Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Agile focus in besturing - 'Maakt Agile in besturing concreet'

Agile manier van werken is een effectieve methode om meer klantwaarde te creëren en efficiënter te werken. Agile werken start vaak op de werkvloer, maar leent zich ook prima voor het directieniveau.

Marieke van Bommel | 25 april 2019 | 3-4 minuten leestijd

Sterker nog: deze manier van werken krijgt significante toegevoegde waarde als de hele organisatie ermee aan de slag gaat en zo elkaar versterkt. Het boek Agile focus in besturing, geschreven door Marjolijn Feringa en Jeroen Venneman, licht toe wat Agile werken voor directies kan betekenen en hoe je het concreet toe kunt passen.

Het boek geeft op een pragmatische manier inzicht in hoe je op directieniveau een Agile manier van werken kunt toepassen. In het boek staat het FOCUS-bord centraal, waarmee de strategische doelen en bijbehorende benodigde acties en mijlpalen visueel worden gemaakt. Het bord helpt bij kortcyclisch (be)sturen. Alhoewel het kan helpen als de lezer al wat kennis van Agile werken heeft wordt de theorie makkelijk leesbaar afgewisseld met een fictieve casus waarin de terminologie op een toegankelijke wijze tot leven wordt gebracht.

Agile werken wordt vanuit het perspectief van bestuurders beschreven. Hoe is het toe te passen in de manier van vergaderen, manier van vragen stellen, samenwerken en kortcyclisch (be)sturen. Aan de hand van theorie, prikkelende quotes, praktische tips, een toolbox, een praktijkvoorbeeld en een fictieve casus krijgt de lezer een goede indruk van hoe je Agile werken op bestuursniveau in de praktijk kunt brengen. De dialogen in de fictieve casus voelen soms wat gekunsteld, maar geven wel mooi weer waar je het over kunt hebben in bijvoorbeeld een stand-up. Zeker de suggesties bij veelgehoorde opmerkingen spreken tot de verbeelding. Het boek maakt hoe Agile toe te passen in besturing concreet.

Een aantal van de onderwerpen die in het boek worden behandeld zijn:

- Het FOCUS-bord

- De agenda en grondleggers van de stand-up

- De kwartaal-wissel: continu aanscherpen op de komende drie maanden

- Cascaderen van strategische doelen naar onderliggende managementteams

- Scrum voor executives

- Drie tips om te starten met agile focus in besturing

Agile werken helpt om langetermijndoelstellingen concreet uiteen te halen en te vertalen naar kleinere stappen. Wat moet er nog gedaan worden en wat is al gedaan om er te komen? En, zeker van belang op directieniveau: hoe vul je de samenwerking in met de rest van jouw organisatie? Het geeft directieteams goede handvatten om zelf ook Agile werken toe te gaan passen.

‘Het verschil tussen stimuleren en echt zelf toepassen en doorleven is het verschil tussen een suboptimaal resultaat en een optimaal resultaat. Vaak plaatst een directie zich buiten de verandering, maar daar waar ze echt instappen en onderdeel worden van de verandering ontstaat een voorbeeldfunctie en komt een transformatie in de versnelling.’ (pagina 70)

Het boek geeft een nagenoeg compleet beeld van hoe je Agile werken op bestuursniveau kunt inzetten of minimaal kunt starten. Ik had nog wat meer willen lezen over wat het Rabobank heeft opgeleverd. Niet zozeer in euro’s maar bijvoorbeeld in andere inzichten, voorbeelden van wendbaarheid, werkplezier of andere verbeteringen. Maar hoe dan ook: dit boekje geeft een zeer praktische houvast voor een vliegende start van Agile werken op bestuursniveau.

Het boekje is vooral bruikbaar voor leden van een managementteam of directie die graag de organisatie wendbaarder willen maken met behulp van Agile werken of voor coaches die organisaties helpen in de transformatie richting een wendbare organisatie en die de verandering graag bottom up en top down willen steunen.

Daarnaast zou ik Agile focus in besturing aanbevelen aan iedereen binnen een organisatie die meer wil weten over Agile werken op bestuursniveau.

Over Marieke van Bommel

Marieke van Bommel is strategisch communicatieadviseur van de Raad van Bestuur van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Daarnaast is ze voorzitter Bestuur van Quiet Nederland, de organisatie die zich inzet tegen armoede (https://quiet.nl/), en lid Raad van Toezicht bij Ronald Mc Donald. Ze is veelgevraagd spreker over verandercommunicatie en Appreciative Inquiry (Waarderend onderzoeken) in het bijzonder.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden