‘Het resultaat van een overprikkeld brein is dat we ons minder goed kunnen focussen, meer vermoeid zijn en de connectie met onszelf verliezen’, aldus Charlotte Labee. Tijd dus om te kijken hoe we dit proces kunnen aanpassen.
Continue ‘aan’ staan
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen het gevoel hebben continue ‘aan’ te staan. Dat is op zich niet heel verwonderlijk, want door de smartphone zijn we ook continue bereikbaar en in contact met anderen, via allerlei apps en socials. We krijgen constant prikkels, ontvangen allerhande smartphone meldingen. Met een overprikkeld brein dat ontregeld en vermoeid is, en niet optimaal kan functioneren, tot gevolg.
Een uitgeput brein
Als we te veel vragen van onze hersenen en ons zenuwstelsel raken we uitgeput. Het verstoort de innerlijke processen en we raken zogezegd de verbinding met onszelf kwijt. Meer en meer mensen geven aan dat het altijd bereikbaar zijn, en de stroom aan beschikbare informatie en afleiding, funest is voor rust in het hoofd. Het herstel na een mentaal inspannende dag is vaak minimaal, omdat we ook na het werk geestelijk ‘aan’ blijven staan. Hierdoor wordt concentratie bijvoorbeeld een steeds groter probleem. De smartphone is één van de grote boosdoeners en dat is niet zo verwonderlijk. Het brein vraagt steeds om meer en meer in plaats van minder. Een vicieuze cirkel van beloningsgericht handelen. Elke like leidt nou eenmaal tot een dopamine-shotje. Met grote gevolgen.
Aan de slag
Labee beschrijft met (neuro)wetenschappelijke kennis en onderbouwing wat een overprikkeld brein is. Daarnaast gaat ze uitvoerig in op de vraag hoe dit te herkennen, voorkomen en te verbeteren. Ook de praktijk komt aan bod in haar boek. De lezer wordt aan het werk gezet! De auteur heeft een concreet stappenplan ontwikkeld om overprikkeling tegen te gaan. In een periode van 10 weken laat ze je stap voor stap jouw brein, aan de hand van 3 praktische oefeningen per week, herprogrammeren.
Weer in balans
Het boek behandelt onderwerpen als mindfulness, meditatie, zelfzorg en productiviteit. Hierdoor krijg je weer invloed op het brein en creëer je meer rust in je hoofd. Zo laat ze de lezer zich richten op factoren als voeding, beweging, ademhaling en mindset en de invloed die deze factoren hebben op presteren en innerlijke rust. Ze moedigt de lezer aan om verantwoordelijkheid te nemen voor eigen gezondheid en welzijn.
Naslagwerk
Wil je als lezer meer bewustwording, breinkennis of wil je concreet aan het werk om beter om te gaan met de uitdagingen van onze moderne wereld? Dan biedt Overprikkeld brein voldoende waardevolle tips en handvatten. Het is een boek dat je zo nu en dan zeker nog eens terugleest om praktische tips en oefeningen (opnieuw) in praktijk toe te passen en een gezonde balans te vinden én behouden tussen werk, ontspanning en persoonlijke verzorging.
Over Ineke Smits
Ineke Smits, persoonlijk virtueel assistente en zelfstandig ondernemer onder de naam ToeDoe.