Mijn baas draagt ook een onderbroek - En meer filosofische gedachten is een dun en inspirerend managementboek. De Vries en Kerkhoff schreven het voor zowel de leiders (managers, leidinggevenden) als de vakmensen (zorgmedewerkers, docenten, dienstverleners). Een bijzondere insteek.
Goede gesprekken
Het zou mooi zijn wanneer dit boek in verschillende organisaties zou worden verspreid en tot goede gesprekken zou leiden tussen de managers en de mensen aan het bed, voor de klas etc. De kloof tussen deze twee partijen is nu vaak groot en die willen De Vries en Kerkhoff graag verkleinen.
Laurent de Vries is bestuurder, en Hessiëlle Kerkhoff coach bewustzijnsontwikkeling. Ze kozen voor de vorm van een brievenboek van ruim honderd pagina’s dat voor slechts €9,95 te koop is. Door die vorm is het een makkelijk leesbaar boek.
Rollen
De een legt vanuit de praktijk een probleem of stelling voor, de ander reageert daarop. Tussendoor vertellen beiden over de mensen die hen inspireren, zoals filosofen Hannah Arendt en Emanuel Levinas plus kerkvader Aurelius Augustinus. Achter in dit boek staan korte biografieën van deze historische figuren. Jonge zorgvernieuwer Teun Toebes, die eenentwintig jaar was toen hij besloot op een gesloten afdeling van een verpleeghuis te gaan wonen met mensen met dementie, is volgens Laurent de Vries hét voorbeeld van iemand die voorbij gedrag en referentiekader kijkt. Hij bestempelt Teun Toebes dan ook als een levenskunstenaar die voorleeft dat iedereen gezien wil worden. Daarnaast ‘bevestigt’ Toebes de visie van beide auteurs dat ieder mens het verschil kan maken.
Vooroordelen
Ook De Vries en Kerkhoff kijken vanuit hun perspectief en ervaringen. Ze ontdekken door de reactie van de ander dat zij net zo goed regelmatig vanuit (voor)oordelen handelen. In de praktijk maakt dat iedereen gefrustreerd en leidt dat zeker niet tot de beste dienstverlening. Beide ‘partijen’ moeten hun referentiekader vergroten en problemen soms eens laten sudderen, totdat de beste oplossing zich aandient. Daarvoor moet dan natuurlijk wel tijd kunnen worden gemaakt. Top-down management werkt niet meer. Ieder mens is uniek. Verbinding is belangrijk. Dat betekent niet voor de vorm vragen hoe het gaat. Juiste en oprechte vragen stellen en goed luisteren naar de antwoorden. Dan krijg je écht contact met de ander!
Herwaardering van intuïtie
De twee auteurs pleiten verder voor herwaardering van intuïtie. Gevoel/intuïtie hoort niet ondergeschikt te zijn aan de ratio, maar kan het denken juist versterken. Dat betekent dat er niet altijd slechts één waarheid is; goed óf fout. Volgens Laurent de Vries zouden vakmensen, die hun keuze kunnen onderbouwen, dan ook moeten kunnen afwijken van protocollen en regels.
Met dit boek geven de auteurs handreikingen ter verkleining van de kloof tussen de managers en de mensen op de werkvloer. Hopelijk wordt deze uitdaging op veel plekken opgepakt. Dat kan de zorg, het onderwijs en andere organisaties alleen maar ten goede komen. De patiënt, de leerling en de klant zullen daarmee zijn gebaat. Het werkplezier zal toenemen. Uiteindelijk draait het allemaal om aandacht; voor jezelf, de ander en verbinden van hart, hoofd en handen is de slotconclusie.
Over Ineke Peters
Ineke Peters is redacteur, tekstschrijver en journalist.