Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Piek en word als Max

Als auteurs Anders Ericsson en Robert Pool hun boek Piek - Hoe gewone mensen buitengewoon kunnen presteren nu moesten schrijven, zou het verhaal van Max Verstappen er misschien wel inkomen. Max, 18 jaar, en bij zijn eerste echte grote kans winnaar van een Formule 1 race!

Bertrand Weegenaar | 19 mei 2016 | 2-3 minuten leestijd

We hebben er allemaal naar gekeken. Het verhaal van Max is geen geluk. Max (en vader Jos en alle mensen die om Max heen verzameld zijn in de afgelopen 14 jaar) heeft ongetwijfeld snelle genen. Maar waarom is Max al zo snel een winnaar. Misschien wel omdat hij, waarschijnlijk niet bewust, de lessen voor doelbewuste training volgt die elke grote winnaar volgt: zoek een leraar, aandacht en concentratie en behoud van motivatie.

Verder wat talent en uren maken. Dat laatste is ooit uit onderzoek over vioolstudies van Ericsson gehaald en door Malcolm Gladwell opgenomen in Uitblinkers. Volgens Ericsson is dit uit zijn verband gehaald. Heel veel uren oefenen is alleen effectief als er goed en tijdig commentaar op komt en steeds naar een hoger en uitdagender niveau gewerkt wordt. Anders zal het niet werken.

Terug naar Max Verstappen. Uit 2009 twee video’s, toen er al wat aandacht was voor de talenten van Max en hoe vader Jos en zoon er doelbewust mee bezig was. Het doel was al vroeg duidelijk: de formule 1. En dan winnen. Want vanaf zijn vierde levensjaar was dat het enige wat Max namelijk in een snelle karts en auto’s doet. Kijk vader Jos in 2009 op het racecircuit van Catalunia over de ambities van Max: ‘Hoogst haalbare, Formule 1’. En vader en zoon verstappen in Holland Sport.

Hier zit een kampioen. Dat weten zij. Er is een plan. Er is alle vormen van professionele ondersteuning en feedback. Het circuit van Barcelona heeft Max al duizenden keren op een professionele racesimulator gereden. Hij heeft alle data van de auto’s gezien. Kort geleden kreeg dit talent en alle geïnvesteerde tijd een eerste kans. Die werd gegrepen natuurlijk. Wij en de wereld kwamen er toen pas achter. (En leuk ironisch dingetje: iedereen is verbaasd dat Max in de race Raikonnen zo lang en ogenschijnlijk rustig achter zich wist te houden. Max weet niet beter dan dat andere coureurs achter hem aanrijden! Dat is al 14 jaar zo.)

Nu is de eerste neiging te denken dat wat hier gebeurd uniek (aangeboren) is. Uit Piek (maar ook uit The 4-Hour Chef van Timothy Ferriss waar deze auteur en beoefenaar van vele sporten en vaardigheden methodisch zijn werk uitlegt, eigenlijk exact dezelfde stappen als Ericsson en Pool) kun je leren dat talent plus de juiste werkwijze iedereen, jong en oud ver kan brengen. Golfer Dan McLauglin begon zijn carrière zeer laat, was geen sporter maar paste alle lessen rustig toe. Om net zo’n goede golfer te worden als Dan heeft hij het TheDanPlan ontwikkeld.

Pas de Piek methode toe op een vaardigheid waar jij excellent in wil presteren. Aan de slag dus.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden