Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Uitgewoond

Waarom het hoog tijd is voor een nieuwe woonpolitiek

Paperback Nederlands 2022 9789493248090
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

'Huur je of heb je je huis gekocht?' en 'Kijk nou hoeveel ze vragen voor dit minuscule studio-appartement!' In zo'n beetje elk gesprek komt het ter sprake: de wooncrisis.

Huizenprijzen die in heel Nederland door het dak gaan, onbetaalbare huren voor niet meer dan een kippenhok zonder ramen of balkon. Veel mensen zijn gedwongen zich erbij neer te leggen dat ze hun droomhuis niet meer kunnen betalen. En ook niet een betrekkelijk gewoon huis eigenlijk.

Daarbij hebben honderdduizenden huishoudens iedere maand opnieuw moeite de huur te betalen. Jongeren blijven daarom noodgedwongen bij hun ouders wonen, of keren daar als boemerangkind terug. En het aantal dakloze mensen? Dat is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. Stadsgeograaf Cody Hochstenbach laat op basis van jarenlang onderzoek zien dat het fundamentele recht op een betaalbaar, passend, gezond en veilig thuis steeds minder vanzelfsprekend is. De huidige woningmarkt werkt niet voor iedereen. Sterker nog, het vergroot juist de ongelijkheid - tussen arm en rijk, jong en oud, huurder en koper.

Uitgewoond legt de structurele oorzaken van deze wooncrisis bloot. De torenhoge woningprijzen en huren zijn geen stom toeval. Decennialange neoliberale politiek is verantwoordelijk voor de huidige malaise; politici en beleidsmakers zijn geobsedeerd door woningbezit en betaalbaar huren staat laag op hun prioriteitenlijst.

Willen we het tij keren, dan moeten we breken met deze woonpolitiek. Hochstenbach laat ons - onderbouwd en vurig - zien waarom we het recht op een thuis keihard moeten verdedigen.

Specificaties

ISBN13:9789493248090
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:350
Druk:1
Verschijningsdatum:10-2-2022
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Cody Hochstenbach

Cody Hochstenbach (1989) is stadsgeograaf aan de Universiteit van Amsterdam. Hij groeide op in een bloemkoolwijk in Maastricht en maakte als middelbare scholier al een persoonlijke wooncrisis mee: toen kwam zijn vader op straat te staan nadat hij zijn winkel met bovenwoning verloor. Tegenwoordig woont Cody in een huurappartement in de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost en spreekt hij zich tegenover een breed publiek fel uit over de wooncrisis - op Twitter, Tegenlicht en in zijn columns voor RTL Nieuws. In 2019 ontving hij de prestigieuze NWO Veni-beurs om onderzoek te doen naar beleggers op de Nederlandse woningmarkt.

Andere boeken door Cody Hochstenbach

Inhoudsopgave

Inleiding Politiek van de wooncrisis

Deel 1: Dakloosheid
Mythe 1 Het is je eigen schuld als je op straat belandt

Deel 2: Wooningbezit
Mythe 2 kopen is beter dan huren
Mythe 3 Het is nu eenmaal de markt die de hoge huizenprijzen dicteert
Mythe 4 Millennials moeten gewoon niet zo veel avocado’s eten

Deel 3: Volkshuisvesting
Mythe 5 Sociale woningen zijn bedoeld voor arme mensen
Mythe 6 Woningcorporaties slurpen subsidie
Mythe 7 Er zijn te veel sociale huurwoningen

Deel 4: Beleggers
Mythe 8 Beleggers zijn creatieve ondernemers
Mythe 9 Middenhuur is de oplossing
Mythe 10 Regels belemmeren beleggers in het oplossen van de wooncrisis

Deel 5: Een fundamenteel alternatief
Mythe 11 Fundamentele verandering is onrealistisch

Slot: Een uitgewist leven

Dankwoord
Bronnen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Uitgewoond