Zó werkt publieke gezondheidszorg biedt helderheid over de stand van zaken en ontwikkelingen in de publieke gezondheidszorg en maakt duidelijk waarom publieke gezondheidszorg relevant en actueel is. Onder andere de vaccinatieprogramma’s, bevolkingsonderzoeken en preventiemaatregelen vallen hieronder, waarover ik regelmatig in het nieuws lees. Wel of niet inenten, de Fipronil affaire in 2017, etc.
Er wordt in vijf compacte hoofdstukken duidelijk gemaakt welke partijen in de publieke gezondheidszorg werkzaam zijn en welke partijen hen adviseren. En welke belangenbehartigers beïnvloeden waarop? Wat hebben de verschillende partijen als kerntaak en verantwoordelijkheden? Daarbij komen zowel collectieve overheidsinstanties maar ook doktersassistenten aan de orde. De verdeling tussen lokaal en landelijk verantwoordelijk wordt gemaakt en de wijze waarop al die partijen aan de nodige financiële middelen komen. De basis van deze middelen wordt uitgelegd in een apart hoofdstuk; wat is er voor 2019 begroot aan zorg door het ministerie van Financiën en welk deel daarvan is bestemd voor publieke gezondheidszorg, bepaald door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport? Twee van de hoofdstukken zijn besteed aan welke wetten er relevant zijn voor publieke gezondheidszorg, Ook de Omgevingswet wordt aangehaald die in 2021 vele wetten en regels bij elkaar brengt en daarmee vereenvoudigt.
Voor mij, gemiddelde Nederlandse inwoner die gezondheidsnieuws oppervlakkig leest, is het fijn om wat beter op de hoogte te zijn en niet alles op één hoop te gooien. Dat lukt hiermee; het is fijn neutraal en helder beschreven en aantrekkelijk vormgegeven. Daarbij is het binnen 2 uur gelezen. Ik kan me voorstellen dat ook beleidsmakers in de zorg hier plezier van hebben om te lezen ‘hoe het nou ook alweer zit’. De overzichtelijke indeling en inhoud wordt ondersteund door (historische) feiten, grafische overzichten en enkele voorbeelden zoals bijvoorbeeld wie het bevolkingsonderzoek naar kanker betaalt. Enkele websiteverwijzingen geven de mogelijkheid tot meer verdieping en eigenlijk heb je de eerdere delen ook nodig als je echt een compleet beeld van de zorgorganisatie in Nederland wilt hebben. Voorafgaand wist ik niet dat deze uitgave onderdeel was van een serie. Kritisch puntje? Het formaat. Dat had misschien compacter kunnen zijn door een passender verhouding tussen tekst en vormgeving.
Corella Slob – Winterink is mede-eigenaar van Poker-HRM & ICT en sinds 2008 werkzaam als zelfstandig (interim) manager HR. Zij heeft, in vast dienstverband als leidinggevende HR-manager gewerkt bij verschillende profitbedrijven.