Nu de wereld op zijn kop staat, zijn ontwikkelingen rondom werk in een ongekende stroomversnelling geraakt. Veel mensen vragen zich af of hun baan straks nog wel bestaat en hoe dat in de veranderde omstandigheden uitgevoerd kan worden.
Als je wilt weten wat je daar concreet aan kunt doen, dan is het boek Hoe ziet jouw werk er straks uit jou op het lijf geschreven. Dit boek dateert van voor de corona-crisis, maar komt voor veel mensen vermoedelijk als geroepen.
Als organisatieadviseur en directeur van bureau e-Progress ziet Frank Kwakman vaak dat mensen wel verwachten dat hun baan in de toekomst zal veranderen of verdwijnen, maar toch niet in actie komen.
In dit boek daagt hij daarom de lezer uit kritisch naar zijn eigen werk te kijken. De eerste stap is om zelf een scherper beeld te krijgen hoe toekomstbestendig je werk eigenlijk is. Hoe veranderen de vragen van klanten? Welke effecten heeft de digitalisering op jouw werk?
Talenten
Een volgende stap is om zelf je verborgen talenten te ontdekken. Aan de hand van een voorbeeld van Marco van Basten maakt hij duidelijk hoe jij jouw ‘stip aan de horizon' ontdekt. Kies voor de sterke punten die je van nature al hebt. Welke talenten heb je nodig om met succes en plezier te werken?
Tegelijkertijd vindt Kwakman het nadenken over toekomstig werk nog te veel een individuele aangelegenheid. Als je teamgewijs of met de hele organisatie een innovatieve cultuur weet te creëren, dan levert dat nog veel meer op. En als lezer van dit boek kun je daar zelf ook een bijdrage aan leveren, laat Kwakman je in dit boek zien.
In gewone-mensentaal stimuleert Kwakman je om positief te blijven en nieuwe kansen te verkennen. De losse citaten van een onderhoudsmonteur, een wijkverpleegkundige, een financieel medewerker en andere beroepsgroepen sluiten daarbij aan. De boodschap: als je zelf aan de slag gaat met de toekomstbestendigheid van je werk, dan zie je gemakkelijker ook de nieuwe mogelijkheden.
Wegwijzer
In zijn boek laat Kwakman een groot aantal bekende concepten de revue passeren, zoals de leerstijlen van Kolb, de teamrollen van Belbin en de hedendaagse visie op vitaliteit. Ook beïnvloedingsstijlen, teamrollen en de regels voor feedback komen langs, zonder dat de auteur er diep op ingaat. Het boek is daarmee vooral een wegwijzer voor verkenners op het loopbaan-ontwikkelingspad.
Dat draagt bij aan het doel van Kwakman: mensen in beweging zetten die verlangen naar meer grip op hun toekomstige werk. Daarvoor is Hoe ziet jouw werk er straks uit? een praktische en lekker leesbare gids.
Sigrid van Iersel is verhalenmaker. Ze helpt organisaties en ondernemende professionals om mensen in beweging te brengen met een helder en inspirerend verhaal. Ze is auteur van Lenig denken en Jongleren met Vermicelli.
Over Sigrid van Iersel
Sigrid van Iersel is schrijver, storytellingexpert en specialist in creatief denken. Als storycoach begeleidt ze mensen om hun stem te vinden en hun verhaal uit te dragen, bijvoorbeeld om een missie in de wereld te zetten.