Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Personen- en familierecht, relatievermogensrecht en erfrecht

Gebonden Nederlands 2024 9789013172881
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Een studieboek dat het familierecht in ruime zin inzichtelijk maakt. Je maakt hierin kennis met elk relevant deelgebied: personen- en familierecht, relatievermogensrecht en erfrecht. In deze 9e druk zijn tal van nieuwe wetten en rechterlijke uitspraken uit de periode 2021-2024 verwerkt.

Personen- en familierecht, relatievermogensrecht en erfrecht biedt studenten en professionals een grondig overzicht van de gelijknamige rechtsgebieden. In tegenstelling tot veel soortgelijke uitgaven wordt elk deelgebied integraal behandeld. De lezer krijgt zo inzicht in de onderlinge samenhang en dwarsverbanden. De talrijke verwijzingen naar actuele rechtspraak en literatuur maken de titel naast studieboek ook zeer geschikt als handboek.

Dit studieboek behandelt het personen- en familierecht van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek, met inbegrip van het relatievermogensrecht (huwelijks-, partnerschaps- en samenlevingsvermogensrecht), maar met uitzondering van de maatregelen betre­ffende de kinderbescherming. Ook het erfrecht volgens Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek komt aan bod.

De uitgave bestrijkt een breed terrein aan relevante onderwerpen, waaronder:
- bloed- en aanverwantschap
- naamrecht
- woonplaats
- burgerlijke stand
- huwelijk
- geregistreerd partnerschap
- huwelijks- en partnerschapsvermogensrecht
- echtscheiding en scheiding van tafel en bed
- beëindiging geregistreerd partnerschap en feitelijke scheiding
- levensonderhoud
- afstamming
- adoptie
- minderjarigheid
- gezag over minderjarige kinderen
- omgang en informatie
- curatele, meerderjarigenbewind en mentorschap
- afwezigheid, vermissing en vaststelling van overlijden
- erfrecht

Relatievermogensrecht
Sinds de vorige druk is in de titel van het studieboek ‘huwelijksvermogensrecht’ vervangen door ‘relatievermogensrecht’ als overkoepelende term voor huwelijksvermogensrecht, partnerschapsvermogensrecht en samenlevingsvermogensrecht. Waar relevant worden de vermogensrechtelijke gevolgen van het huwelijk en van het geregistreerd partnerschap als formele relaties vergeleken met de vermogensrechtelijke gevolgen van het ongehuwd en ongeregistreerd samenwonen als informele relatie.

Actuele wetgeving en jurisprudentie
In deze 9e druk zijn tal van nieuwe wetten en rechterlijke uitspraken uit de periode 2021-2024 verwerkt. Op het gebied van het afstammingsrecht verscheen op 30 juni 2023 het wetsvoorstel Wet kind, draagmoederschap en afstamming en op het gebied van het naamrecht is op 1 januari 2024 de Wet introductie gecombineerde geslachtsnaam in werking getreden. Omtrent het relatievermogensrecht en erfrecht is veel jurisprudentie uit deze periode opgenomen. Bovendien komen vele van de 68 aanbevelingen van het eind 2016 verschenen rapport van de Staatscommissie Herijking Ouderschap aan de orde. Deze zullen de agenda van het personen- en familierecht gedurende de komende jaren in hoge mate blijven bepalen.

Specificaties

ISBN13:9789013172881
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:552
Druk:9
Verschijningsdatum:11-1-2024
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

2.7 van de 5
3 stemmen
1
0
0
1
1

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Personen- en familierecht, relatievermogensrecht en erfrecht