Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Mag ik meneer Kristel even spreken?

Vooroordelen zijn er om mee afgerekend te worden. Sinds ik op mijn 23ste het containerbedrijf van mijn vader overnam, heb ik de nodige vooroordelen moeten overwinnen. En nog altijd zijn klanten en leveranciers soms verrast als blijkt dat een jonge vrouw de baas van het bedrijf is. Hoe is dat vandaag de dag nog mogelijk?

Kristel Groenenboom | 1 november 2017 | 3-4 minuten leestijd

Er zijn nog steeds veel vooroordelen in het zakenleven. We denken dat we moderne mensen zijn, maar bewust of onbewust zijn we bevooroordeeld. Zwarte zakenmensen krijgen niet dezelfde kansen als blanke ondernemers. Een blanke jonge vrouw kan al op weinig aanzien rekenen in het zakenwereldje, maar als je dan ook een getinte huidskleur hebt, wordt het nog lastiger.

We zijn niet alleen vooringenomen over afkomst, we veroordelen ook het soort werk dat iemand doet. Werk je met je handen, dan zul je wel niet goed kunnen leren – anders was je wel een computernerd geworden. We oordelen ook over de sector waarin iemand werkt. Een advocaat vinden we arrogant en gewetenloos, van een notaris verwachten we dat hij in een Saab rijdt, en een dokter vinden we belachelijk in korte broek.

Wat doe je tegen al die oordelen en vooroordelen? Een goed begin is je niets aantrekken van beperkende gedachten. Ook al voldoe je niet aan het ideaalbeeld, ga er gewoon voor. Je hoeft niet van flexwerken of van gezonde lunches te houden om het te maken in het bedrijfsleven. Het is helemaal niet erg als je medewerkers je af en toe een klootzak vinden. Mensen maken het vaak moeilijker dan het is.

Zonder wrijving geen glans

Maar soms mogen we onze kwaadsprekers ook dankbaar zijn. Want zonder hen was je nooit zo ver gekomen. Kritiek haalt mensen naar beneden, maar het kan er ook voor zorgen dat ze juist extreem hun best gaan doen om het tegendeel te bewijzen. Kritiek kan je juist die schop onder je kont geven om het beste uit jezelf te halen – je zult die etters eens wat laten zien!

Succesvolle mensen zijn vaak gepest. Neem bijvoorbeeld Adele, Justin Timberlake, Rihanne en Daphne Deckers: allemaal gepest in hun jeugd, afgewezen, vernederd op het bankje van de gym of uitgelachen om hoe ze eruitzagen. Later hebben ze ruimschoots bewezen dat ze niet raar zijn, maar juist enorm succesvol. Hoe dit komt? Waarschijnlijk doordat ze op zekere dag de beslissing namen om geen underdog meer te willen zijn. Als je op een goede manier met kritiek om kunt gaan, kan die je juist iets positiefs brengen. Je groeit ervan en je komt er verder mee.

Ga ervoor!

Al ben je jong, tweede generatie of vrouw: als je een droom hebt, moet je er gewoon voor gaan. Helaas leven we daar vaak niet naar en zijn we veel te veel bezig met wat andere mensen zeggen. We vergeten dan de dingen die echt belangrijk zijn.

Ga gewoon lekker werken en leef het leven dat jij wilt leven en niet dat van een ander. Go for it. Mijn visie is dat geluk maakbaar is. Laat vooroordelen je niet in de weg staan. Als jij niet achter je dromen aan gaat, wie doet het dan? Stap over de kritiek heen en leef je dromen.

Kristel Groenenboom is directeur en eigenaar van het gelijknamige containerbedrijf. Ze geeft leiding aan 30 medewerkers en boekte een omzet van 4 miljoen euro. In de afgelopen jaren werd ze uitgeroepen tot meest veelbelovende zakenvrouw en internationaal onderneemster van het jaar. Ze stond op lijstjes van succesvolle ondernemers van onder meer Sprout, het Financieele Dagblad en The Next Women. Ze is columnist, spreker en de auteur van Mag ik meneer Kristel even spreken?

Over Kristel Groenenboom

Kristel Groenenboom is directeur van Groenenboom Containerservice en zakenvrouw van het jaar. Ze is een voorvechter van vrouwen in de techniek. Ze is een gewaardeerd spreker en auteur van 'Mag ik meneer Kristel even spreken?' en 'Nu of nooit'.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden