Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Scrum in actie

Een boek met 10 auteurs op de voorkant! Dat kan alleen maar door scrum tot stand zijn gekomen was het eerste dat ik dacht. Anders wordt het chaos. En ja hoor; dat blijkt het geval. Practice what you preach. De stand is 1-0 voor de auteurs.

Wim Oolbekkink | 1 september 2015 | 2-3 minuten leestijd

De meeste mensen kennen Scrum vast wel als werkwijze waarmee software wordt ontwikkeld. Ontstaan in een tijd waarin de grote, onoverzichtelijk software projecten financieel en in de tijd gemeten gillend uit de hand liepen. Klanten kregen producten waarover ze ontevreden waren omdat ze niet deden wat eigenlijk gewenst was en betaalden ook nog eens de hoofdprijs.

De Scrum-methode zorgt ervoor dat het project wordt opgedeeld in kleine stukjes die telkens een werkend stuk software oplevert dat aan de klant gepresenteerd kan worden. Scrum in actie gaat niet over de IT sector. Het maakt een vertaalslag naar andere sectoren waaronder Zorg en Onderwijs. ‘En zelfs thuis blijkt scrum plezierig effectief’ aldus de auteurs.

Scrum is hip, Scrum is hot en heeft kenmerken van een geloof. Daartoe hebben de auteurs in de inleiding een heuse geloofsbelijdenis opgesteld. ‘Wij geloven in Scrum!; Wij geloven in een wereld die in beweging is; wij geloven in organisaties, wij geloven in teams, wij geloven dat kortcyclisch werken past bij mensen; wij geloven in mensen.’

En de onbetwiste God of Scrum dr. Jeff Sutherland is bereid gevonden een mooi voorwoord te schrijven. Maar je hoeft beslist geen ‘believer’ te zijn om de waarde van Scrum in te zien en toe te passen op je eigen werk. Het is uiteindelijk een intelligente manier om effectief samen te werken. De scrummethode is praktisch, transparant, resultaatgericht en ontwikkelingsgericht.

Het sluit bovendien aan bij de trend van zelfsturing en zelforganisatie. Daarmee heeft de methode een onderbouwing (afkomstig uit het Agile Manifesto) die me erg aanspreekt:

- Mensen en hun interactie zijn belangrijker dan processen en hulpmiddelen

- Werkende producten zijn belangrijker dan allesomvattende documentatie

- Samenwerking met de klant is belangrijker dan een dichtgetimmerd contract

- Inspelen op veranderingen is belangrijker dan het volgen van een plan.

Het boek start met een vraag: ‘heb jij weleens gescrumd?’ en vervolgens wordt de lezer meegenomen in de avonturen van de hoofdpersoon op zijn weg naar een succesvol project. Drie basisrollen, vier ceremonies en vier lijsten. Thats it. Eenvoudig geschreven worden alle stappen keurig toegelicht, voorzien van heldere illustraties en overtuigende casebeschrijvingen. Het kleurgebruik verhoogt de leesbaarheid en zorgt voor een aantrekkelijk boek dat snel doordringt tot de kern. En hoewel er 10 auteurs aan het boek schreven leest het als een eenheid. Daarmee hebben de auteurs hun eigen project, het schrijven van een boek, overtuigend neergezet.

Hoofdstuk 10 gaat over de definition of Fun. Hoewel het officieel geen onderdeel uit maakt van de scrummethode is het wel cruciaal voor het welslagen van het project. Wat zorgt er voor dat mensen plezier in hun werk hebben en houden? De scrum-aanpak sluit hiermee prettig aan bij de performance happiness aanpak die ik al kende. Vanaf heden geen project meer zonder Scrum en en geen Scrum meer zonder Fun.

Over Wim Oolbekkink

Wim Oolbekkink is programmadirecteur stichting SBI en aanjager SDG house bij Landgoed Zonheuvel in Doorn. Hij geeft samen met anderen vorm aan de missie van SBI op landgoed Zonheuvel over Samenwerken, Bezinnen en Inspireren. Daarnaast is hij zelfstandig ondernemer met Performance Happiness en De Geluksacademie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden