Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Hoe raak je ze kwijt? - Een bedrieglijk eenvoudig boek

In Hoe raak je ze kwijt? lees je Joep Schrijvers op zijn best. Hij stelt een weinig belicht thema in de leiderschapsliteratuur aan de orde: die van de ontspoorde leider en de slechte manager. Eindelijk.

Leike van Oss | 21 april 2017 | 2-3 minuten leestijd

In mijn werk ben ik het zo vaak tegengekomen; heb ik zo vaak ervaren dat slecht leiderschap zich makkelijk laat bespreken met de mensen rond de betreffende leider, maar moeilijk met de leider zelf. Niet alleen omdat de persoon in kwestie zich niet (meer) aan laat spreken, maar vooral ook omdat de omgeving te onmachtig is om daar iets aan te doen. Maar had ik boeken waarin ik kon vinden hoe dat werkte en wat ik eraan kon doen? Nu wel.

Leiderschap is iets wat gruwelijk fout kan gaan. Dat is wat Schrijvers je laat zien. Niks suikerlaagje, roze wolk, heldenverhalen. Niks mythologische maakbaarheid van managers. De lelijke kanten, de ontsporing, de onmacht en de imperfectie staan centraal.

Hoe raak je ze kwijt? maakt door zijn opzet prachtig duidelijk hoe eeuwenoud èn actueel dit thema is. Joep Schrijvers laat ons leren van ‘de ouden’ maar staat met zijn voorbeelden en oplossingen in het midden van de actualiteit.

Maar het is geen boek waarin managementbashing centraal staat. Het lukt Joep Schrijvers om in hetzelfde boek zowel leiders, als volgers en toezichthouders, als organisatieprofessionals een spiegel voor te houden en ieder van hen te confronteren met hun eigen aandeel in slecht leiderschap. Iedereen krijgt een lel om zijn oren. Maar de toon van het boek is licht en je voelt je steeds begrepen en gesteund. Je wordt gewezen op je eigen verantwoordelijkheid èn je krijgt handvatten voor het verkleinen van je eigen onvermogen.

Lees dit boek! Vanwege alles wat ik hierboven zei. En omdat het boek leest als een trein. Het is een bedrieglijk eenvoudig boek. Bedrieglijk, omdat het helemaal niet eenvoudig is. Het leest eenvoudig. Stevige inhoud wisselen af met humor; theoretische noties en historische inzichten met actuele casuïstiek; scherpte en kritische noten wisselt hij af met begrip en coulance. Daarmee is Hoe raak je ze kwijt? een doorwrocht boek dat leest als een roman; een boek waardoor je je gedragen voelt, terwijl je net een tik voor je neus gekregen hebt. Heel knap!

Sinds 1998 vormt Leike van Oss samen met Jaap van 't Hek Organisatievragen en werkt ze als organisatieadviseur, interim-manager en (team)coach. Van Oss werkt vooral in kennisintensieve organisaties en bij rijks- en gemeentelijke overheid. Van Oss schreef verschillende boeken.

Over Leike van Oss

Sinds 1998 vormt Leike van Oss samen met Jaap van 't Hek Organisatievragen en werkt ze als organisatieadviseur, interim-manager en (team)coach. Van Oss werkt vooral in kennisintensieve organisaties en bij rijks- en gemeentelijke overheid. Van Oss schreef verschillende boeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden