Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Gegijzeld door geld

Het stockholmsyndroom van het aandeelhouderskapitalisme

Paperback Nederlands 2024 1e druk 9789493202443
10
Voormalig top 10Totaal 53 dagen
Voormalig top 100Totaal 91 dagen
Verkooppositie 764Hoogste positie: 4
Op voorraad | Op werkdagen voor 21:00 besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

'Gegijzeld door geld - het stockholmsyndroom van het aandeelhouderskapitalisme' verbindt op indringende wijze de crises waarin de wereld zich bevindt met onze zucht naar groei en geld. We zitten gevangen in het kapitalistisch systeem. Daarbij lijken we inmiddels gewend aan die gevangenis - sterker, we zijn er nadrukkelijk van gaan houden. En we komen er niet van los. De 'aandeelhouder' is doel geworden in plaats van middel.

Deze transformatie heeft ervoor gezorgd dat 'alles van waarde' weerloos is geworden. Daarmee richten we onszelf uiteindelijk ten gronde. En we zijn goed op weg...

"Het aandeelhouderskapitalisme, gericht op groei, kapitaal en korte termijnbelangen, kent een onhoudbaar moreel tekort. Immers, we hebben maar één Moeder Aarde, terwijl de mensheid geen Planet B heeft." - Uit de podcast Op zoek naar het nieuwe verhaal, van Cees van Lotringen, voormalig adjunct-hoofdredacteur van Het Financieele Dagblad

"Het verhaal over wat normaal is, brokkelt ook op systeemniveau af. We bevinden ons in een overgangsfase tussen de ene wereld en de andere. Instituties die ons eeuwenlang dienstbaar zijn geweest, hebben hun vitaliteit verloren. [...] Miljoenen mensen beseffen het en houden nauwelijks nog de schijn op. En toch lijken we niet in staat te veranderen." - Charles Eisenstein, auteur van o.a. The Ascent of Humanity en Een betere wereld

Specificaties

ISBN13:9789493202443
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:136
Uitgever:Warden Press
Druk:1
Verschijningsdatum:17-7-2024
Hoofdrubriek:Economie
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Gegijzeld door geld - ‘Hun analyse is groots’
Scato van Opstall | 30 september 2024
Normaliter zijn ‘corporate bobo’s’ niet de bloedgroep die mij inhoudelijk inspireert of uitdaagt. Dat dacht ik ook bij ‘Gegijzeld door geld’ van Leen Paape en Leo van de Voort. Het bleek echter het meest indrukwekkende boek dat ik deze zomer heb gelezen: een absolute #mustread.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (3)

column
Leo van de Voort - Hou (me) vast…
Leo van de Voort 21 augustus 2024 Vroeger, vroeger geloofden we nog in toekomst. Technologie zou de wereld gaan veranderen en hoe geweldig was dat! Inmiddels zijn daar bibliotheken over vol geschreven – ze staan hoog in de Managementboek top 100.
column
Leo van de Voort - Je zou er cynisch van worden
Leo van de Voort 16 juli 2024 De Franse filosoof Pierre-Henri Tavoillot schrijft in Comment gouverner un peuple-roi (2019) dat een democratie niet genoeg heeft aan verkiezingen, parlementaire debatten, onafhankelijke instituties en een vrije pers. Dat zijn losse elementen. Ze krijgen pas betekenis als je ze inbedt in een dieper, inhoudelijk narratief.
preview
Gegijzeld door geld - Het stockholmsyndroom van het aandeelhouderskapitalisme
Leo van der Voort 13 juni 2024 Kapitalisme, en de steeds vernietigender variant ‘aandeelhouderskapitalisme’, is het ‘stockholmsyndroom’ van de westerse wereld – het verschijnsel dat iemand die is gegijzeld sympathie krijgt voor een gijzelnemer. Na een worsteling van eeuwen met deze veeleisende indringer, zijn we te veel en steeds onvoorwaardelijker van hem gaan houden.

Over Leen Paape

Leen Paape is hoogleraar Corporate Governance op Nyenrode Business Universiteit. Daarnaast is hij toezichthouder/commissaris bij het IMF in Washington, Univé Dichtbij, ABP, SNS Reaal Pensioenfonds en Stichting BOOR in Rotterdam. Daarnaast is hij actief in de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants als voorzitter van de Signaleringsraad en de Raad voor de Praktijkopleidingen. Hij is opgeleid aan de Militaire Academie in Breda en afgestudeerd als Registeraccountant. Zijn carrière leidde hem na Defensie achtereenvolgens naar KLM, PwC, Protiviti en Nyenrode, alwaar hij bijna 10 jaar actief was als bestuurder. Hij draagt graag bij aan het oplossen van complexe, maatschappelijk relevante vraagstukken en zet zijn bestuurlijke ervaring en netwerk hiervoor graag in. Zijn kracht ligt in het snel kunnen doorgronden van de context waarbinnen organisaties zich bevinden en het daarmee verkrijgen van zicht op het grotere plaatje zodat de discussie naar een hoger niveau getild kan worden. Het bij elkaar brengen van verschillende inzichten waardoor oplossingen kunnen worden gevonden die anders niet gevonden kunnen worden geeft energie (out of the box denken). Hij zoekt graag vernieuwing en heeft grote interesse in de veranderingen op ons afkomen en de daarmee samenhangende vraagstukken. Als mens werkt hij op basis van wederzijds vertrouwen en zoekt naar hetgeen ons verbindt waarmee voor organisaties/teams/medewerkers de mogelijkheid ontstaat om prestaties te verbeteren en zichzelf verder te kunnen ontwikkelen. Leen schreef vele artikelen en enkele boeken op het terrein van governance, risicomanagement en bedrijfsvoering/interne beheersing.

Andere boeken door Leen Paape

Over Leo van de Voort

Adviseur: strateeg, dwarsdenker, rasoptimist en waarde toevoeger Leo studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde (Nijmegen), Rechten (Utrecht) en Bedrijfskunde (MBA, Rotterdam). Hij is een strateeg met een veelzijdige werkervaring in tal van branches met evenveel professionele rollen. Als topconsultant en CFO in grotere en kleinere beursgenoteerde organisaties kent hij het (strategische) klappen van de zweep. Hij ziet als rasoptimist mogelijkheden en kansen, waar anderen zich concentreren op bedreigingen en onmogelijkheden. Hij blijft daarbij een corporate finance-man in hart en nieren, maar ook iemand met een open blik voor alle andere dimensies die zorgen voor (top-) prestaties. Want als het tussen mensen niet werkt kunnen de cijfers op korte termijn kloppen, maar wordt dit op lange termijn toch altijd zichtbaar in de kasstroom. In 2000 werd hij door het zakenblad Next! uitgeroepen tot een van de vernieuwers van het vaderlandse bedrijfsleven in de jaren ’90 (‘apostel van het aandeelhouderswaarde denken’). Leo is klankbord voor Raden van Toezicht en Bestuurders met een serieus transitieprobleem. Daarnaast is hij een veel gevraagd spreker en publicist. Zo schreef hij veelvuldig voor FD, Elsevier, FEM, Holland Management Review, Tijdschrift voor Corporate Finance en diverse kranten en tijdschriften. Leo is partner bij Fuel for Living Strategies (en Fuel Participations).

Andere boeken door Leo van de Voort

Inhoudsopgave

Voorwoord
Woord vooraf
Inleiding

1 Het aandeelhouderkapitalisme houdt ons gevangen
2 Het stockholmsyndroom blokkeert wezenlijke verandering
3 De traumabinding doorbreken
4 ‘We moeten er doorhéén – van kwaad tot erger en…’
4.1 Diverse diepingrijpende crises komen op ons af
4.1.1 De klimaatcrisis
4.1.2 Een wereldomspannende migratiecrisis
4.1.3 Een vertrouwenscrisis
4.1.4 Geopolitieke crises
4.1.5 De intergenerationele crisis
4.1.6 De technologische crisis
4.1.7 De crisis van het financiële systeem
4.2 Deze crisis werken verwoestend op elkaar in
4.3 Een vernietigende implosie is de ontstaansgrond voor een nieuwe ethiek

Conclusie & contouren
Tot slot
Over de auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Gegijzeld door geld