Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Piratenverlichting

Een verborgen geschiedenis van de verlichting

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2023 9789493213418
Direct te downloaden

Samenvatting

Bij piraten denk je aan geweld, risico en wetteloosheid. Maar onder deze mythologie ligt een rijke geschiedenis van piratengemeenschappen waarin levendige, fantasierijke experimenten met zelfbestuur plaatsvonden. Piraten waren niet alleen maar rovers: ze ontwikkelden radicale visies op vrijheid en gelijkheid en vormden alternatieve sociale formaties aan de randen van het Europese rijk.

De verlichting begon niet in Europa. In 'Piratenverlichting' neemt David Graeber ons mee naar de piratengemeenschap Zana-Malata in Madagaskar. Daarmee onthult hij de niet-Europese oorsprong van wat wij beschouwen als 'westers' denken. Hij brengt vergeten vormen van sociale en politieke orde tot leven, die wijzen op nieuwe, hoopvolle mogelijkheden voor de toekomst.

'Piratenverlichting' is het resultaat van het vroege veldwerk van Graeber in Madagaskar, en sluit aan op de ideeën die hij ontwikkelde in zijn internationale bestsellers 'Schuld' en 'Het begin van alles'. Graebers unieke werk levert ons een boeiender, inclusiever en geëmancipeerder beeld van de mensheid op.

Specificaties

ISBN13:9789493213418
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:208
Druk:1
Verschijningsdatum:7-3-2023
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Piratenverlichting - Het kan/ kon anders!
Elly Stroo Cloeck | 7 maart 2023
Is de Verlichting ontstaan in de salons van Frankrijk en Engeland? Of misschien toch ergens anders … Madagaskar misschien? Is de inrichting van onze samenleving de best mogelijke? Of zijn er andere, even succesvolle opties? Boeiende vragen die David Graeber ons stelt in een werk dat hij vóór zijn dood schreef, en wat nu in 2023 in het Nederlands is uitgegeven: Piratenverlichting.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over David Graeber

David Graeber (1961-2020) was hoogleraar antropologie aan de London School of Economics. Hij is auteur van 'Schuld' en 'Bullshit Jobs', en schreef voor onder meer Harper's Magazine en The Guardian. Als iconisch denker en gerenommeerd activist was hij grondlegger van Occupy Wall Street. Hij overleed vlak na het afronden van 'Het begin van alles'.

Andere boeken door David Graeber

Inhoudsopgave

Voorwoord door Joris Luyendijk 7
Voorwoord door David Graeber 13

Deel I Piraten en schijnkoningen in het noordoosten van Madagaskar 37
Deel II De opkomst van de piraten gezien vanuit de Malagassiërs 79
Deel III Piratenverlichting 125

Conclusies 179

Bijlage: Tijdlijn piraten en verlichting 189
Bibliografie 193

Noten 203

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Piratenverlichting