Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Een vreedzame revolutie

De ontwikkeling van de politiële en justitiële samenwerking in de Europese Unie

Paperback Nederlands 2018 9789400010000
Verwachte levertijd ongeveer 10 werkdagen

Samenvatting

De wetenschappelijke en publieke discussie over de politiële en justitiële samenwerking in de Europese Unie is al te zeer toegespitst op bepaalde vormen van samenwerking en wordt te vaak gevoerd aan de hand van concrete voorvallen. Hierdoor bestaat er geen goed zicht op wat er in de voorbije 25 jaar – sinds november 1993, de maand waarin het Verdrag van Maastricht in werking trad – op dit terrein werd gerealiseerd. Afgezet tegen de onsamenhangende en grotendeels geheime manier waarop vóór 1993 door politie en justitie in Europa werd samengewerkt, kan de georganiseerde en transparante manier waarop dit tegenwoordig in het kader van de Europese Unie gebeurt, revolutionair worden genoemd.

In dit boek wordt deze vreedzame revolutie behandeld in functie van de actieprogramma’s (het Brussels Programma, het Tampere Programma, het Haags Programma en het Stockholm Programma) die bij alle belangrijke wijzigingen van de constitutionele verhoudingen in de Europese Unie werden geformuleerd: het Verdrag van Maastricht, het Verdrag van Amsterdam, het Verdrag van Nice, het Verdrag van Rome en het Verdrag van Lissabon.

Deze programmatische aanpak maakt het mogelijk om scherp duidelijk te maken wat voor een imposant stelsel van politiële en justitiële organisaties, voorzieningen en netwerken (Europol, Schengen Informatie Systeem, Eurojust, Europees aanhoudingsbevel en zo meer) langs democratische weg werd opgebouwd om de binnenlandse en buitenlandse veiligheid van de burgers van de Europese Unie te kunnen verzekeren.

In het bijzonder de problemen bij de bewaking van de binnen- en buitengrenzen en bij de bestrijding van het terrorisme tonen aan dat dit stelsel in de nabije toekomst verder moet worden uitgebouwd.

Ironisch genoeg bewijzen ook de onderhandelingen over de Brexit het grote belang van de politiële en justitiële samenwerking in de Europese Unie: het Verenigd Koninkrijk wil koste wat het kost blijven deelnemen aan cruciale onderdelen ervan.

Specificaties

ISBN13:9789400010000
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:1096
Uitgever:Intersentia
Druk:1
Verschijningsdatum:7-12-2018
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:
Jongbloed:Europees recht

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Cyrille Fijnaut

Cyrille Fijnaut is hoogleraar internationaal strafrecht en rechtsvergelijking aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Tilburg. In de voorbije decennia verrichtte hij enerzijds onderzoek naar georganiseerde criminaliteit, terrorisme en (sociale) onveiligheid en anderzijds naar de organisatie en werking van politie en justitie in de Benelux en de politie- en justitiesamenwerking in Europa. De Universiteit Gent reikt op 10 december 2009 een institutioneel eredoctoraat uit aan Cyrille Fijnaut. Het eredoctoraat is een waardering voor de maatschappelijke impact van het werk van professor Fijnaut en de geregelde en intense samenwerkingsverbanden met de UGent, in het bijzonder in de vakgebieden criminologie en strafrecht en in het domein van de geschiedenis van het recht.

Andere boeken door Cyrille Fijnaut

Inhoudsopgave

1. Algemene inleiding (p. 1)

Deel I. De voorgeschiedenis van de politiële en justitiële samenwerking in de Europese Unie
2. De politiële en justitiële samenwerking in Europa tot en met de Tweede Wereldoorlog (p. 7)
3. De politiële en justitiële samenwerking in Europa na de Tweede Wereldoorlog (p. 65)

Deel II. Het onbestorven verleden van de politiële en justitiële samenwerking in de Europese Unie
4. Het Verdrag van Maastricht en het Brussels Programma (p. 149)
5. Het Verdrag van Amsterdam en het Tampere Programma (p. 239)
6. Het Verdrag van Rome en het Haags Programma (p. 407)

Deel III. Het onbestemde heden van de politiële en justitiële samenwerking in de Europese Unie
7. Het Verdrag van Lissabon en het Stockholm Programma (p. 597)
8. Het Verdrag van Lissabon en de Europese Veiligheidsagenda (p. 799)
9. Algemeen besluit (p. 963)

Bibliografie (p. 973)

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Een vreedzame revolutie