Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Natuurlijk agile - ‘Helpt echte waarde toe te voegen’

Ik ken Paul Takken al jaren. Zijn enthousiasme voor de kracht van verbinding is alleen maar sterker geworden. Hoewel hij net als velen de Agile methodiek gebruikt in zijn werk, is er iets extra's aan de hand bij hem. Dat is ook de reden dat mensen, teams, en organisaties zo graag met hem werken. Maar om woorden te vinden voor wat zijn benadering dan precies zo uniek maakt, dat was nog niet zo makkelijk. 

Anouk Brack | 7 november 2022 | 2-3 minuten leestijd | 1 van 2 personen vonden dit artikel nuttig

De kracht van Pauls aanpak zit in de wat minder grijpbare kanten van samenwerken en van Agile. Heel mysterieus voor veel van ons. En toch ook zo simpel.

Wat zo vaak gebeurt bij een nieuwe waardevolle methode, is bij Agile ook gebeurd. Het succes wordt herkend. Hoe doen ze dat daar? Oh een nieuwe methode! Die gaan wij ook implementeren! Ja, er hoort ook een vaag filosofisch verhaal bij maar dat valt niet goed op te schalen en uit te rollen, dus we implementeren gewoon de tastbare methodieken, stappenplannen en processen. Tadaa! Klaar, of toch niet?

Winstgedrevenheid en aandeelhoudersbelang

Op zich levert een primaire methodische aanpak ook vaak al winst op. Maar het is een kale versie van een meer diepgewortelde filosofie. Agile wordt dan voor het karretje gespannen van winstgedrevenheid en aandeelhoudersbelang. Op zich niks mis mee, maar als hoogste doel is het leeg en heeft het de neiging mensen en planeet uit te putten.

Paul Takken brengt de verbinding terug. Benoemt gewoon wat hij ziet, stelt vragen en inspireert. Hij was met zijn eerlijke betrokken aanpak zeer succesvol bij bijvoorbeeld een grote autofabrikant en een grote bank, nadat deze aan het herstellen waren van een grote crisis en besloten dat het anders moest. Maar hoe?

Groter dan Paul

Zijn benadering heet Natuurlijk agile en is veel groter dan Paul. Natuurlijk Agile geeft wortels en takken aan een op zich al krachtige methode zoals Scrum. Zo kan Natuurlijk Agile helpen bereiken waar Agile voor was bedoeld: echte waarde toevoegen, voorbij geld alleen. Verbinding met elkaar herstellen. Verbinding met de natuur versterken. Werken vanuit de natuurlijke cycli in onszelf en om ons heen.

Natuurlijk Agile geeft woorden aan een gevoel dat veel Agile coaches en professionals al langer hebben. Dat er iets mist. Dat het werken met een kale Agile methode in dienst van winst en snelheid geen vervulling geeft. Dat maar blijven hollen naar het volgende doel, eigenlijk compleet het doel voorbijstreeft.

X-factor

Ik ben blij dat hij de woorden heeft gevonden om zijn x-factor te beschrijven. En ik ben nog blijer voor alle Agile werkers van nu en in de toekomst. Met deze natuurlijke inzet van de kracht van Agile, is Agile klaar voor de toekomst. Nog steeds veerkrachtig en wendbaar, maar nu voor een groter doel: de waarde van deze aarde.

Ik wens je veel herkenning toe bij het lezen van Natuurlijk Agile. Dat we de natuurlijke wijsheid van cyclisch werken maar succesvol en in verbinding mogen toepassen op de uitdagingen van deze tijd.

Over Anouk Brack

Anouk Brack is auteur van succesvolle managementboeken, geeft internationaal trainingen in leiderschapsontwikkeling, is executive coach en begeleidt teamtrajecten met haar organisatiebloei-methode. Brack schreef verschillende boeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
1

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden