Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , , e.a.

Samen innoveren

Uitdagende kansen voor corporates en startups

Paperback Nederlands 2019 9789490463700
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Veel corporates zijn op zoek naar manieren om hun (markt)positie te versterken. Ze zien dat startups in staat zijn sneller dan zijzelf kansen te vertalen in nieuwe producten en diensten. Juist daarom zoeken corporates voor groei steeds vaker samenwerking met startups. Omgekeerd hebben ook startups baat bij samenwerking met corporates, want zij bieden hen toegang tot voor hen relevante markten, kennis, netwerken en reputatie.

Corporates en startups verschillen van elkaar in omvang, en natuurlijk in cultuur en organisatie. Juist door deze verschillen kunnen ze veel voor elkaar betekenen. Echter, zo’n samenwerking moet wel goed georganiseerd worden. Gezamenlijke strategische doelen, operationele complementariteit en de wil om samen te werken blijken dan belangrijk. Maar hoe geef je die samenwerking in de praktijk vorm? Hoe vind je elkaar überhaupt in die zee van kansen? Hoe kom je tot de juiste keuze als het gaat om de vorm van samenwerken? Hoe zorg je ervoor dat je leert van de samenwerking? En kun je ook gezamenlijk leren als corporate en startup?

Aan de hand van inspirerende praktijkverhalen brengen de auteurs de best practices en de onverwachte effecten in kaart van de samenwerking tussen negen startups en evenzovele bekende (Nederlandse) corporates. Managers van corporates en startupondernemers vertellen openhartig over de wijze van aanpak en hun ervaringen. Het boek bevat daarnaast lessen hoe ondernemers effectief van deze nieuwe strategie gebruik kunnen maken.

Het wetenschappelijk praktijkonderzoek dat aan deze publicatie ten grondslag ligt, is uitgevoerd door een onderzoeksteam van Tilburg University en Birch Consultants, met een kernteam bestaande uit Jessica van den Bosch, Jan Peter van den Toren en Bas van der Starre.

Bij het verrichten van het wetenschappelijk praktijkonderzoek werd het onderzoeksteam namens Stichting Management Studies (VNONCW) begeleid door een begeleidingscommissie, waarin zitting hadden:
- Louise Beduwé,programmamanager CoSta Next Level VNO-NCW MKB-Nederland
- Saida van Kalsbeek, founder Cybermarqt.com
- Sander Nieuwenhuizen, vm CHRO Deloitte NL
- Rob Regter, VP HR & Senior Business Partner KLM
- Robin Spierings, lead scrum Master & Agile Coach KLM
- Benno Tieke, head of portfolio management Philips HealthWorks
- Erwin Verboom, founder/Interimmanager Ultimate Consult (voorzitter)
- Nicolaas Weeda, algemeen secretaris Stichting Management Studies (secretaris)

De medewerking van de leden van de begeleidingscommissie en het bestuur van Stichting Management Studies aan de totstandkoming van dit boek houdt niet automatisch in dat zij het met de inhoud eens zijn. De auteurs zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Specificaties

ISBN13:9789490463700
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:152
Uitgever:Mediawerf
Druk:1
Verschijningsdatum:21-11-2019
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (2)

interview
Jessica van den Bosch: ‘We zien nieuwe samenwerkingsvormen tussen corporates en startups’
Peter Spijker 18 februari 2020 Veel bestaande bedrijven vinden het lastig om te profiteren van recente technologische en digitale ontwikkelingen. Vanwege hun omvang en organisatiestructuur zijn ze te traag om direct mee te bewegen met alle veranderingen. Deze corporates investeren in toenemende mate in nieuwkomers die experimenteren met innovatieve technologieën en nieuwe verdienmodellen. In Samen innoveren beschrijft coauteur Jessica van den Bosch nieuwe samenwerkingsvormen tussen corporates en startups en hoe de personele fit uiteindelijk daarin de doorslag geeft.
preview
Samen innoveren - Uitdagende kansen voor corporates en startups
Jessica van den Bosch 6 december 2019 Aan de hand van inspirerende praktijkverhalen brengen de auteurs van Samen innoveren de best practices en de onverwachte effecten in kaart van de samenwerking tussen negen startups en evenzovele bekende (Nederlandse) corporates. Een preview.

Over Jessica van den Bosch

Jessica van den Bosch is directeur van HBO Drechtsteden. Zij doet onderzoek naar hoe corporates innovatief en ondernemend blijven, in het bijzonder door samen te werken met startups. Daarnaast adviseert ze bedrijven, overheden en non-profit organisaties over het organiseren van innovatieprocessen en geeft ze gastcolleges over deze thema’s.

Andere boeken door Jessica van den Bosch

Over Jan Peter van den Toren

Jan Peter van den Toren is oprichter en managing partner van Birch Consultants. Birch adviseert bedrijven, kennisinstellingen en overheden op het terrein van innovatie en ondernemerschap en doet onderzoek op dit domein. Hij is tevens professor of practice ondernemerschap in ecosystemen aan de Tilburg School of Economics and Management.

Andere boeken door Jan Peter van den Toren

Over Bas van der Starre

Bas van der Starre is adviseur bij Birch Consultants en heeft Natuurwetenschap & Innovatiemanagement gestudeerd. Voor Birch houdt hij zich bezig met ontwikkelingen in branches, clusters en regio’s met zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek, waarbij de invloed van startups altijd een thema is.

Andere boeken door Bas van der Starre

Over Chris Eveleens

Chris Eveleens is associate bij Birch waar hij overheden en non-profits adviseert op het gebied van innovatie en beleid. Daarnaast heeft hij zijn promotieonderzoek afgrond aan de Universiteit Utrecht naar de invloed van bedrijfsincubatie op de ontwikkeling van startups. Verder schreef hij columns voor Het Financieele Dagblad en was hij expert in het startup-panel van BNR.

Andere boeken door Chris Eveleens

Over Aswin van Oijen

Aswin van Oijen is associate professor aan de Tilburg School of Economics and Management. Zijn specialisatie is strategie en entrepreneurship. Op deze gebieden heeft hij onderzoek gedaan, bedrijven geadviseerd, cursussen gegeven en onderwijsprogramma’s ontworpen en geleid. Hij is hoofd van het onderwijsinnovatiecentrum en het departement management van Tilburg University.

Andere boeken door Aswin van Oijen

Inhoudsopgave

Ten geleide

1. Introductie
2. Achtergronden en eerder onderzoek
3. Resultaten van negen casussen uit de praktijk
4. Analyse van keuzes binnen de vier kwadranten
5. Conclusies, aanbevelingen en discussie
6. Bijlagen
7. Over de auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Samen innoveren