Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Authentieke leiders Echte leiders

Boeken met tips omtrent leiderschap zijn niet aan te slepen. De vraag is dan ook of het boek 'Authentieke leiders Echter leiders', van Koos Groenwoud & Sylvia Main, van toegevoegde waarde is ten opzichte van het totale aanbod. Het antwoord is; Ja, het boek is absoluut het lezen waard en voor een breder publiek dan alleen degenen die werkzaam zijn in de 'nog bestaande' managementlagen van organisaties.

Richard van der Lee | 11 februari 2013 | 2-4 minuten leestijd

Het boek is helder geschreven en prettig leesbaar. Als lezer voel je de passie er af druipen en dit is ook wel eens anders bij boeken over dit onderwerp. Inzichten worden per hoofdstuk gebruikt om het belang van authenticiteit en dienend leiderschap aan te tonen, waarbij de auteurs gebruik hebben gemaakt van personen die in hun ogen inspirerend zijn. Aan deze inzichten wordt deels een eigen invulling geven en de persoonlijk voorkeur voor onderdelen uitgesproken. Wat in mijn ogen pleit voor de auteurs is dat zij niet gelijk met de 'wereldberoemde experts' op de proppen komen maar juist met autoriteiten die aansluiten op gedachtegoed van servant leadership.

De auteurs geven in het begin van het boek duidelijk aan er op het gebied van leiderschapsstijl niet één waarheid is qua tips, lijstjes, etc. maar dat eenieder daar, naar gelang de context, op een eigen manier naar kijkt en op inspeelt. Kortom, de behoeften zijn anders per persoon en veranderen continu. Praktisch gezien is het boek een prima hulpmiddel. Doordat er verschillen zijn tussen de diverse inzichten van geraadpleegde autoriteiten zal het voor sommige lezers best lastig om het eens te zijn met het boek als geheel . Ik had hier persoonlijk geen last van en zie de toegevoegde waarde van alles wat ik heb gelezen. Wat er voor mij echt uitsprong waren 'De 85 manieren om je leven ECHT lichter te maken' van Kristi LeBlanc. Deze dragen naar mijn mening bij aan de vitaliteit van mensen en organisaties in het algemeen en zorgen voor 'geestelijke verlichting' in een tijd die als zwaar wordt ervaren. De rode draad uit het boek is dat het van belang is om dichtbij de eigen ik te blijven en moed te tonen op het moment dat het echt lastig is of gaat worden. Hierbij wel mijn voorzichtige conclusie dat er gezien voorgaande verhoudingsgewijs meer leiders rondlopen buiten de managementlagen dan daar binnen maar dat even terzijde. Een aantal zaken zijn mij wel opgevallen. Wat ik bijvoorbeeld miste bij de '20 slechte gewoonten van leiders' van Marshall Goldsmith is degene die bij mij met stip in de lijst zou komen, namelijk het machtsdenken oftewel denken in eilandjes. Binnen organisaties is dit nog steeds schering en inslag en hier ondervinden uiteindelijk veel werknemers en de klanten hinder van. Samen(denken en werken) is dus nog geen ingebakken gedrag. Natuurlijk komt dit wel indirect naar voren uit de onderdelen van de lijst maar het had ook als afzonderlijk punt naar voren mogen komen. Dit geldt overigens ook voor 'hokjesdenken' wat dan wel een typisch Nederlandse uitspraak is maar volgens mij een Westers fenomeen wat lastig af te leren is. Leesadvies: Ik heb het al aangegeven. Het boek 'Authentieke leiders Echte leiders' is een 'must read' voor een ieder die niet aan de kant wil blijven staan en individueel en op organisatieniveau invulling wil geven aan een zinvol leven. Kortom, het boek is geschikt voor alle werknemers binnen organisaties. Hierbij de opmerking dat veel leidinggevenden, na het lezen van het boek, wel wat te overdenken hebben. De boodschap is uiteindelijk; Begraaf de managementstijl die gebaseerd is op command & control en omarm dienend leiderschap. De toekomst is mooi!

Over Richard van der Lee

Richard van der Lee werkt als ZAV'er (Zelfstandig Aanjager van Vervanging) onder de naam Visie op Talent en is daarnaast auteur van diverse managementboeken. Hij publiceert regelmatig artikelen en blogs op diverse websites in binnen en buitenland over de driehoek talentontwikkeling-Leiderschap-nieuwe organisatievormen. Hij is alumnus van Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden