Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Vind je Waarom - 'Het zal je leven enorm verrijken'

Het boek Vind je Waarom helpt je om jouw Waarom te ontdekken op een praktische manier. Het is een werkboek gebaseerd op het boek Start with Why (Begin met het Waarom) van Simon Sinek.

Sandra Kok | 6 juni 2018 | 4-5 minuten leestijd

Niet iedereen is hiermee bekend en daarom wordt in het eerste hoofdstuk van het boek door de schrijvers een korte samenvatting gegeven van de Golden Circle, het Waarom, Hoe en Wat. Een handige aanvulling om vervolgens echt aan de slag te gaan met het Waarom-ontdekkingsproces.

In dit boek gaat het dus om het vinden van je Waarom. Een persoonlijke reis om jouw hogere doel te ontdekken in het leven. Een handig boek dat je stap voor stap helpt bij deze reis. Een boek met tips voor jou als Waarom-zoeker. Tegelijkertijd is er ook veel aandacht en informatie voor de partner die luistert, noteert en doorvraagt. Hij of zij gaat met jou graven naar de essentie van jouw Waarom. De schrijvers geven aan dat wanneer je aan de slag gaat met een partner om jouw Waarom te vinden, hier voldoende tijd voor uit trekken. Tijd mag geen issue zijn om te stoppen. Tijdens deze ontdekkingsreis begint het vaak vrij oppervlakkig en de vragen van jouw partner zorgen ervoor dat je specifieker op verschillende thema’s ingaat. Zo haal je de essentie naar boven. Zo ontstaat eerst een voorlopig Waarom en van daaruit kom je uiteindelijk bij je bovenliggende doel uit, jouw daadwerkelijke Waarom. Dit kun je doen door een zin te formuleren in de vorm van ‘Ik….., zodat…….’.

‘De ontdekking van je Waarom brengt passie in je werk.’

Een ander hoofdstuk in het boek gaat over het Waarom van groepen. Het proces voor groepen is vergelijkbaar met dat van individuen en kan het beste in workshopvorm worden uitgevoerd. Een objectieve facilitator begeleidt idealiter dit proces, zonder er onderdeel van te zijn. Ondanks dat de stappen grotendeels hetzelfde zijn, het grotere geheel wordt niet uit het oog verloren. Het Waarom van de organisatie is groter dan het Waarom van een team of afdeling. Wanneer het ‘ingebedde’ Waarom van een team of afdeling aansluit op dat van de organisatie, dan versterkt dit elkaar. Het geeft ook meer vertrouwen binnen de groep. Het gevolg is dat de resultaten beter zijn. Een individu doet er goed aan om te kiezen voor een organisatie waar het Waarom van het individu op aansluit. De facilitator krijgt door het hoofdstuk heen veel tips om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen.

‘Een beweging heeft alleen impact als ze toebehoort aan degenen die zich erbij aansluiten en niet puur aan degenen die haar leiden.’

Na het helder krijgen van het Waarom is het vervolgens van belang om dit tot leven te brengen. Een Waarom alleen doet namelijk niets, de kracht zit ‘m uiteindelijk in het Hoe, de acties. Het Hoe van een organisatie bestaat vaak uit meerdere thema’s die voortkomen uit het ontdekkingsproces. Door deze in de juiste context te plaatsen, helpen deze bij het uitvoeren van het Waarom.

Voor ieder proces, individueel of groepen geldt, in kaart brengen is één ding, daarna begint het pas. Breng het Waarom tot leven. Doe waarin je gelooft. Zorg dat het Waarom wordt gedragen door de organisatie, zorg voor early adopters, zodat het levend blijft en niet in de bekende la verdwijnt.

Vind je Waarom is een werkboek vol met handvatten, checklists en vragenlijsten, of je hier als individu mee aan slag gaat of als team of organisatie. Voor partners (bij individuen) of facilitators (bij teams en organisaties) is in dit boek ook veel aandacht. Het ontdekken van je waarom vraagt om begeleiding en vragenstellers. Zo wordt er aan alle betrokkenen gedacht. De schrijvers hebben de processen in het gehele traject duidelijk omschreven. Het Waarom van een individu of organisatie/team maakt het verschil.

We vertellen in het dagelijks leven vaak Wat we doen, terwijl het delen van ons Waarom veel betekenisvoller is. Het levert ook meer begrip op naar de ander en naar bedrijven. In zowel het individuele proces als het proces van een groep merk je dat de verhalen uiteindelijk de trigger zijn voor het vinden van het Waarom.  Er staan in dit boek, wat makkelijk wegleest, verhalen en praktijksituaties die door de schrijvers zijn opgetekend. Mooie persoonlijke verhalen die raken, zowel van individuen als van teams die samen het Waarom van hun bedrijf optekenen. Prachtig, inspirerend en vol passie!

Ik heb mijn Waarom een tijd geleden ontdekt. Wanneer jij het nog niet weet, onderneem dan stappen om het wel te ontdekken. Het zal je leven enorm verrijken!

Sandra Kok heeft na meer dan 25 jaar in het bedrijfsleven in 2010 haar vaste baan ingeruild voor het ondernemerschap. Zij begeleidt bedrijven, ondernemers en professionals bij hun profilering on- en offline. Het is haar missie om jou succesvol te laten zijn op jouw manier, persoonlijk of zakelijk.

Over Sandra Kok

Sandra Kok heeft na meer dan 25 jaar in het bedrijfsleven in 2010 haar vaste baan ingeruild voor het ondernemerschap. Ze is, samen met haar partner, actief op het speelveld van oude naar nieuwe werk-, denk- en leefstijlen met als doel huidige klantsegmenten te behouden, relaties te versterken en nieuwe doelgroepen aan te trekken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Simon Sinek, David Mead, Peter Docker
Vind je waarom

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden