Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Als deskundige op dit gebied adviseert hij verschillende nationale en internationale wetenschappelijke organisaties, waaronder de World Health Organisation en de Gezondheidsraad.
Meer over de auteursAndere kost
Pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem
Paperback Nederlands 2021 1e druk 9789045043869Samenvatting
Ons huidige voedselsysteem kraakt in zijn voegen. Wij worden ziek, de planeet wordt ziek: verandering is bittere noodzaak. Maar wie heeft de macht en verantwoordelijkheid om zo’n ommekeer tot stand te brengen? Wat kun je zelf doen, en wat kunnen we samen? Over die vragen buigen Jaap Seidell en Jutka Halberstadt zich in Andere kost. Ze laten zien dat je als individu een bijdrage kunt leveren door betere, bewuste keuzes. Maar zo’n individuele benadering alleen schiet ernstig tekort.
Aan de hand van heldere voorbeelden maken de auteurs inzichtelijk dat we een collectieve verantwoordelijkheid dragen. En daar hoort een krachtig en samenhangend overheidsbeleid bij. Seidell en Halberstadt schrijven een prikkelend en informatief pleidooi dat niet alleen moet leiden tot een vruchtbaarder debat, maar nu ook écht tot verandering.
Specificaties
Lezersrecensies
Over Jutka Halberstadt
Inhoudsopgave
I: Voedsel en de macrokosmos
1 Ons voedselsysteem moet op de schop 15
2 Voorkomen is beter dan genezen 21
3 Overleven begint bij gezonder leven en eten 36
4 Wie stopt de snelle hap? 41
5 Gezonde voeding heeft een prijs 49
6 Maakt armoede ziek? 55
7 Precies wat het bedrijf wil horen 61
8 Gezonder leven, ook bij ziekte het stimuleren waard 69
9 Schadelijk gedrag heeft altijd een prijs 77
10 Waar stopt de medicalisering van Nederland? 83
11 Veel te zwaar, dus met de nek aangekeken 88
12 Wat gaan we in de toekomst eten? 96
13 Bij de wilde beesten af 102
II: Voedsel en de microkosmos
14 Het verwoede gevecht tegen eten, stilzitten en stress 111
15 De kwetsbare balans van de darmbacteriën 116
16 Hoe nodig is dat extra vitamientje? 121
17 Overal, snel, gemakkelijk én ongezond 127
18 De bittere nasmaak van zoet 134
19 Is melk wel zo goed voor elk? 141
20 Niks mis met een paar sneetjes goed brood 146
21 Voedingsadvies uit de reageerbuis 152
22 Voedsel verbindt en verdeelt 158
23 Heeft vasten een heilzame werking? 164
24 Ketogeen dieet: hoop of hype? 169
25 De hobbels van het veganisme 175
26 Hoe veilig is ons voedsel? 181
27 De twijfelachtige grens tussen abnormaal en normaal 187
28 De simpele waarheden over gezond eten 193
Nawoord: Hoog tijd het rentmeesterschap
serieus te nemen 198
Woord van dank 206
Verantwoording en bronnen 207
Rubrieken
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan