Aanpak moet passen bij complexiteit
In de inleidende hoofdstukken van Projectmanagement en Agile in de praktijk gaat het onder meer over de verschillende aandachtspunten, die helpen bij het bepalen van een passende projectaanpak. Volgens Schouten moet een projectaanpak passen bij de complexiteit van een project. Om dit te bepalen introduceert Schouten de Stacey- matrix. Deze matrix kent vier gradaties van complexiteit, die gaan van simpel, gecompliceerd, complex naar chaos. Bij simpele projecten is zowel het wat als het hoe voorspelbaar en is te managen met draaiboeken en procedures. Bij chaos is het wat en hoe onvoorspelbaar. Het boek gaat op deze twee niet verder in.
Aanpak van een gecompliceerd project
Bij gecompliceerde projecten is het redelijk voorspelbaar wat moet worden opgeleverd en/of is redelijk voorspelbaar hoe het project moet worden opgevoerd. De lezer met een ‘gecompliceerd project’ heeft volgens mij het meest aan deel twee, ‘De Projectmanagementaanpak’. In zo’n honderd pagina’s is er aandacht voor ‘de structuurkant van projectmanagement’. Schouten belooft dat de projectleider een praktische handleiding krijgt met de achterliggende theorie om een project van a tot z te kunnen managen. Lezers die vertrouwd zijn met de PRINCE2 aanpak, herkennen veel van de stof. Het is jammer dat Schouten zich beperkt zich tot de PRINCE2 aanpak en geen aandacht besteedt aan de andere projectmanagement aanpakken die ons land kent.
Aanpak van een complex project
Bij complexe projecten is onvoorspelbaar wat moet worden opgeleverd of is onvoorspelbaar hoe het project kan worden uitgevoerd. De lezer met een ‘complex project’ heeft volgens mij het meest aan deel drie ‘De Agile aanpak’. In zo’n zeventig pagina’s besteedt Schouten aandacht aan de gedachten achter Agile en het raamwerk Scrum. Schouten besteedt aandacht aan een aantal onderwerpen zoals de kenmerken van scrum, de waarden en principes van Scrum en de rollen bij Scrum. Hij behandelt dit alles kort, want het gaat Schouten om de principes, en niet om een uitgeschreven methode. Dat is voor mij wel iets te kort door de bocht. Veel auteurs zijn van mening dat er over Agile en Scrum meer te zeggen valt dan alleen over principes. Ik denk aan de diverse boeken van Rini van Solingen en ook aan Michael Franken (Scrum voor Dummies).
Aandacht voor gedragscompetenties
Voor zowel een complex of gecompliceerd project zijn een aantal gedragscompetenties nodig om het succesvol uit te voeren. In deel vier, ‘Sociale vaardigheden voor projecten’, behandelt Schouten in zeven hoofdstukken een diversiteit aan onderwerpen. Aan bod komen bijvoorbeeld effectief overbrengen van een boodschap, het effect van proactief gedrag, hanteren van conflicten en het toepassen van situationeel leiderschap.
Goed vormgegeven (les)boek
Elk deel begint met een samenvatting in vragende vorm. Het boek is mooi en overzichtelijk vormgegeven en leest makkelijk door Schoutens prettige schrijfstijl. Gezien de toon van het boek kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat de belangrijkste doelgroep voor het boek studenten zijn. Voor de (project)manager, scrum master of opdrachtgever is het boek minder geschikt. En of de theorieën uit het boek direct toepasbaar zijn (zoals hij belooft), betwijfel ik.
Schoutens boek is een geweldig goed boek voor mensen die op zoek zijn naar een overzicht van Prince en agile. Er zijn weinig tot geen boeken, zoals het boek van Schouten, die deze twee aanpakken voor een project naast elkaar behandelen. Schouten helpt de lezer om te bepalen wanneer welke aanpak passend is en geeft achtergrondinformatie en tips voor wat nodig is om een project uit te voeren.
Over Rudy Kor
Rudy Kor is zelfstandig organisatieadviseur en auteur van diverse managementboeken. Tot voor kort werkte hij (als senior partner) bij Twynstra Gudde. Hij startte zijn werkzame leven bij Philips in Eindhoven. Als adviseur helpt hij (project)managers bij het effectiever inrichten van hun projecten. Als veellezer wordt hij gedreven door nieuwsgierigheid en schrijft regelmatig boekrecensies.