Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De projectsaboteur

'Het is tijd de projectsaboteurs te voorzien van het juiste gereedschap: een boek dat uitlegt hoe je een project kunt manipuleren en vernietigen.' Een prikkelend en veelbelovend voorwoord van Jeroen Gietema en Dion Kotteman in hun boek 'De projectsaboteur'. Een volgens hen leerzaam boek voor zowel de projectsaboteur, als projectleider om zich te wapenen tegen de saboteurs en hun ondermijnend gedrag. En dat klopt, zij het dat de erkenning en waardering afhankelijk zijn van het aantal ervaringsjaren van de lezer. De ervaren projectleider waardeert dit boek direct. De onervaren projectleider waardeert het in de komende tien jaar van zijn carrière steeds meer.

Projectleider-Worden.nl | 3 maart 2010

Toegegeven: er is tot nu toe weinig aandacht geweest voor het saboteren en manipuleren van projecten. Met hun boek 'De projectsaboteur' maken Jeroen Gietema en Dion Kotteman dat niet alleen meer dan goed, zij bieden u daarmee ook een verrassend leuke blik in de praktijkkeuken van de ervaren projectsaboteurs. U begint met een self assesment. Aan de hand van elf eenvoudige vragen komt u te weten of u uit het juiste sabotagehout bent gesneden. U kunt dit zien als een flauw testje. Maar verplaatst u zich in uw rol als projectleider en vul het in voor de personen in en rond uw project. U merkt snel dat het een verrekte handig hulpmiddel is om potentiële saboteurs en hun motieven te ontdekken. Vervolgens presenteren Gietema en Kotteman de door hun bedachte methode CRIME 1 als wapen tegen de projectmanagement methode PRINCE2. CRIME is een afkorting voor Conspire (beraam), Recruit (mobiliseer), Infiltrate (infiltreer), Manipulate (manipuleer) en Execute (voer uit). Een amusante knipoog richting al die neuroten die denken dat ze met PRINCE2 hun project onder controle hebben en een kapstok voor de inhoudelijke uitwerking van de volgende hoofdstukken. In die volgende hoofdstukken komen achtereenvolgens de opdrachtgever, de projectmanager, de gebruiker, de specialist en het lid van de ondernemingsraad aan bod als projectsaboteur. Ieder vanuit zijn eigen motieven. Ieder met zijn eigen, specifieke invulling van de CRIME 1-methode. En alsof iedere individuele projectsaboteur op zich al niet erg genoeg is, komen allen uiteindelijk tezamen in één grote samenzwering! De sabotagetips komen alle uit de praktijk en worden verduidelijkt met herkenbare voorbeelden die op de werkelijkheid zijn gebaseerd. Aan het einde van elk hoofdstuk vindt u handvatten voor succesvolle sabotage-acties. Draai deze handvatten om en ook nu weer hebt u een handig afvinklijstje om uw project te behoeden voor een ondergang. Dat Gietema en Kotteman gepokt en gemazeld zijn, blijkt uit de aansprekende 'sabotagetips' en praktijkvoorbeelden. Ze hanteren een leuke afwijkende insteek door uit te gaan van het saboteren van een project. Als ervaren projectleiders herkennen wij de situaties en tips direct, en de afwijkende insteek levert ons hier en daar leuke inzichten op. Maar beginnend projectleiders kan het aan voldoende ervaring ontbreken om de tips en voorbeelden te kunnen plaatsen. De afwijkende insteek maakt het daarbij niet makkelijker. De vlotte schrijfstijl, afwisseling van tips, praktijkervaringen, spreuken en humoristische illustraties doen prettig aan. Het boek is bovendien keurig verzorgd: netjes ingebonden, een stoffen kaft en hoogwaardig papier. Al met al is dit boek uitermate geschikt om cadeau te doen aan beide doelgroepen: de ervaren projectleider waardeert dit boek direct, de onervaren projectleider waardeert het in de komende tien jaar van zijn carrière steeds meer.

Over Projectleider-Worden.nl
Projectleider-Worden.nl is een samenwerkingsverband van ervaren projectmanagers die uit liefde en passie voor het vak projectleiders op weg helpen en ondersteunen met informatie, tips, advies en voorbeelden. De redactie van Projectleider-Worden.nl beoordeelt samen relevante nieuwe boeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Dion Kotteman, Jeroen Gietema
De projectsaboteur

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden