Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Tijd tekort | tijd genoeg - Ontrafel je strijd met de tijd en leer om tijd genoeg te hebben

'Tijd tekort | tijd genoeg' is het nieuwe boek van Margriet Sitskoorn. Ze belooft verhelderende inzichten en praktische tips die je leven gelukkiger en gezonder kunnen maken. In haar preview vertelt ze meer over het boek.

Margriet Sitskoorn | 23 december 2022 | 2-3 minuten leestijd

Weten wat tijd met je doet en wat jij met tijd doet is belangrijk, want het heeft invloed op of je je doelen haalt, hoe je je werk beleeft, hoe je met je vrienden omgaat, hoe je je financiën beheert en hoe je je kinderen opvoedt. Door tijd te koppelen aan onze herinneringen, wensen, wat we kunnen en wat we moeten, ontstaat er subjectieve tijd. Subjectieve tijd is gerelateerd aan vrijwel alles in je leven. Ondanks het belang van subjectieve tijd zijn we ons er over het algemeen niet van bewust en hebben we er vrijwel geen kennis over. Daar wil ik met dit boek verandering in brengen, want op het moment dat je inzicht krijgt in je subjectieve tijd, verandert je hele leven.

In het boek leg ik verder uit wat subjectieve tijd is en dat onze to-dolijstjes, wensen en doelen niet synchroniseren met deze subjectieve tijd. Daardoor lopen we uit de pas. Uit de pas met onszelf. We hebben het gevoel dat we te veel dingen moeten en willen in de tijd die we tot onze beschikking hebben. We krijgen daardoor een gevoel dat we ook wel tijdarmoede noemen. Het gevoel van tijdarmoede heeft verschillende negatieve gevolgen voor je functioneren en je welzijn.

Dit boek laat je ontdekken dat er alternatieven zijn voor de eenzijdige manier waarop we tijd beleven en hoe we met tijd omgaan. Dat mensen verschillende interne klokken hebben. Dat de een vooral voelt, denkt en handelt op basis van het heden, de ander op basis van het verleden en weer iemand anders juist op basis van de toekomst. Je zult beseffen dat hoe je jouw energie en tijd over de dag en taken verdeelt een wereld van verschil maakt en dat er sprake kan zijn van interne tijdsdruk, los van externe tijdsdruk, waardoor je een continu gevoel van tijdhonger hebt dat leidt tot precrastinatie, oftewel: taken zo snel mogelijk willen afwerken om ze maar van je to-dolijst te kunnen strepen. Gaandeweg leer je herkennen welke tijd en tijdbeleving jou het meeste brengt. Zo ontstaat de juiste tijd. De tijd die past bij jou.

Op het eind wordt duidelijk dat de manier waarop wij naar tijd in relatie tot de mens kijken zorgt voor een beperkt mensbeeld, en dat we in sommige opzichten een grote armoede ervaren, namelijk tijdarmoede, maar dat we ons kunnen ontwikkelen van ‘tijd tekort’ naar ‘tijd genoeg’. Gezien de verstrekkende gevolgen van tijd en tijdwaarneming op ons leven is de inhoud van dit boek belangrijk voor individuen, bedrijven en organisaties. De beschreven kennis kan broodnodige veranderingen brengen in onze kijk op welzijn, productie, zorg en scholing.

Dit boek staat vol met verhelderende inzichten en praktische tips die je van ‘tijd tekort’ naar ‘tijd genoeg’ laten ontwikkelen en je leven gelukkiger en gezonder kunnen maken. Het is een boek dat je op het eind doet verzuchten: waarom heb ik dit niet eerder geweten?

Over Margriet Sitskoorn

Hoogleraar klinische neuropsychologie, Universiteit van Tilburg

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden