Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Hoog spel

De politieke biografie van Shell

Paperback Nederlands 2023 9789463822695
Nog niet verschenen, verwacht op 09‑05‑2023
34,95

Samenvatting

Shell kent de wegen naar de hoogste kringen én de sluiproutes door de politieke moerassen van de wereld. De olie- en gasgigant opereert in zeventig landen. Lang niet alle zijn democratische rechtsstaten: Shell – tot voor kort Royal Dutch Shell - heeft dagelijks te maken met zwakke of autocratische overheden, misdaad en corruptie, maatschappelijke onrust, oorlog en terrorisme. Hoe manoeuvreert ze daar doorheen?

De befaamde onderzoeksjournalist Marcel Metze volgde Shell een kwart eeuw lang. Met een team researchers groef hij in archieven, bemachtigde hij interne documenten, en sprak hij (oud-)medewerkers op alle niveaus. Het resultaat is een fascinerende duik onder de motorkap: de eerste politieke biografie van Shell. Metze laat zien hoe het concern zich sinds haar start in 1890 als een kameleon steeds weer aanpast aan de veranderende geopolitieke en maatschappelijke werkelijkheid.

Onder de vleugels van de koloniale en politieke grootmachten verwierf het eerst een toppositie in
de internationale olie-industrie. Na de dekolonisatie en de machtsgreep van OPEC begon het kritiek te krijgen van de milieu- en mensenrechtenbeweging. In reactie daarop ontwikkelde het een breed scala aan zichtbare én minder zichtbare gereedschappen – inclusief geheime interne communicatieroutes en een eigen inlichtingen- en veiligheidsdienst.

Zal deze gewiekste speler ook de transitie naar duurzame energie weten te doorstaan? Aan haar politieke vaardigheden zal het niet liggen, zo wordt duidelijk in dit boek, dat leest als een geheime geschiedenis van de afgelopen anderhalve eeuw.

Specificaties

ISBN13:9789463822695
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:576
Druk:1
Verschijningsdatum:9-5-2023
ISSN:

Over Marcel Metze

Marcel Metze is onderzoeksjournalist, historicus en auteur. Hij kreeg grote bekendheid met zijn bestsellers over Philips, de banken en het CDA. Zijn biografie van Anton Philips, 'Ze zullen weten wie ze voor zich hebben', waarop hij promoveerde, werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs en uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2006.

Andere boeken door Marcel Metze

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Hoog spel