Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Verandermanagement voor de toekomst - #HoeDan waardevolle beweging creëren

Jo Vincken reikt in ‘Verandermanagement voor de toekomst’ praktische handvatten aan voor gemeenschappelijk ‘willen’ en ‘doen’, en op welke wijze we waardevolle beweging, in en buiten de organisatie, kunnen aanjagen. 

| 7 september 2022 | 3-4 minuten leestijd

Mijn boek biedt tien handvatten om waardevolle beweging in je bedrijf of instelling te bewerkstelligen. Hoe komen we samen op dezelfde bladzijde qua ‘denken’? Blijven we verschillen van inzicht accentueren of gaan we op zoek naar overeenkomsten? En misschien nog belangrijker, hoe organiseer je gezamenlijk ‘willen’? De handvatten voor waardevolle beweging gaan over de cruciale stap van ‘denken’ en ‘willen’ naar ‘doen’ en het ‘verbreden van beweging’.

Verandermanagement: waardevrije techniek of waardevolle ontwikkeling?

De tijd waarin we nu leven vraagt om je uit te spreken over de vraag welke verandering wenselijk is. Hoe geven we verduurzaming daadwerkelijk vorm? Hoe krijgt digitalisering een plaats naast zinvol werk voor mensen? Hoe gaan we om met de druk om te presteren in relatie tot gezondheid en geluk van managers en medewerkers? Hoe zorgen we voor legitimiteit, of beter nog maatschappelijke reputatie, van ons bedrijf of instelling?

Een organisatie die voor de toekomst relevant wil blijven, geeft deze complexe thema’s praktisch handen en voeten. Zo wordt gewerkt aan een waardengedreven organisatie: een organisatie die niet alleen de eigen managers en medewerkers een zinvolle purpose biedt, maar ook bijdraagt aan de oplossing van onze grote maatschappelijke vragen. Waardengedreven organisaties maken onze toekomst. Ze zijn deel van de oplossing en blijven niet een onderdeel van het probleem.

Veel denkers over verandermanagement bieden waardevrije techniek: een specifieke methode of model om welke verandering dan ook aan te pakken. One size fits all. Mijn aanpak van verandermanagement is bedoeld voor de ontwikkeling van waardengedreven organisaties. In mijn boek komt het veranderkundig repertoire aan de orde om binnen een bedrijf of instelling actuele, complexe maatschappelijke vraagstukken te vertalen in waarde van en voor het bedrijf. Voorbij de oppervlakkige missies en mooie intenties.

Verandering is niet meer wat het geweest is

Met die complexe vraagstukken voor ogen wordt duidelijk dat er geen quick fixes bestaan. Ik ben daarom op zoek gegaan naar invalshoeken en aanpakken die passen bij ingewikkeldheid van ons leven vandaag de dag. Startpunt daarbij is het leren accepteren dat het rommelig is. En te accepteren dat als we zeggen van A naar B te willen, we steeds minder goed weten hoe B er uit ziet. Je hoeft echter niet de hele trap te zien om de eerste trede te nemen. Beweging creëren is daarom geen kwestie van implementeren, van uitrollen. Het is veel meer een goed doordacht, gecommitteerd proces dat voorstellingsvermogen en energie vraagt. Het vraagt om durf om uit te proberen en te leren uit ervaringen. Verandermanagement is dus niet een project, maar de beïnvloeding van beweging. Met de tien handvatten voor Verandermanagement voor de toekomst bied ik hiervoor de mogelijkheden. Zo laat ik bijvoorbeeld zien hoe je een verandering, beschouwd als een ‘merk’, tot leven kunt brengen als regisseur van associaties en belevingen. Of hoe je aandeelhouderschap (in plaats van eigenaarschap) van een verandering kunt organiseren. Hoe je een leidende coalitie kunt verbreden. Of hoe je opgavegericht werken vorm kunt geven in zogeheten waagstukken.

Je staat zelf ook op de foto

Het aanpakken van ingewikkelde veranderingen wordt een kansloze missie wanneer veranderaars niet zelf mee veranderen. Hoe kun je een rolmodel voor vernieuwing zijn als je zelf uit oude vaatjes blijft tappen? Daarom sta ik in mijn boek ook stil bij wat de keuze voor waardengedreven organiseren betekent voor persoonlijk leiderschap en verandervermogen. Belangrijk daarbij is bijvoorbeeld kijken naar wat een situatie vraagt, in plaats van steeds inzetten op onze persoonlijk sterke kanten of gedragsreflexen.

In het boek heb ik de vakgebieden verandermanagement, organisatieontwikkeling en leiderschap bij elkaar gebracht. Mijn boek biedt daarmee tevens een actueel overzicht van aanpakken binnen deze vakgebieden.

Over Jo Vincken

Jo Vincken (1955) Nieuwsgierigheid, creativiteit en overzicht krijgen zijn voor Jo belangrijke drijfveren. Hoewel aangenomen op het conservatorium in Aken (klarinet en piano), koos hij toch voor een studie politicologie in Nijmegen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden