In mijn praktijk als psycholoog komen veel vrouwen tussen de 30 en 45 jaar. Wat me opvalt is dat ze veel ballen hoog te houden hebben en alles perfect willen doen. Ze zijn meer bezig met verwachtingen van anderen dan zich af te vragen wat ze zelf willen. Hierdoor ervaren ze stress en denken ze vaak negatief over zichzelf. Dit kan grote gevolgen hebben, zoals het ontstaan van depressie en burn-out.
In mijn boek Goed zoals je bent leg ik uit welke psychologische processen hierachter schuilgaan, hoe een negatief zelfbeeld ontstaat en wat de verwachtingen van anderen doen met je zelfvertrouwen. Ik leer je milder naar jezelf te kijken en je minder aan te trekken van anderen. Dan kun je je hart volgen en kiezen voor zelfliefde.
Het ontstaan van je zelfbeeld
Je zelfbeeld is de manier waarop je naar jezelf kijkt, hoe je jezelf waardeert. Voel je je als kind geborgen en mag je jezelf zijn? Dan heb je waarschijnlijk ouders die zelf lekker in hun vel zitten en in staat zijn jou het gevoel te geven dat je er helemaal mag zijn. De kans is dan groot dat je een positief beeld over jezelf ontwikkelt. Kunnen je ouders daarentegen jou emotioneel en fysiek niet geven wat een kind nodig heeft, dan kan het zijn dat er bij jou een gevoel van onzekerheid ontstaat.
Andere ervaringen
Ook andere ervaringen in je leven hebben invloed op de ontwikkeling van je eigenwaarde en zelfbeeld. Had je veel vriendjes en vriendinnetjes? Werd je gepest? Was er sprake van mishandeling, verwaarlozing of misbruik? Het zijn allemaal zaken die invloed hebben op de ontwikkeling van je eigenwaarde en zelfbeeld. Je ontwikkelt als het ware beschermlaagjes om je heen om je te beschermen tegen afwijzing en teleurstelling. Je gaat je aanpassen om liefde te winnen en afwijzing te voorkomen. Ook in je latere leven ben je geneigd je aan te passen.
Ons oudste beschermingsmechanisme
Het angstsysteem is het oudste deel in onze hersenen en zorgt ervoor dat we levensbedreigende situaties kunnen overleven. Vroeger, toen we nog in grotten woonden, was het belangrijk om een goed ontwikkeld angstsysteem te hebben. Als je de grot uitkwam, kon er een tijger of andere vijand voor je neus staan. Als je angstsysteem op zo’n moment niet goed werkte, werd je opgegeten door een beer of verslagen door de vijand. De mensen wiens angstsysteem het beste werkte overleefden.
De huidige tijd
Tegenwoordig leven we niet meer in grotten en hoeven we niet bang te zijn om aangevallen te worden door een beer. Het gevaar waar we tegenwoordig mee te maken hebben is de druk uit de maatschappij en de torenhoge verwachtingen die we ervaren. We leggen de lat hoog voor onszelf. We houden allerlei ballen in de lucht en racen maar door. Daarbij vergeten we stil te staan en te voelen hoe het met ons gaat. Overbelasting, onvrede, depressie en burn-out liggen dan op de loer. De balans is zoek en je komt niet meer tot rust.
In mijn boek deel ik veel persoonlijke en herkenbare verhalen van vrouwen die moeite hebben zichzelf de ruimte te geven die ze verdienen. In deel 1 leg ik uit hoe het komt dat we zo streng zijn voor onszelf, hoe de innerlijke criticus is ontstaan en wat de invloed is van de huidige tijd waar we in leven. In deel 2 geef ik praktische handvatten en oefeningen om patronen te doorbreken, te leren liever voor jezelf te zijn en je eigen pad te kiezen.
Over Frederike Mewe
Frederike Mewe (1976) is psycholoog, coach en auteur. Al meer dan 20 jaar begeleidt zij vrouwen met stress- en burnout-klachten en leert zij hen om meer op zichzelf te vertrouwen en ontspannen in het leven te staan. Zij geeft diverse groepstrainingen, retraites en individuele coaching.