Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Een werkweek van 4 uur

Vier uur per week werken en genoeg verdienen om de rest van de tijd leuke dingen te gaan doen? Wie wil dat niet! Om zover te komen moet je wel eerst flink aan de slag. Timothy Ferriss geeft hiervoor in 'Een werkweek van 4 uur' vier processtappen: Definitie, Elimineren, Automatiseren en Liberation (vrijheid): oftewel DEAL.

Mariska Fennema | 21 april 2010 | 4-5 minuten leestijd

Bij veel mensen blijft het meestal bij dromen, omdat ze van mening zijn dat hun situatie het niet toelaat om een drastische verandering in hun leven te bewerkstelligen. 'Een werkweek van 4 uur' start daarom met Definitie: voor jezelf helder krijgen welke dromen je wilt najagen. En wil je dat wel echt? Ferriss is van mening dat daar vaak angst achter zit: mensen zijn bang voor wat er mis kan gaan of voor de mogelijke problemen die ontstaan. Hij besteedt daarom al vroeg in het boek aandacht aan omgaan met angst. 'Angst benoemen is angst overwinnen.'

Na het helder krijgen van uw dromen, maakt u een berekening van wat deze gaan kosten en welke eerste stappen u kunt nemen. Het gaat er niet om dat u rijk wordt, maar dat u het leven van een 'Nieuwe Rijke' kunt leiden: veel tijd hebben om te kunnen doen wat u echt leuk vindt. Dat hoeft niet altijd veel te kosten. Hierna komt het proces van Elimineren.

Ferriss is van mening dat een fors deel van de tijd die mensen op hun werk zijn, opgaat aan inefficiënte zaken: onbelangrijke vergaderingen, een constante stroom e-mails, onnodig lange telefoontjes, gerommel met de blackberry, micro management... Indien medewerkers zich beperken tot datgene dat er echt toe doet, behalen ze meer resultaat in minder tijd. Het herkennen en elimineren van tijdverslinders is daarom erg belangrijk. Ferriss is een groot fan van het 80/20 principe. Hij geeft voorbeelden hoe hij dit principe doorvoerde op zijn werk en er achter kwam dat van de 120 klanten er slechts vijf waren die 95% van de inkomsten genereerden. Hij bleek vervolgens 98% van zijn tijd te besteden aan het najagen van klanten die nauwelijks iets bijdroegen aan het bedrijfsresultaat en voor veel problemen en gedoe zorgden.

Het proces van Automatiseren is de volgende stap. De basis van een werkweek van vier uur is dat je uitbesteedt wat je maar kunt uitbesteden. Met allerlei aansprekende voorbeelden geeft de auteur inzicht in zijn eigen ervaringen en die van anderen met het uitbesteden van taken aan 'virtuele assistenten'. Veelal uit India en daardoor goedkoper dan jijzelf. Daarnaast is goed delegeren van belang. Door mensen voldoende bevoegdheden te geven binnen afgesproken kaders, voorkom je dat je voor elk probleem geconsulteerd moet worden. Hierdoor komt tijd vrij, omdat je alleen werk overhoudt dat je echt zelf moet doen. En door dat vervolgens weer zoveel mogelijk te automatiseren komt er nog meer tijd beschikbaar.

'Begin klein, maar denk groot' is Ferriss' motto. Door te starten met het einddoel voor ogen kun je de zaken van begin af aan zo organiseren dat het meeste daadwerkelijk uitbesteed en geautomatiseerd kan worden. Hij geeft voorbeelden hoe mensen gestart zijn en met wat voor soort producten. En passent passeren talloze tips en hulpmiddelen, veelal in de vorm van websites en bedrijven met specifieke diensten. Deze zijn vooral gezeteld in de VS, dus is het de vraag in hoeverre dat bruikbaar is in Nederland, maar het geeft wel een goed idee van de mogelijkheden.

Het proces van Liberation begint met een hoofdstuk met de titel: 'Hoe verdwijn ik van kantoor'. Ook hier weer voorbeelden en tips hoe je dit mogelijk voor elkaar kunt krijgen. Het doel is om je minipensioen op te nemen. Hiermee bedoelt Ferriss dat je niet wacht met leuke dingen doen tot je eindelijk met pensioen bent, maar dat je zaken zo gaat regelen dat je dat regelmatig al eerder kunt doen. Het hoofdstuk gaat vooral in op het kunnen maken van reizen door de mobiele levensstijl toe te passen: hoe regel je de zaken (virtueel) zodanig dat je mobiel kunt werken en op afstand zo nu en dan even tijd aan dringende kwesties kunt besteden. Dit alles met het doel om lang weg te kunnen blijven, terwijl het werk gewoon door blijft gaan.

'Een werkweek van 4 uur' biedt een unieke kijk op werken. Er staat een aantal ongebruikelijke opdrachten in om te oefenen in dingen die je waarschijnlijk nooit uit jezelf zou durven. Het concept van de mobiele levensstijl past zeker bij de huidige technologische ontwikkelingen. Het vraagt wel veel van de bedrijfsleiding om af te stappen van de gedachte dat medewerkers (fulltime) aanwezig en beschikbaar moeten zijn om een bepaald takenpakket te vervullen. En ook medewerkers/ondernemers zelf moeten een andere instelling ontwikkelen, want een groot deel van het concept is gebaseerd op het gegeven dat men zichzelf daar waar mogelijk misbaar, en dus eigenlijk onzichtbaar, maakt. Om met Ferriss te spreken: 'Creëer een groots bedrijf door klein te blijven.'

Over Mariska Fennema

Mariska G.A. Fennema MBA Werkzaam als manager marketing & communicatie bij RTV Utrecht en behaalde haar Executive MBA bij Business School Nederland.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden