Willem Leijnse is docent aan de Tilburg School of Economics and Management van Tilburg University. In het hoger en universitair onderwijs is hij vele jaren betrokken geweest bij de ontwikkeling van het vakgebied bestuurlijke informatievoorziening (tegenwoordig ICAIS. Naast zijn werk in het onderwijs was hij werkzaam als accountant bij kleine en middelgrote bedrijven.
Meer over Willem LeijnseBestuurlijke informatievoorziening
Paperback Nederlands 2022 7e druk 9789001278403Samenvatting
- Geeft helder inzicht in de basisprincipes van bestuurlijke informatievoorziening;
- toegankelijke en zeer praktijkgerichte methode voor een complex vakgebied;
- boordevol actuele casussen en aansprekende praktijkvoorbeelden.
'Bestuurlijke informatievoorziening' geeft op beknopte en heldere wijze inzicht in de basisprincipes van bestuurlijke informatievoorziening. De belangrijkste administratieve processen komen aan bod, hierbij staan steeds de begrippen ‘interne beheersing’ en ‘interne betrouwbaarheid’ centraal. Alle belangrijke interne bedrijfsprocessen binnen verschillende typen ondernemingen komen aan de orde.
Deze bedrijfsprocessen worden niet alleen beschreven, maar ook geanalyseerd. Daarmee wordt duidelijk waar welke risico’s liggen, waar ontsporing dreigt als deze processen niet goed zijn ingericht en hoe interne beheersingsmaatregelen kunnen worden ingezet om risico’s te verkleinen.
Voor deze zevende editie is de hele leerstof kritisch onder de loep genomen, met name de stukken over interne beheersing en informatie- en communicatietechnologie zijn grondig herzien en aangepast op basis van de meest recente ontwikkelen. De praktijkontwikkelingen in organisaties, van corporate tot mkb, staan centraal. Zo is er veel aandacht voor de toegenomen integratie van geautomatiseerde informatiesystemen (bijvoorbeeld software voor Enterprise Resource Planning (ERP) en application controls) binnen alle soorten organisaties. In de praktijkvoorbeelden en het casusmateriaal worden deze ontwikkelingen ook meegenomen.
Aanleiding voor de auteur om dit boek te schrijven
Dit boek is geschreven omdat in de loop der jaren in toenemende mate voor steeds meer mensen (niet alleen accountants, controllers en administrateurs) duidelijk is geworden hoe belangrijk het is om over betrouwbare, tijdige en relevante informatie te beschikken en wat de gevolgen van gebreken hierin kunnen zijn.’
Deze zeer praktijkgerichte methode is geschikt voor zowel studenten PD BIV als hbo-studenten Accountancy, Bedrijfseconomie, Fiscaal Recht en Economie, Bedrijfskunde MER en Business IT & Management.
Studenten vinden in de ondersteunende online omgeving o.a. een begrippentrainer, oefentoetsen, casussen, praktijkexamens en de uitwerkingen van opdrachten uit het boek. Voor docenten staan er uitwerkingen van kennisvragen, de uitwerkingen van casussen, praktijkexamens en tabellen en figuren.
Bij dit boek kunnen docenten zelf toetsen samenstellen met behulp van Toets-op-Maat. Deze toetsenbank bevat alle vragen uit de oefentoetsen voor studenten. Toetsen kunnen worden geëxporteerd naar diverse formats.
Specificaties
Lezersrecensies
Inhoudsopgave
Deel 1 Grondslagen bestuurlijke informatievoorziening 11
1 Organisatie, informatie en bestuurlijke informatievoorziening 13
1.1 Praktijkvoorbeeld van bestuurlijke informatievoorziening 15
1.2 Bestuurlijke informatievoorziening in relatie met organisatie en informatie 16
1.3 Organisaties 20
1.4 Informatievoorziening op verschillende niveaus 25
1.5 Informatievoorzieningsprocessen 29
1.6 Gegevens en informatie 32
1.7 Kwaliteit van de informatievoorziening 33
1.8 Automatisering van de informatieverzorging 37
1.9 Ontwikkeling van boekhouden naar bestuurlijke informatievoorziening 53
Samenvatting 57
Begrippenlijst 60
Kennisvragen 63
2 Interne controle en interne beheersing 67
2.1 Belang van interne controle en interne beheersing 69
2.2 Functie van interne controle en interne beheersing 70
2.3 Proces van interne controle 81
2.4 Preventieve en repressieve interne controlemaatregelen 85
2.5 Primaire en secundaire functiescheiding 87
2.6 Waardekringloopproces 91
2.7 Verschillende interne controlemiddelen 94
2.8 Controlebegrippen 99
2.9 Interne beheersing en automatisering 101
Samenvatting 117
Begrippenlijst 120
Kennisvragen 124
Deel 2 Functionele processen in organisaties 129
3 Inkopen 131
3.1 Inkoopfunctie 132
3.2 Fasen van het inkoopproces 135
3.3 Integratie geautomatiseerd inkoopsysteem 156
Samenvatting 165
Begrippenlijst 167
Kennisvragen 169
Bijlage 3.1 Saldilijst crediteuren 171
Bijlage 3.2 Overzicht openstaande posten crediteuren 172
Bijlage 3.3 Crediteurenkaarten 173
Bijlage 3.4 Risico’s, gevolgen en interne beheersingsmaatregelen in het inkoopproces 174
4 Voorraden 177
4.1 Magazijnfunctie 178
4.2 Informatievoorziening 181
4.3 Magazijnproces 183
4.4 Voorraadregistratie 191
4.5 Inventarisatie 198
4.6 Geautomatiseerd voorraadsysteem 201
Samenvatting 205
Begrippenlijst 207
Kennisvragen 209
Bijlage 4.1 Risico’s, gevolgen en interne beheersingsmaatregelen in het voorraadproces 211
5 Verkopen 213
5.1 Verkoopfunctie 214
5.2 Informatiebehoefte van de verkoper 216
5.3 Verkoopproces en geautomatiseerd verkoopsysteem 220
5.4 Offerte 223
5.5 Orderontvangst en orderacceptatie 229
5.6 Facturering 230
5.7 Goederenverzending 235
5.8 Contante verkopen 237
5.9 Controle op de opbrengstverantwoording 244
5.10 Vorderingenregistratie 245
5.11 Incasso 253
Samenvatting 257
Begrippenlijst 259
Kennisvragen 261
Bijlage 5.1 Saldilijst debiteuren 263
Bijlage 5.2 Overzicht openstaande posten debiteuren 264
Bijlage 5.3 Ouderdomsanalyse debiteuren 266
Bijlage 5.4 Risico’s, gevolgen en interne beheersingsmaatregelen in het verkoopproces 267
6 Liquide middelen en personeel 269
6.1 Contant geld 270
6.2 Giraal geld 274
6.3 Manieren van betalen 275
6.4 Geldmiddelenbeheer 283
6.5 Personeel 285
Samenvatting 295
Begrippenlijst 297
Kennisvragen 299
Deel 3 Typologieën 303
7 Handel en dienstverlening 305
7.1 Typologie van Starreveld 306
7.2 Handelsondernemingen 309
7.3 Dienstverlenende organisaties 313
Samenvatting 341
Begrippenlijst 343
Kennisvragen 344
Bijlage 7.1 Risico’s, gevolgen en interne beheersingsmaatregelen bij restaurants 346
Bijlage 7.2 Risico’s, gevolgen en interne beheersingsmaatregelen bij autoreparatiebedrijven 348
Bijlage 7.3 Risico’s, gevolgen en interne beheersingsmaatregelen bij accountantskantoren 350
8 Productiebedrijven 353
8.1 Kenmerken van een productiebedrijf 354
8.2 Bedrijven met massaproductie en bedrijven met stukproductie 356
8.3 Informatievoorziening bij productiebedrijven 360
8.4 Massaproductie 366
8.5 Stukproductie 372
8.6 Automatisering 379
Samenvatting 384
Begrippenlijst 387
Kennisvragen 389
Bijlage 8.1 Massaproductie: risico’s, gevolgen en interne beheersingsmaatregelen 391
Bijlage 8.2 Stukproductie: risico’s, gevolgen en interne beheersingsmaatregelen 393
Bijlage 8.3 Massamaatwerkproductie: risico’s, gevolgen en interne beheersingsmaatregelen 394
Afkortingen 395
Illustratieverantwoording 397
Literatuur 398
Register 399
Rubrieken
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan