In de geschiedenis zijn militaire organisaties altijd de inspiratiebron geweest voor corporate organisaties die de managementinzichten van de militaire organisaties hebben toegepast. Die lijn doortrekkend biedt dit boek inzichten die leidend zullen zijn voor de verandering van corporate organisaties in de nabije toekomst.
Het boek gaat over de sterk veranderende wereld sinds begin van deze eeuw. Een wereld die gecompliceerd was maar inmiddels complex is geworden en steeds sneller verandert. Dat vraagt een andere manier van organiseren, waarbij de traditionele command & control en hiërarchische ‘mece’ structuur niet meer werkt, want de vijand opereert veel sneller en ongrijpbaarder. Om die complexiteit het hoofd te bieden is ‘empowered execution’ en ‘shared consiousness’ nodig, gebaseerd op vertrouwen en gemeenschappelijke doelen. McCrystal beschrijft stapsgewijs en grondig hoe de organisatie wordt veranderd naar een wendbare waarbij onderlinge rivaliteit tussen legerdelen wordt geminimaliseerd, beslissingen zo veel als mogelijk worden gedecentraliseerd en informatie zoveel als mogelijk wordt gedeeld. De rol van leidinggevenden verandert van schaakspelers die afwisselend zetten doen op een overzichtelijk speelveld naar tuiniers die zorgen dat gewassen tot bloei en vrucht komen. McCrystal beschrijft hoe hij dat ziet en geeft voorbeelden uit zijn eigen militaire praktijk die tevens toepasbaar zijn de corporate wereld.
In het boek wisselen twee verhaallijnen elkaar af. Een verhaallijn over veranderingen in het militaire strijdveld, waarbij wordt ingegaan op de strijd tegen het terrorisme en de oorlog in Irak, afgewisseld met een verhaallijn over de veranderende Amerikaans militaire organisatie met vele voorbeelden zoals de slag bij Trafalgar tussen de Engelse en Franse vloot in 1805, maar ook van corporate organisaties als Ford en General Motors.
Het boek is zorgvuldig opgebouwd en de inhoud is breed uitgeschreven; je moet er de rust voor hebben en tijd voor nemen om het te lezen en het helpt als militaire geschiedenis en dan met name de oorlog in Irak en strijd tegen terrorisme je aanspreekt. De 12 hoofdstukken onderverdeeld in 4 delen worden ieder afgesloten met een korte puntsgewijze ‘recap’ die de omvangrijke inhoud eigenlijk te kort doet.
Over Edwin Tuin
Edwin Tuin is veranderspecialist, universitair gastdocent Organisatietransformatie, eigenaar van adviesbureau De Veranderstrateeg en auteur.