Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Handboek hofnar

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2023 9789044935233
10
Voormalig top 10Totaal 14 dagen
Voormalig top 100Totaal 99 dagen
Direct te downloaden

Samenvatting

De hofnar was vroeger de enige die de koning de onverbloemde waarheid kon vertellen. Maar wat is de meerwaarde van die aloude hofnar in moderne organisaties? Wat kunnen we van die hofnar leren in de tegenwoordige tijd? 

Een van de grote gevaren die jij als leider of leidinggevende loopt, is dat je alleen maar jaknikkers om je heen verzamelt. Je medewerkers zijn namelijk vaak van jou afhankelijk voor hun beoordeling, salarisverhoging en promotie. Jij hebt macht, zoals eens de koning macht had. Maar ook jij bent maar gewoon een mens en wij mensen maken nu eenmaal fouten. Maar wie wijst jou op je fouten? Wie vertelt jou de waarheid? Wie houdt jou een spiegel voor? 

De hofnar probeert mensen op een luchtige manier een spiegel voor te houden. Tegenspraak, reflectie en humor als contragewicht voor macht en gefilterde perceptie. Dat alles vanuit de 16 rollen die de hofnar vroeger had. Op die manier is hij de bewaker van de werkelijkheid.

Specificaties

ISBN13:9789044935233
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:256
Uitgever:AW Bruna
Druk:1
Verschijningsdatum:26-9-2023
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (3)

recensie
Handboek Hofnar - Overtuigend
Ineke Peters | 30 november 2023
De moderne hofnar zou op flink wat plaatsen in onze maatschappij wel eens van groot nut kunnen zijn. Het lezen van ‘Handboek Hofnar’ van professioneel hofnar Juri Hoedemakers heeft me daarvan overtuigd. De subtitel luidt ‘Doorbreek machtspatronen en wensdenken door je organisatie een spiegel voor te houden’. 
Lees verder
recensie
Handboek hofnar - Terecht pleidooi voor tegenspraak
Teun van Aken | 2 november 2023
De hofnar was in vervlogen tijden de enige die de koning onverbloemd de waarheid mocht zeggen. Juri Hoedemakers heeft dit in zijn boek ‘Handboek hofnar’ doorgetrokken naar de huidige tijd, waarin de professionele hofnar datzelfde tegenwoordig doet bij topdirecties en raden van bestuur.
Lees verder
recensie
Handboek Hofnar - ‘Serieuze aanrader met een komische noot’
Peter Vermeulen | 16 oktober 2023
Juri Hoedemakers verschijnt regelmatig met een komische blik in de media. Achter zijn vrolijke gezicht schuilt echter een zeer gedreven ondernemer met een serieuze missie. In zijn boek ‘Handboek Hofnar’vertelt hij waarom organisaties eigenlijk een hofnar nodig hebben. 
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (1)

interview
Ik wil een veilige manier bieden om kritisch te zijn
Bas Hakker 20 november 2023 Juri Hoedemakers schreef het ‘Handboek Hofnar’ met een duidelijke missie. Hij wil bewerkstellingen dat meer mensen de rol van hofnar op zich nemen binnen organisaties. Waarom? Omdat dan de werkelijkheid het gaat overnemen van de schijnvariant. Hoedemakers: ‘Vaak is er een tekort aan reflectie, waardoor de werkelijkheid naar de achtergrond verdwijnt.’

Over Juri Hoedemakers

Juri Hoedemakers (1987) deed na zijn bachelor ervaring op in veel organisaties in verschillende branches. Als begin dertiger begon zijn ‘tweede leven’ toen hij weer de schoolbanken inging. Voor zijn scriptie over de waarde van de aloude hofnar in moderne organisaties ontving hij de scriptieprijs aan de RSM Erasmus Universiteit. Vervolgens schreef hij een eerste boek Gezocht: Hofnar over het onderwerp dat in 2022 werd genomineerd voor Managementboek van het Jaar. In de functie van hofnar ging hij aan de slag bij onder andere AFAS, Monta, i4talent, Archipel, Gemeente Den Haag en SDW. Daar helpt hij mensen en organisaties kortgezegd op basis van de vernieuwende Drs.Hofnar Methode met het overbruggen van het gat tussen de ‘gewenste werkelijkheid, die we vaak lezen in de missie en visie van organisaties, en de gevoelde werkelijkheid zoals de medewerkers het ervaren. Maar naast die praktijk blijft de leergierige Hoedemakers (mavo, havo, hbo, wo) zich ook wetenschappelijk verdiepen: hij is inmiddels aan het promoveren op de comeback van de hofnar. Hoedemakers houdt lezingen in binnen- en buitenland, geeft les in het gedachtegoed aan business schools en universiteiten en blogt voor De Ondernemer (DPG Media). Recentelijk heeft hij Het NarrenGilde opgericht waar andere professionele narren worden opgeleid. Dat gilde is officieel ingehuldigd door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margarita de Bourbon de Parme. Zijn droom: de comeback van de hofnar als instituut in de maatschappij. 

Andere boeken door Juri Hoedemakers

Inhoudsopgave

Voorwoord
Voorwoord van de auteur
Inleiding

1 De entertainer-hofnar verbindt
2 De observeerder-hofnar heeft een helikopterview
3 De adviseur-hofnar adviseert belangeloos
4 De vertrouweling-hofnar is als een dagboek
5 De zondebok-hofnar als bliksemafleider
6 De satiricus-hofnar gaat over de grens
7 De sfeerbewaarder-hofnar houdt van menselijkheid in ruzie
8 De statusymbool-hofnar pronkt en laat pronken
9 De onderhandelaar-hofnar treedt op namens de koning
10 De flapuit-hofnar is lekker onverbloemd
11 De leraar-hofnar vertelt je niet wat je moet doen
12 De criticus-hofnar hangt soms de bitch uit
13 De allesweter-hofnar is van de 360 gradenaanpak
14 De bemiddelaar-hofnar leeft zich in
15 De beste-vriend-hofnar biedt oprechte hulp
16 De spion-hofnar hoort en dubbelcheckt alles

Conclusie en dankwoord
Verder lezen
Over de auteur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Handboek hofnar