Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

HRM voor de toekomst (2e druk 2010)

'HRM voor de toekomst' gaat over de kracht van wederkerigheid tussen organisatie en medewerkers. Het motto is die van de menselijke maat, al datgene dat binnen de maat van de menselijke vermogens en geaardheid ligt en verbonden is met het realiseren van duurzaam succes. De opdracht van HRM in dit tijdsgewricht is een belangrijke. Zonder beelden van de toekomst, zonder visie bungelt HRM en wordt een overgevoeligheid zichtbaar voor hypes. Het gaat om een bijdrage te leveren aan het beter begrijpen en het met meer zin en zingeving de toekomst tegemoet te treden. Daarom zijn zeven uitdagingen gegeven waar HRM de tanden in kan zetten. Kernvraag is: 'Wat is de agenda voor HRM en hoe brengen we die agenda tot werkelijkheid?'

Ludo de Bie | 30 januari 2006

'HRM voor de toekomst, Op weg met de menselijke maat', is geschreven door. Prof. dr. Rob H.W. Vinke, die sinds 1997 als hoogleraar personeelswetenschappen verbonden is aan Nyenrode Business Universiteit te Breukelen.. Sinds 1997 is hij directeur van Rob Vinke Consultancy, een onafhankelijk organisatieadviesbureau. Zijn kernspecialiteiten zijn: trends in de samenleving, strategisch HRM-beleid, arbeidsvoorwaarden en beloning, cultuur en motivatie. Hij heeft ruim 300 publicaties op zijn naam staan. Het boek is opgebouwd uit 9 kernvragen die in de 9 hoofdstukken worden beantwoord. De kernvragen zijn: 1. Waar gaat dit boek over en waarom is wederkerigheid in het realiseren van gewaardeerde opbrengsten tussen organisatie en medewerker zo essentieel? 2. Wat is de essentie van de afstemming van organisatieambities en medewerkerambities en waarom is dat zo belangrijk? 3. Waar wordt van HRM toegevoegde waarde verwacht en wat is de uitdaging van HRM? 4. Wat zijn de perspectieven voor HRM, hoe te differentiëren en gaat het daarbij om de verandering of om de perceptie daarvan? 5. Waarom zijn breed en weerbaar inzetbare medewerkers cruciaal voor het succes van de organisatie? 6. Welke begaafdheden hebben medewerkers, welke kwaliteiten zoeken we en zijn dat onveranderbare grootheden? 7. Wanneer zijn aard en omvang van beloning en waardering voldoende om de dubbele uitwisseling van bijdragen en opbrengsten tussen organisatie en medewerker tot stand te brengen en in stand te houden? 8. Welke verbinding maakt HRM met het primaire organisatieproces en hoe alloceren we HRM over de betrokken belanghebbenden en deskundigheden? 9. Wat is de agenda voor HRM en hoe brengen we die tot werkelijkheid? Elke vraag wordt duidelijk beantwoord en er wordt veelvuldig gebruikt gemaakt van figuren uit Rob Vinke Consultancy. Elk hoofdstuk begint met een samenvatting, de kernvraag en een citaat uit 'Het Bureau' (Voskuil). Er wordt gebruik gemaakt van intermezzo's en literatuurluiken. Uit de vraagstelling blijken al veel suggestieve aannames die er voor zorgen dat er weinig diepgang in het boek zit. Het boek is dan ook beschrijvend van aard en geeft vanuit die optiek een leuk beeld over het huidige denken over HRM. De subtitel 'op weg met de menselijke maat' komt niet uit de verf, omdat hierover geen kernvraag is gesteld en omdat dit pas in het laatste hoofdstuk aan bod komt. De subtitel suggereert meer, maar dit is niet onderzocht. De zeven uitdagingen voor HRM, die in het laatste hoofdstuk worden genoemd, zouden ook dezelfde uitdagingen kunnen zijn voor een andere beroepsgroep. Daarmee is het boek een zoektocht naar de toegevoegde waarde voor HRM die, zoals de auteur in zijn voorwoord opmerkt, nog lang niet af is. Dit boek is slechts 'een eeuwig nieuw begin'.

Over Ludo de Bie

Drs. L.M.W. de Bie is manager operations bij Avans+, improving professionals en zelfstandig docent/trainer/adviseur op het gebied van management control. Hij is daarnaast beoordelaar van Request For Comment (RFC). RFC verzorgt de externe beoordeling van scripties voor onderwijsinstellingen, waaronder Business School Nederland.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden