Psychische aandoeningen heeft twee delen. In het eerste deel komt de situering van het thema en het globale kader aan bod. In het verkennen van het terrein van de klachten die met psychische aandoeningen in verband staan wordt eerst stilgestaan bij verschillende manieren van kijken. Op die manier komen de auteurs tot een heldere begripsomschrijving, én wordt de definitie vanuit verschillende kanten belicht. Wat is positieve gezondheid? Wat kenmerkt het biopsychosociaal model en waarin verschilt een herstelgerichte van een medische benadering?
Beide zienswijzen hebben een ding gemeen: zorg dat de regie in een ander kamp komt te liggen: geef de client instrumenten en handvatten in handen.
In het tweede deel worden de meest voorkomende aandoeningen beschreven. Hoe ontstaan ze? Welke impact is er voor de context en welke tips zijn van belang voor naasten? Maar ook ervaringsverhalen komen aan bod, zodat je je als lezer een beter beeld kunt vormen van het theoretische kader dat hun verhalen omgeeft. De open en toegankelijke aanpak kenmerkt dit boek. Waar nodig verduidelijken schematische voorstellingen en tabellen de theorie. Kleur wordt ingezet om de leeservaring te versterken en de cognitie te ondersteunen. In de inhoudstafel komt dit weloverwogen inzetten van kleur terug, sober maar opvallend blauw onderscheidt stukken en hoofdstukken van elkaar.
Voor mij was Psychische aandoeningen van Arie Hordijk en Will van Genugten één van de boeken waar ik naar uitkeek. Ik ben blij dat het in mijn kast staat. Voor mijn werk maakt het echt een verschil. Het boek is erg breed inzetbaar, niet alleen voor studenten, maar evengoed voor wie aan de slag is in zorg en ondersteuning. Of voor mensen die samenleven met mensen met een aandoening. Je krijgt een flinke duw in de goede richting van onderbouwde menselijkheid bij het doornemen van dit werk. Wie het boek koopt krijgt een erg leuk en goed onderbouwde extra, met ervaringsverhalen, bijkomende verduidelijking en oefeningen: www.psychischeaandoeningen.nl - de investering meer dan waard. De afbeelding op de omslag tot slot, sluit sterk aan bij wat je inhoudelijk van een boek als Psychische aandoeningen verwacht. De webstek van de kunstenaar is een bezoek waard.
Over Geert Vandamme
Geert Vandamme werkt in een voorziening voor mensen met fysieke beperkingen in Gits (West-Vlaanderen-België). Enerzijds als thuisbegeleider bij Volwassenen met aangeboren of verworven beperkingen, anderzijds als arbeidsbegeleider binnen dagbesteding bij volwassenen met een beperking.