Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Blokker - 'Een uniek inkijkje'

Blokker, hoe een imperium de familie ontglipt, geschreven door Teri van der Heijden en Barbara Rijlaarsdam, is een jongensboek geschreven door twee vrouwen.

Fred Rutgers | 13 juli 2018 | 3-5 minuten leestijd

Dit boek lees je als je maar even de kans krijgt gewoon in één ruk uit! Blokker is eigenlijk nooit een bedrijf geweest dat open was over haar reilen en zeilen. Met name Jaap Blokker, of meneer J voor de medewerkers, was gewoon mediaschuw. Hij had zelfs echt de pest aan de pers en was zelfs met jaarcijfers niet echt breedsprakig. Toch is het de dames gelukt om vrij veel informatie boven tafel te krijgen. En dat is ze gelukt met keihard werken, gesprekken met (oud) medewerkers en stevig napluis werk. Maar het resultaat is er dan ook naar. Gewoon een mooi, lekker leesbaar boek, vol met mooie verhalen, een boeiende kijk achter de schermen en veel feiten die lang iedereen niet wist of weet over BLOKKER.

De lezer krijgt een mooi beeld van hoe het de familie, met name onder leiding van de heren J(aap) en A(b) erin geslaagd is om uit te groeien tot een enorm concern met dik meer dan 2000 winkels in diverse landen met samen meer dan 2 miljard euro omzet. Het ondernemerschap druipt eraf in de tijd van de twee broers. Ze gingen samen zoals men dat wel eens zegt door roeien en ruiten voor hun bedrijf. Ze waren trouw aan hun bedrijf, hun medewerkers en hun leveranciers. En toen op een kwade dag kwam het bericht dat de grote motor en de opperbaas ernstig ziek was en niet alleen hij, maar eigenlijk ook zijn bedrijf. Opeens leek alle onheil bijeen te komen. De ziekte van Jaap leek al een crisis, maar toen brak er ook in de economie nog eens een crisis uit, en toen werd het spannend! En dat geldt regelmatig ook in het boek. Als lezer voelde ik mij echt betrokken bij het verhaal en leefde ik ook echt mee met hetgeen er allemaal gebeurde. Soms begon ik zelfs even sneller te lezen om eerder te weten wat er op de volgende bladzijde zou staan. En dat gebeurt mij echt niet vaak!

Je merk aan alles dat de auteurs beslist niet over één nacht ijs zijn gegaan bij het schrijven van dit ‘Epos’. De opbouw van het boek klopt. Het is een ode aan het echte retail ondernemerschap, maar het geeft ook duidelijk weer dat zelfs de grootsten niet zonder fouten en beperkingen zijn. Gedurfd ondernemen is mooi en spannend, maar het is ook zeker niet zonder risico’s. bovendien kan een bedrijf daardoor zo complex worden dat bijna niemand behalve de bouwer zelf nog het overzicht kan krijgen dan wel behouden.

BLOKKER was, en is in mijn ogen nog steeds een familiebedrijf en daarom zie je in dit boek ook hoe en waarom familiebedrijven eigenlijk extra speciaal zijn. Ze denken niet in kwartalen, maar in generaties. Meneer Jaap heeft er al het mogelijke gedaan om ook de dagelijkse leiding in handen van de familie te houden, maar dat blijkt niet zo simpel. Dit boek geeft een prachtig beeld van de strijd aan de top, de worsteling om het bedrijf door en uit de crisis te leiden en de offers die daarvoor gebracht moesten worden door vele betrokkenen. Ook zie je dat het ombuigen van een neergang naar een gezonde toekomst niet simpel is en dat het ook zeker niet zo is dat je daarvoor alleen maar kunt werken volgens een voorspelbare aanpak. Leiders kwamen en gingen en zelfs tot de dag van vandaag is het een titanenstrijd. BLOKKER lijkt de weg omhoog weer te vinden, maar het zal nog een behoorlijke uitdaging zijn om te overleven en er weer helemaal bovenop te komen. Het is mooi om te lezen hoeveel commitment de familie heeft om hun BLOKKER te redden, maar of dat uiteindelijk zal lukken, wie het weet mag het zeggen, maar ik geef ze zeker een kans na het lezen van dit boek. Maar dan is er wel een BLOKKER overgebleven met heel veel minder winkels, minder merken, en ook een heel ander DNA. Maar wie weet is dat maar goed ook. Wil jij ook een uniek inkijkje in deze bijzondere retailorganisatie en wil je jezelf toch ook een beetje laten inspireren door een enorm stuk ondernemerschap? Dan wil ik je Blokker van harte aanbevelen.

Over Fred Rutgers

Fred Rutgers, Retailexpert en trendwatcher, helpt ondernemers en hun medewerkers om weer plezier te krijgen in hun werk en meer rendement en groei te realiseren. Dat doet hij via persoonlijke coaching, boeken en blogs. Hij wordt regelmatig gevraagd als spreker over deze onderwerpen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Teri van der Heijden, Barbara Rijlaarsdam
Blokker

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden