Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Achtergrond

MEER Moois - De keuze van de redactie - Eigen wegen kiezen, Tsjechov en Nigella Lawson

Oude boeken, nieuwe boeken... er is zoveel moois om te lezen. Deze week vertellen Managementboekcollega's Liza en Marjan welk boek hen pakte.

Marjan Maandag | 12 juli 2021 | 2-3 minuten leestijd

Liza’s keuze
Marion Debruyne en Katleen De Stobbeleir, beide verbonden aan de Vlerick Business School, hebben een boek geschreven over het najagen van je dromen waar je alleen maar enthousiast en geïnspireerd van kan raken. Niet door alle clichés op een rijtje te zetten: ‘Je kunt alles worden wat je wilt.’ of ‘Fake it till you make it.’ Maar juist door deze mythes te ontkrachten. In 15 hoofdstukken komen we langs 15 mythes over geluk, de perfecte baan, en het verwezenlijken van je dromen. Het boek leest heerlijk weg en wordt versterkt met quotes van bekende en minder bekende figuren. Zij laten stuk voor stuk op hun eigen manier zien dat de weg naar succes en geluk in leven en werk hobbelig is! Bonuspunt: het boek is prachtig vormgegeven, echt een feestje om te lezen.

Marjans keuze
Natuurlijk zijn de korte verhalen van Anton Tsjechov (1860-1904) al vaker in het Nederlands vertaald. Maar in de nieuwe vertaling van Hans Boland krijgen De dertig beste verhalen een heel nieuwe dimensie. Verhalen over uiteenlopende soorten mensen, de problemen en conflicten die ze in het leven ondervinden, prachtige tekeningen van situaties waarin ze belanden: het zijn stuk voor stuk pareltjes om te lezen, daar is geen discussie over. Wel over de aanpak van dwarskont Hans Boland. Daarom schreef Boland een vermakelijk bijschrift bij deze fraaie uitgave: Het Nederlands van Tsjechov, met als ondertitel Pleidooi voor een emancipatie van de vertaalkunst, waarin hij per verhaal uiteenzet hoe hij tot zijn – in de vertalerswereld soms zeer controversiële - beslissingen is gekomen bij het overzetten van het Russisch in leesbaar en vooral hedendaags Nederlands. Een onderhoudend en vooral amusant ‘bijboekje’, waardoor Tsjechovs verhalen alleen maar meer gaan leven. 

Marjans andere keuze
Kent u de boeken van Nigella Lawson? Zo niet, dan moet u daar snel verandering in brengen. Het lezen van haar kookboeken – want inderdaad: haar kookboeken lees je, en pak je niet alleen maar uit de kast om een recept op te zoeken – is namelijk een ongekend genoegen. Die passie, die levenslust, dat plezier in het koken en bakken, in het bij elkaar zoeken van ingrediënten, dat alles gegoten in de vorm van persoonlijke verhalen en ervaringen: het werkt enorm aanstekelijk. Zo braden wij al jaren met de nodige regelmaat “haar” kip, zoals Nigella dat doet, in navolging van haar moeder: ze neemt een kip, stopt een halve citroen in haar gat, smeert wat boter of olie op haar borst, bestrooit haar met een beetje zout en zet haar in de oven. En ja hoor: ook bij ons geurt het dan weer heerlijk naar “thuis”. Afgelopen najaar verscheen Koken, eten, leven, waarin ze hetzelfde beproefde recept hanteert met persoonlijke overpeinzingen en smakelijke gerechten. Opnieuw een verrukkelijke aanrader.

Lees!! Boeken bieden rust, verdieping en kennis. Bij Managementboek en Jongbloed vind je naast management-, juridische en computerboeken gewoon alle boeken. Bekijk ons totale aanbod.

Over Marjan Maandag

Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden