Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ontwerp je ontwikkeling - 'Degelijk en vol goeie voorbeelden'

Met dit boek heb je als coach een goed gereedschap in handen om effectief en plezierig jongelui te begeleiden naar de wereld van werken. Door de methode die als een cyclus wordt doorlopen en die je kan blijven doorlopen, heb je een methode die je helpt totdat klant en coach tevreden zijn. Ik geloof dat de methode ook voor volwassenen die al aan het werk zijn, nuttig is.

Annemiek Sierhuis | 31 juli 2018 | 3-4 minuten leestijd

Dit boek met de uitgebreidere titel 'Ontwerp je ontwikkeling. Positief en creatief coachen, van jongvolwassenen. Met meer dan 40 oefeningen' ziet er met de rode voorkant krachtig en doeltreffend uit. De titel laat weinig ruimte voor onduidelijkheid. Alleen het woord jongvolwassenen kan nog meerdere kanten op. Op de achterzijde schrijft de uitgever iets meer over de doelgroep zijnde '(studie)coachen'. De jong-volwassenen staan op de grens van school en werk. Er zijn veel vragen voor hen en dit boek helpt op een goede wijze deze jonge mensen verder op weg.

Ik ben voldoende geïnteresseerd geraakt om het boek te gaan lezen.

Bij dit boek zit gratis het e-book inbegrepen. Het is wel noodzakelijk om hiervoor eerst een account aan te maken. Het boek is niet groot, met een zachte kaft en 172 pagina's. De pagina's zijn gevuld met tekst in het zwart, geen kleuren; aangevuld met enkele figuren die de tekst ondersteunen en verrijken.

Auteur Marianne Meijers is naast schrijfster ook docent aan de Hogeschool in Amsterdam, waar ze lesgeeft op het gebied van Design Thinking; en tevens is ze studiecoach zoals de genoemde doelgroep voor dit boek.

De uitgever geeft iets meer informatie over het doel en de inhoud: 'Het boek biedt een breed scala aan oefeningen en methodes die zijn gebaseerd op Design Thinking en de positieve psychologie en beschrijft een proces van zeven stappen dat flexibel kan worden doorlopen.'

In het boek wordt 'Ontwerp je ontwikkeling' vrolijk afgekort tot OJO.

De grove indeling van het boek is als volgt:

1. Ontwerp je ontwikkeling, een introductie

2. Uitgangspunten van de methode

3. De oefeningen

4. Werken met het OJO-model, een aantal voorbeelden (concreet: zeven situaties)

5. Van denken naar voelen

6. Tips voor de OJO-coach

In het eerste deel wordt uitgelegd dat de OJO-cyclus bestaat uit de volgende zeven stappen:

1. Ontdekken

2. Dromen

3. Herdefiniëren

4. Ideeën genereren

5. Plan maken

6. Experimenteren

7. Reflecteren

In hoofdstuk 3 worden deze stappen met oefeningen toegelicht. Er wordt bij verteld of het voor een individu of groep is; wat de oefening is; het waarom van de oefening; het hoe en welke opties erbij zijn.

Als voorbeeld licht ik graag toe dat voor de stap Ontdekken wordt gewerkt met een oefening 'kwaliteiten in kaart brengen' en een optie hiervoor is om uit een verhaal kwaliteiten te destilleren. Deze vorm lijkt minder schools en kan in een spontanere setting met de jongvolwassene plaats vinden.

Het eerste deel van het boek is theorie en dan is de methode nog niet helemaal duidelijk. Dat verandert meteen met de oefeningen de voorbeelden van situaties. Voor mij werkt dit heel prettig en de voorbeelden roepen ook andere ideeën op, waarmee ik verder kan werken. Ik vind het ook leuk dat Marianne Meijers aangeeft dat tekenen heel goed kan werken en dat het niet belangrijk is of iemand goed kan tekenen. De tekeningen kunnen zondermeer worden gebruikt voor verdere gesprekken en diepgang in de methode.

Bij de oefeningen wordt ook de 'cirkel van het ideaal' uitgelegd. Hierbij zijn de elementen ideaal, denken, emoties, voelen met de vraag 'welke kwaliteiten zette je in?' Het is mooi hoe bij deze methode echt aandacht is voor emoties, naast het verstand. Ook de term 'flow' en het flowmodel worden duidelijk behandeld en is in mijn ogen een belangrijk element om een klant te helpen de goede richting in zijn leven, studie of werk te vinden.

Het boek is een plezier om mee te werken. De schrijfster gebruikt diverse figuren om haar tekst te verduidelijken.

Een punt van kritiek is toch de titel. Ondanks dat de titel lang en uitgebreid is, krijg ik de indruk dat dit boek minder makkelijk vindbaar is voor de doelgroep.

Advies: een goed boek, degelijk en vol mooie voorbeelden voor alle coaches.

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Over Annemiek Sierhuis

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden