trefwoord

Onderwijsgeschiedenis: Een Fascinerende Reis Door de Tijd

De Nederlandse onderwijsgeschiedenis is een boeiend verhaal van voortdurende verandering en aanpassing. Van de eerste onderwijswetten uit 1801 en 1803 tot de moderne digitale klaslokalen van vandaag, toont onze educatieve evolutie hoe maatschappelijke veranderingen en pedagogische inzichten elkaar beïnvloeden. Deze rijke geschiedenis biedt waardevolle lessen voor onderwijsprofessionals die de toekomst van het leren willen vormgeven.

Anja Swennen Gerda Geerdink
Vijftig jaar leraren opleiden
Een diepgaand historisch overzicht van vijftig jaar ontwikkeling in het opleiden van leraren in Nederland, waarin de evolutie van onderwijsstructuren en -benaderingen wordt geanalyseerd.
Boek bekijken
36,50
Verwachte levertijd ongeveer 3 werkdagen
De geschiedenis van het onderwijs in Nederland - 'Een fascinerend boek'
Peter de Roode
Dit artikel biedt een fascinerend overzicht van de Nederlandse onderwijsgeschiedenis, waarin wordt uitgelegd hoe thema's als gelijkheid versus ongelijkheid en verzuiling door de eeuwen heen een rode draad vormen.

Van Kloosters tot Moderne Scholen

De Nederlandse onderwijsgeschiedenis begint in de 8e eeuw met Karel de Grote's decreet dat alle Frankische jongens naar school moesten. Rond 750 na Chr. werd één van de eerste kloosterscholen in Nederland opgericht, voornamelijk bedoeld om jongens op te leiden tot monnik of priester. Deze religieuze wortels zouden eeuwenlang de Nederlandse educatie beïnvloeden.

Adriaan In 't Groen
Sociale ongelijkheid en onderwijsbeleid
Dit werk plaatst Van Kemenade's bijdragen in historische context en schetst de evolutie van het Nederlandse onderwijsstelsel over een periode van vijftig jaar met focus op sociale ongelijkheid.
Boek bekijken
32,-
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Spotlight: Jeroen Dijsselbloem

Als voormalig minister van Financiën brengt Dijsselbloem een uniek perspectief op onderwijsgeschiedenis, waarbij hij persoonlijke familieervaringen verbindt met bredere maatschappelijke ontwikkelingen in het Nederlandse onderwijs sinds de jaren '20.
Jeroen Dijsselbloem
De onderwijsfamilie
Een persoonlijk en historisch verhaal waarin de ontwikkeling van het Nederlands onderwijs vanaf de jaren '20 tot het heden wordt beschreven via de ervaringen van één familie.
Boek bekijken
21,99
Dit product is uitverkocht
Grote pedagogen in klein bestek
Peter de Roode
Een praktisch overzicht van 53 portretten van belangrijke pedagogen die invloed hebben gehad op de huidige onderwijsvisies, van bekende figuren als Montessori tot minder bekende pioniers.

Auteurs die schrijven over 'onderwijsgeschiedenis'

De Grote Onderwijshervormingen

De lager onderwijswetten uit 1801, 1803 en 1806 zorgden voor grote veranderingen: alle Nederlandse kinderen moesten worden opgevoed tot staatsburgers, kerken speelden geen dominante rol meer, en onderwijzers moesten een opleiding volgen. In 1848 bracht Artikel 23 in de Nederlandse Grondwet vrijheid tussen openbaar en bijzonder onderwijs, wat het begin vormde van de beroemde Nederlandse schoolstrijd.

Greg Ashman
Dit is goed onderwijs
Hoewel gefocust op hedendaags onderwijs, biedt dit boek een waardevolle historische context door de eerste hoofdstukken te wijden aan de geschiedenis van onderwijsmethoden en -filosofieën.
Boek bekijken
22,99
Gratis verzonden | Op voorraad | Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis
De geschiedenis van de lerarenopleiding toont hoe onderwijsvernieuwing niet alleen gaat over methoden, maar ook over de mensen die deze methoden moeten toepassen. Uit: Vijftig jaar leraren opleiden
Claire Boonstra Claudette de Graaf Bierbrauwer Nanda Carstens
Het Onderwijsvragenboek
Dit boek traceert systematisch de historische oorsprong van huidige onderwijspraktijken en helpt begrijpen waarom we onderwijsactiviteiten uitvoeren zoals we dat doen.
Boek bekijken
27,99
Op werkdagen voor 21:00 besteld, volgende dag in huis
Easycratie in het Onderwijs - De hindermacht gehinderd
Annette Dölle
Een moderne kijk op onderwijsorganisatie die laat zien hoe historische bureaucratische structuren kunnen worden doorbroken voor effectiever onderwijs in de 21e eeuw.

Pioniers en Vernieuwers

De Nederlandse onderwijsgeschiedenis kent vele inspirerende figuren. Aletta Jacobs (1854-1929) was de eerste vrouw die universitair onderwijs volgde en de eerste vrouwelijke arts werd, terwijl Johanna Westerdijk in 1917 de eerste vrouwelijke hoogleraar werd. Theo Thijssen combineerde onderwijspraktijk met sociale bewogenheid, en Jan Ligthart ontwikkelde het revolutionaire leesplankje.

Marcel Schmeier
Bordwerk en aantekeningen
Een unieke blik op de evolutie van onderwijsmiddelen, beginnend met de geschiedenis van het schoolbord en de ontwikkeling van bordwerk door de jaren heen.
Boek bekijken
17,50
Verwachte levertijd ongeveer 5 werkdagen
Sociale ongelijkheid en onderwijsbeleid Sociale ongelijkheid in het onderwijs is geen modern fenomeen - historisch bewustzijn helpt bij het ontwikkelen van effectievere strategieën voor gelijke onderwijskansen.
Willemieke de Jong
Grondleggers van de pedagogie(k)
Door pedagogische ideeën in hun historische context te plaatsen, verbindt dit boek verleden en heden en toont het de continuïteit in onderwijsdenken.
Boek bekijken
26,50
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen
Opleidingskunde - LEREN in het werk, rond het werk, voor het werk
Nico Jong
Een modern perspectief op opleidingskunde dat laat zien hoe historische inzichten over leren en ontwikkelen kunnen worden toegepast in hedendaagse werkcontexten.

De Moderne Era: 20e en 21e Eeuw

In de 20e eeuw werd het onderwijs meer gericht op persoonlijke ontwikkeling van het kind, waarbij ieder kind dezelfde mogelijkheden tot ontplooiing moest krijgen. De jaren zestig brachten een ware revolutie: nooit eerder kregen zoveel kinderen de kans om door te leren, waardoor onderwijs een echte emancipatiemachine werd.

Joop Berding Wouter Pols
Schoolpedagogiek
Een uitgebreide behandeling van de onderwijsgeschiedenis vanaf 1800, met speciale focus op de ontwikkeling van pedagogische ideeën en hun context in de hedendaagse praktijk.
Boek bekijken
62,95
Op werkdagen voor 21:00 besteld, volgende dag in huis
Rixta de Bode
Ramses en het geheim van krachtig leiderschap
Hoewel gefocust op leiderschap, bevat dit boek een waardevol hoofdstuk over de geschiedenis van het Nederlandse onderwijs als context voor huidige uitdagingen.
Boek bekijken
29,95
Op werkdagen voor 21:00 besteld, volgende dag in huis
Leren van binnenuit
Peter de Roode
Een visie op onderwijs die uitgaat van bestaande krachten van docenten en leerlingen, met historische onderbouwing van waarom deze benadering effectiever is dan traditionele methoden.

Lessen uit het Verleden voor de Toekomst

De Nederlandse onderwijsgeschiedenis leert ons dat verandering een constante is. Het onderwijssysteem is vaak overvraagd geweest en kan beter functioneren als een amalgaam van uiteenlopende didactische insteken dan als een rigide systeem. Historisch gezien zijn er drie belangrijke onderwijsidealen die telkens terugkeren: Bildung, accentuering van kerntaken, en moderne '21st Century Skills'. Deze cyclische patronen tonen aan dat onderwijsvernieuwing vaak betekent dat we terugkeren naar eerder gewaardeerde principes, maar dan in een nieuwe vorm.

Voor moderne onderwijsprofessionals biedt de onderwijsgeschiedenis niet alleen context, maar ook inspiratie. Het toont aan dat elke generatie opnieuw moet zoeken naar de juiste balans tussen traditie en vernieuwing, tussen individuele ontwikkeling en maatschappelijke behoeften. In deze voortdurende zoektocht naar het beste onderwijs liggen de grootste kansen voor innovatie en verbetering.

Boeken over 'onderwijsgeschiedenis' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'onderwijsgeschiedenis'

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden