Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Waag de sprong - Realiseer je droom in 5 stappen

Sta je op een punt in je leven dat je diep vanbinnen weet dat je een sprong moet wagen, maar is er tegelijkertijd iets wat je tegenhoudt? Word je regelmatig wakker met het gevoel: is dit het nou?

Bart van den Belt | 6 juli 2018 | 3-5 minuten leestijd

Ben je steeds minder gemotiveerd of geïnspireerd om aan het werk te gaan en zou je het allemaal anders doen als je vandaag opnieuw zou mogen kiezen? Of droom je van een eigen bedrijf waar je helemaal voor zou willen gaan? Veel mensen hebben dromen die ze niet waarmaken, omdat ze de sprong niet durven te wagen. Je hoort ze dingen zeggen als: ‘Dromen zijn mooi, maar er moet wel brood op de plank komen en de hypotheek moet ook betaald worden’, of: ‘Ik zou ... wel willen, maar waar moet ik beginnen?’, of: ‘Dat lijkt me fantastisch, maar ik geloof niet dat dat voor mij is weggelegd.’ Herkenbaar? Voor mij wel – telkens als ik een sprong wil wagen.

Van nature ben ik vrij ambitieus. Ik wil veel bereiken en grote stappen zetten. Maar hoe meer ik heb bereikt, hoe moeilijker het wordt om de volgende sprong te wagen. Want wat als ik alles kwijtraak wat ik heb opgebouwd? Wat als ik mijn comfortabele leven moet missen dat ik na hard werken voor mijzelf heb gecreëerd? Toch durf ik telkens weer de sprong te wagen als ik diep vanbinnen weet dat ik dat moet doen. In dit boek leg ik je uit hoe dat komt en leer ik je wat ervoor nodig is om zelf te springen. Je kunt dit boek gebruiken voor elke sprong die je in je leven wilt wagen, want de principes zijn altijd hetzelfde, maar we concentreren ons op de carrièresprong – of dat nu een andere baan is of de start van je eigen bedrijf.

De sprong over de kloof als metafoor

In dit boek moedig ik je aan om de sprong te wagen. De metafoor die ik gebruik, is een sprong over een kloof. Deze sprong kan voor iedere grote stap staan in je leven waarvan je weet dat je die wilt zetten of diep vanbinnen voelt dat het de juiste keuze is – maar toch durf je niet te springen. Aan de ene kant van de kloof sta jij, in het hier en nu. Aan de overkant van de kloof ligt het daar en dan, de droom die, of het grotere doel dat je wilt realiseren. De kloof heeft een zekere breedte. Dat is het verschil dat je moet overbruggen tussen het hier en nu en het daar en dan. Ook heeft de kloof een bepaalde diepte. Dat zijn de risico’s.

Realiseer je droom in vijf stappen

Dit boek helpt jou in vijf stappen om de sprong te wagen en (een stukje van) je droom te realiseren. Eerst vragen we ons in de inleiding samen af of je überhaupt wel wilt springen, of dat er iets anders aan de hand is waardoor je iets wil veranderen. Ook kijken we naar het belang van werk in je leven. Want als je je realiseert hoeveel invloed je werk heeft op je persoonlijk welbevinden, zul je des te gemotiveerder zijn om de sprong te wagen als dat nodig is. Na de inleiding ben je klaar om de vijf stappen te nemen:

- Stap 1 is eerlijk kijken naar het hier en nu: hoe sta je er op alle belangrijke gebieden in je leven voor? Hoe kijk jij aan tegen verandering? En in welke levensfase zit je?

- In stap 2 verkennen we hoe het daar en dan, de overkant van de kloof, eruitziet. Wat wil je bereiken?

- Springen is niet zonder gevaar. Stap 3 is dan ook de risico’s inventariseren en een plan B maken voor als er iets misgaat.

- Stap 4 is de aanloop voor de sprong: je bereidt je mentaal en praktisch voor, en zorgt voor ondersteuning. Om je klaar te maken voor de sprong, leer je ook iets over sprongfysica. Daarvoor gebruiken we de wetten van Newton.

- Na de aanloop is het zover ... dan is het tijd voor stap 5: jouw sprong. Je hebt alles in huis om de sprong te wagen en ervoor te gaan.

Ik kijk ernaar uit om samen deze reis door te maken.

Je kunt het.

Bart van den Belt is auteur van diverse online trainingen, audioprogramma’s en boeken, waaronder de bestseller Fluitend veranderen. Bart is oprichter van de Zakelijk Succes Academy en is mede-eigenaar van verschillende bedrijven. Zijn missie omschrijft hij als: ‘Serving God by developing people’. Hij is de auteur van Waag de sprong.

Over Bart van den Belt

Bart van den Belt (1984) is auteur van 6 boeken en 10 audioprogramma's en een veelgevraagd spreker en trainer over persoonlijke groei, ondernemerschap en leiderschap. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden