Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

‘Fit, Rijk & Slim’. Wie wil dat nou niet?

Timothy Ferris heeft de ‘beste adviezen van mensen aan de top’ verzameld in een gouden boekwerk van bijna 700 bladzijden. Het boek bestaat uit een collectie adviezen van ondernemers, sporters en experts die Ferris voor zijn podcasts heeft geïnterviewd.

Martine Teeselink | 26 april 2018 | 2-3 minuten leestijd

Wie een handleiding verwacht om fit, rijk of slim te worden in 10 stappen, zal bedrogen uitkomen. Het boek is ingedeeld in 3 secties (Fit, Rijk en Slim) en elk van die secties bestaat weer uit een serie adviezen en interviews. Zo leest het ook, als een verzameling van losse adviezen.

Hoewel het boek vol klinkende namen staat en veel van de onderwerpen die aan bod komen voor veel lezers de moeite waard zullen zijn, is ‘Fit, Rijk & Slim’ meer een naslagwerk dan een leesbaar geheel.

In de inleiding raadt Ferris de lezers aan om gerust stukken over te slaan en dat lijkt mij goed advies. Waar het moeilijk wordt, is bij het kiezen welke stukken je als lezer wél wilt lezen.

Het is moeilijk door het boek heen te navigeren, omdat de hoofdstukken niet zijn ingedeeld op onderwerp en ook geen titel hebben, behalve de naam van de geïnterviewde.

Het eerste gedeelte, ‘Fit’, is een collectie van zeer verregaande en gedetailleerde adviezen over sport en gezondheid. De onderwerpen variëren van acroyoga oefeningen en psychedelica tot het ontbijt dat de geïnterviewden ’s ochtends eten.

Liefhebbers van Ferris’ blogs en eerdere boek over ‘body hacking’ zullen hier ongetwijfeld hun hart kunnen ophalen. Voor mij als gemiddelde, recreatieve sporter klonken 90% van de adviezen in dit gedeelte als onnodig complex en veel te vergaand voor een ‘normaal mens.’

Dus verlegde ik mijn aandacht al snel naar het tweede gedeelte van het boek: ‘Rijk’. Als ondernemer zou ik daar allicht meer interesse in moeten hebben. Helaas werd het er daar niet veel beter op. Ook in dit deel zijn weer adviezen te vinden van klinkende namen, maar is de samenhang ver te zoeken. Sommige hoofdstukken lezen als interviews, andere meer als een opsomming van quotes.

De inhoud van de interviews in ‘Rijk’ varieert van anekdotes uit de starttijd van ondernemingen (het verhaal van Arnold Schwarzenegger over ‘Metselen op z’n Europees’ is prachtig) tot productiviteitstips en beleggingsadviezen.

In het derde deel van het boek, ‘Slim’, komen schrijvers, acteurs en filosofen aan het woord. Ook hier zijn de onderwerpen weer zeer divers, van wijnen en het schrijfproces van Paulo Coelho tot zelfmoord.

Ook hier staat het boek bol van interessante verhalen en waardevolle adviezen, maar zijn die soms moeilijk te vinden tussen de beschrijvingen van iemands favoriete thee of lijsten met oude tweets.

‘Fit, Rijk & Slim’ is een boek vol met nuttige en boeiende adviezen van interessante mensen, maar staat ook vol met onbegrijpelijke quotes en achtergrondinformatie die alleen voor de auteur van nut lijkt te zijn. Dat maakt het bijna onmogelijk voor de lezer om in die overvloed van informatie datgene te vinden waar hij of zij echt wat aan heeft.

Wie een boek zoekt om af en toe door te bladeren voor een moment van inspiratie, zal er jarenlang plezier van hebben. Maar wie op zoek is naar een samenhangend geheel, kan beter even verder zoeken.

Over Martine Teeselink

Martine Teeselink is mede-oprichter van Outdo. Outdo helpt ondernemers die complexe technische producten verkopen hun omzet én marge te vergroten, dankzij slimme marketing- en acquisitie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden