan de internationale bankensector. Daar zal na implementatie een hybride achtige organisatie ontstaan.
Geen rocket science
Behalve deze omissies is het verder een knap geschreven en leerzaam boek. Hoogveld geeft een goede inkijk in de theorie. Ook het assessment op agilemanagen.nl is erg handig in de opstart naar een Agile organisatie. Je krijg je direct inzicht en naderhand zelfs de resultaten van het Agile onderzoek wat Mike Hoogveld thans aan het uitvoeren is. Prettig vind ik de ontnuchterende constatering dat Agile Managen geen rocket science is, maar het op logische wijze gebruiken van reeds bestaande theorieën en modellen. Dat mag ik wel, want daarmee ontzenuwt hij enigszins de hype rondom Agile.
Simon J.J. Bos is IT interim-manager en doet opdrachten in IT organisaties waarin de belangen groot zijn en veranderingen moeten worden doorgevoerd.