Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Authentiek leiderschap voor vrouwen - Van macht naar kracht in 7 stappen

Hoe komt het dat vrouwen in hun loopbaan tegen belemmeringen aanlopen? Nederland is toch zo geëmancipeerd? En er is toch zoveel aandacht voor diversiteit en inclusie? Helaas, constateerden Jolanda Holwerda en Liesbeth Tettero, er is nog veel werk aan de winkel. In ‘Authentiek leiderschap voor vrouwen’ delen ze inzichten, tips en oefeningen om vrouwen te inspireren de regie te nemen, zonder zich te gedragen als man. 

Jolanda Holwerda, Liesbeth Tettero | 8 januari 2024 | 2-3 minuten leestijd

Steevast krijgen wij de vraag: moeten vrouwen zich dan maar weer aanpassen? Moeten we dan een snor kweken om serieus genomen te worden en promotie te maken? Waarom die focus op vrouwen? Er zijn toch ook geen boeken ‘authentiek leiderschap voor mannen’?

Normen

Voor alle duidelijkheid: wij zijn niet uit op ‘fix the women’. Uit diverse onderzoeken blijkt dat vrouwen tegen diepgewortelde vooroordelen, bias, en ongeschreven masculiene spelregels op de werkvloer aanlopen. Het zou toch niet zo moeten zijn dat vrouwen zich anno 2024 moeten aanpassen naar de masculiene normen die nog vaak de boventoon voeren in organisaties?

Fix the system

Daarom pleiten wij in ons boek niet voor Fix the Women maar Fix the system! Om dat voor elkaar te krijgen, is het belangrijk dat vrouwen de bias en spelregels doorzien en dat ze het spel leren spelen op een manier die bij hen past, op hun eigen, authentieke manier. Door dat te doen, kunnen ze de vooroordelen bestrijden en de regels van het spel veranderen. En zo een rolmodel worden voor andere vrouwen. Want dat is waar veel vrouwen behoefte aan hebben: positieve rolmodellen om zich aan op te trekken en zo minder alleen te staan in de mannenwereld.

Leiderschap

Ons boek Authentiek leiderschap voor vrouwen gaat over persoonlijk leiderschap: je ambities kennen en je doelen bereiken. Je missie helder hebben en strategisch handelen. We hebben het geschreven voor vrouwen in elke fase van hun loopbaan: van starters tot door de wol geverfde professionals. Ter inspiratie als het meezit, maar ook als het tegenzit. Van macht naar kracht in zeven stappen, dat is de rode draad van het boek. De zeven stappen zijn geïnspireerd op het model Real Power van de Amerikaanse auteur Janet Hagberg. Wij gebruiken dit zelf al geruime tijd als basis voor onze trainingen en coaching, en steeds weer zijn we onder de indruk van de impact die het heeft op vrouwen. Inmiddels werken we met een nieuwe, actuele interpretatie van het model, die we delen aan de hand van cases uit onze werkpraktijk, onze eigen inzichten (uit ons werk én onze boekenkasten vol relevante titels) en recente wetenschappelijke bevindingen.

Een boek vol tips voor vrouwen dus. Maar ook een pleidooi om de verandering samen met mannen aan te gaan.

Missie

Als we over het boek vertellen, krijgen we vaak de vraag: is het alleen geschikt voor vrouwen? Zeker niet! Wij hebben voor dit boek een genderspecifieke insteek gekozen omdat dat ons werk is en omdat die past bij onze missies om de positie van vrouwen te versterken. Maar we zijn ervan overtuigd dat ook mannen er hun voordeel mee kunnen doen. Om vrouwen op de werkvloer beter te kunnen begrijpen, maar ook om hun eigen feminiene kanten te versterken. Hun empathisch vermogen, hun reflectie. Het zou fantastisch zijn als Authentiek leiderschap voor vrouwen het laatste boek over dit thema was, omdat vrouwen en mannen op de werkvloer gewoon beoordeeld worden op hun competenties, zonder bias. Maar voorlopig blijft dit boek nog wel even nodig…

Over Jolanda Holwerda

Jolanda Holwerda is directeur van de Lof-academy. Ze geeft trainingen en is in binnen- en buitenland een veelgevraagd spreker over authentiek leiderschap en meervoudige ambities. Ze ontving in 2009 de Joke Smit Prijs voor haar inzet op het gebied van emancipatie. Ze schreef het boek 'Vanuit je hart naar succes'.

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl). 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden