Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Scrum in actie

Scrum is een methode voor het plannen, uitvoeren en beoordelen van projecten die nog steeds groeit in populariteit, ook al is de methode al halverwege de jaren ’90 ontwikkeld. De groeiende populariteit is niet voor niets.

Jasper van Dorp | 27 juli 2015 | 3-4 minuten leestijd

Steeds meer mensen zien in dat de traditionele manier van projectmanagement zelden effectief is. Wensen van de klant zijn vaak niet duidelijk bij de start van het project, waardoor er veel aannames moeten worden gedaan tijdens de planning ervan. Bovendien veranderen de wensen doorgaans gedurende de loop van het project (of worden later pas echt duidelijk), waardoor extra werk moet worden verzet, het project uitloopt en het budget wordt overschreden. Of erger nog: door miscommunicatie bij de start van het project voldoet het eindproduct niet aan de wensen, met alle gevolgen van dien.

De Scrummethode biedt een oplossing voor deze problemen, onder andere door de wensen vooraf goed in kaart te brengen, taken en subtaken duidelijk te definiëren, realistische schattingen te maken van de duur van de werkzaamheden en constante communicatie tussen de teamleden te bevorderen in de vorm van stand-ups en sprint meetings. Bovendien is de methode flexibel; er is continue communicatie mogelijk tussen het team en alle belanghebbenden en er kan gemakkelijk worden ingespeeld op veranderingen.

In de IT-wereld wordt Scrum al vaak en succesvol toegepast, omdat juist daar vaak in teams wordt gewerkt en met duidelijk te definiëren subtaken. Ook komt het in de IT vaak voor dat wensen van de klant, of de technische mogelijkheden, veranderen gedurende het project.

Een andere belangrijke reden dat Scrum vooral bekend is binnen de IT wordt door Jeff Sutherland (de bedenker van Scrum) genoemd in het voorwoord van het boek ‘Scrum in actie’: in de begindagen testte hij de methode juist in de softwareontwikkeling. Maar, zo zegt hij, Scrum is geschikt voor vrijwel alle projecten in alle sectoren.

‘Scrum in actie’ is geschreven door ervaren scrumcoaches die het daarmee eens zijn. Van het vormen van een coalitieakkoord in de gemeenteraad tot het organiseren van een personeelsfeest tot het klussen in huis, het kan allemaal effectiever met behulp van Scrum. Om mensen op weg te helpen schreven ze dit boek vol praktische tips over hoe te starten met Scrum en vooral over hoe het succesvol kan worden uitgevoerd.

Het boek heeft een vlotte, informele schrijfstijl. Ondanks dat er maar liefst zeven auteurs aan hebben gewerkt leest het lekker weg. Hier en daar wordt wat heen en weer gesprongen tussen onderwerpen, maar dat is nergens storend. Meestal wordt er keurig aangegeven wanneer er later in het boek dieper op een onderwerp zou worden ingegaan.

Op deze manier komen in 11 hoofdstukken alle belangrijke facetten van Scrum voorbij: van de product backlog tot de retrospective. Regelmatig wordt er ook een case uit de praktijk behandeld waarin Scrum succesvol bleek bij het uitvoeren van een project, om zo het onderwerp van een hoofdstuk de verduidelijken. De auteurs hebben daarbij gekozen voor een diversiteit aan sectoren, zodat er altijd wel een voor de lezer aansprekende case voorbij komt.

De enthousiaste toon van ‘Scrum in actie’ werkt aanstekelijk en veel mensen zullen na het lezen ervan zin hebben om zelf met de methode aan de slag te gaan. Wat het boek ook sterk maakt is dat de auteurs eerlijk zijn over eventuele tekortkomingen van de Scrum methode; er zullen projecten of omgevingen zijn waar Scrum niet zo effectief is. In dat geval is het verstandiger om te kiezen voor andere vormen van projectmanagement.

Na het lezen van ‘Scrum in actie’ zal de lezer een goed idee hebben van hoe Scrum werkt en hoe het eventueel in de eigen sector kan worden toegepast. Wel raden de auteurs aan om een scrumcoach in de armen te nemen als er verder niemand aanwezig is die ervaring heeft met de methode; in het begin zal deze manier van werken even wennen zijn voor alle betrokkenen en een scrumcoach kan helpen om valkuilen te vermijden (dat het boek is geschreven door een groep scrumcoaches zal in dit advies zeker meespelen).

Desondanks geeft dit boek een prima, uitgebreid overzicht van Scrum en voldoende handvatten om er zelf mee aan de slag te gaan.

Over Jasper van Dorp
Jasper van Dorp (1980) is onderzoeker en onlangs gepromoveerd in de natuurkunde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden