Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

De ladder: 1 doel, 1 gedrag en 3 keer support

‘Drie’ is een nummer waar Ben Tiggelaar veel waarde aan hecht. Dromen, Durven, Doen bijvoorbeeld. Het is ook een aantal om modellen heel simpel kan maken. Simpel is een element dat bij veranderingen, wetenschappelijk bewezen, elementair is. Wij vinden veranderen al ingewikkeld zat, dus keep it simple. Zelfs grote veranderingen beginnen met kleine stappen. Microstappen zijn soms nodig om ergens te komen. (Een uur eerder opstaan? Begin eerst eens met vijf minuten).

Bertrand Weegenaar | 27 juni 2018 | 1-2 minuten leestijd

Met veel wetenschap en evidence-based is zijn laatste boek De Ladder opgebouwd. Ben Tiggelaar is inmiddels gedragswetenschapper. Hij heeft ervoor doorgestudeerd. En met De Ladder laat hij succesvol zien dat hij zijn kennis op een bijna Jip en Janneke manier uit kan leggen. Want dat is wel Tiggelaars’ boodschap: gedragsverandering lijkt simpel maar het o zo moeilijk. En daarom heeft hij dit model ontwikkeld:

Begin met één doel, het liefst omschreven als een ontwikkeldoel en met urgentie.
Beschrijf één gedragswijziging die je kunt uitvoeren, die je moet willen én waarbij je je omgeving de gelegenheid biedt om het te doen
Organiseer minimaal drie support-activiteiten die je helpen om het gedrag te veranderen en zo je doelstelling te halen.

In essentie is dat de samenvatting van de 137 pagina’s waaruit De Ladder bestaat: het doel dat je nastreeft, het gedrag dat nodig is, en de support om je gedragsvoornemen echt uit te voeren.

Waar bestaat het boek verder uit dan? Nou bovenstaande boodschap, stap voor stap, tree voor tree onderbouwd. En veel tips, ruim tachtig. Vertalen van doel naar uiteindelijk support is een traject van veel plannen en proberen, andere supportactiviteiten bedenken, gedragingen analyseren en kritisch bijstellen. Het is ook een leerproces waarbij je de treden van de ladder meerdere malen op en af zult lopen.

Alle tips zijn wetenschappelijk onderbouwd (https://www.tiggelaar.nl/deladder). Ik ben natuurlijk zelf inmiddels aan de slag. Veranderpoging nummertje zoveel. Maar met De Ladder heb ik wel weer de motivatie en een inspirerende weg om in te slaan.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden