Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Stinkend rijk en zielsgelukkig - ‘Benadrukt het belang van financiële wijsheid’

Pep Degens boek ‘Stinkend rijk en zielsgelukkig’ werk is zowel geruststellend als alarmerend, en benadrukt het belang van financiële wijsheid, evenals de inherente link tussen rijkdom, geluk en persoonlijke groei. 

Ruerdje van Mierlo | 7 november 2023 | 5-6 minuten leestijd

‘Het betaalt goed en ik heb twee kinderen en een huis. Toch ben ik niet meer gelukkig met mijn werk. Maar als ik iets anders wil dan weet ik niet hoe ik het financieel rond krijg. Ik wil ook graag met vakantie en ben gewend geraakt aan het comfort van uit eten kunnen als we daar zin in hebben.’

Gouden kooi

Veel veertigers ervaren een ‘’gouden kooi’. Ze verdienen goed maar zijn niet tevreden met hun werk. Ze willen echter hun kinderen en familie wel goed kunnen verzorgen. Dit dilemma is vaak heel lastig voor hen. Hoe ga je om met een vaste baan en goed salaris versus doen waar je gelukkig van wordt? Kan dat samen gaan of is dat een illusie?

Veel van ons ambiëren financiële onafhankelijkheid of dromen ervan om ‘binnen te lopen’. Toch merken veel van hen, eenmaal op dat punt aangekomen, dat geld op zich misschien niet het antwoord is voor het bereiken van echte voldoening.

De complexe relatie met geld is precies het vraagstuk waar Pep Degens in duikt met zijn boek Stinkend rijk en zielsgelukkig.

In zijn boek heeft hij 16 rijke personen geïnterviewd - van kunstenaars tot CEO's, van uitvinders tot erfgenamen, zelfs onze eigen koning - om de intrinsieke relatie tussen rijkdom en geluk te onderzoeken. Het boek gaat verder dan persoonlijke anekdotes. Het omvat ook wetenschappelijke inzichten en de gedachten van degenen die in de luxesector werken.

Wat naar voren komt is een genuanceerd beeld van rijkdom. Terwijl het ontegenzeggelijk comfort en kansen biedt, roept het ook vragen op over de ware aard van geluk en de rol van geld daarin. Hoe ga je om met overvloed zonder te vervallen in ‘financiële boulimia’?

Word je door rijkdom de meester of juist de slaaf van geld? Wanneer heb je ‘genoeg’?

Financiële wijsheid

Degens' werk is zowel geruststellend als alarmerend, en benadrukt het belang van financiële wijsheid, evenals de inherente link tussen rijkdom, geluk en persoonlijke groei. De conclusie van Degens is dat, eenmaal ‘binnen’, persoonlijke groei en zelfbewustzijn essentieel zijn voor voldoening en geluk.

Voor degenen die nog niet ‘binnen zijn’ denk ik zelf dat er een realistisch besef moet zijn dat rekeningen betaald moeten worden. Wat we wel kunnen leren uit dit boek is dat naast een gezonde financiële situatie het belangrijk is om bezig te blijven met ontwikkelen.

Geld: één van de laatste taboes

Geld en rijkdom worden in veel kringen in Nederland beschouwd als een van de laatst overgebleven taboes. We bespreken nog eerder psychische kwesties, fysieke aandoeningen of zelfs de naderende dood dan de status van onze bankrekening. Probeer iemand naar zijn exacte vermogen of salaris te vragen, en de stilte die volgt, spreekt boekdelen. Hoe komt het dat, ondanks onze openheid over zoveel onderwerpen, geld zo'n beladen thema blijft?

Bij het zoeken naar een nieuwe baan is geld gewoon een belangrijke issue die meegewogen moet worden. Het is heel logisch dat veertigers hiermee worstelen.

Het boek van Degens biedt wel perspectief bij het nadenken over geld en persoonlijk geluk. De meest rijke mensen concluderen dat het ‘onderweg zijn’, het bezig zijn met dingen die zinvol zijn uiteindelijk het meeste voldoening geeft. Hoewel het dus zeker niet zo is dat geld niet belangrijk is, kunnen we deze conclusie in het achterhoofd houden bij de zoektocht naar een inspirerende stap in onze carrière.

Strategische aanpak

Het combineren van financiële zekerheid met persoonlijke voldoening is zeker geen illusie, maar het vereist wel een strategische aanpak, bereidheid om te veranderen en soms het lef om uit de comfortzone te stappen. Het is essentieel om te onthouden dat het leven een reis is, en dat het nooit te laat is om een nieuw pad te kiezen.

Wat kun je zelf vast doen om een begin te maken?

8 punten voor balans 

Zelfreflectie: Begin met diepgaande zelfreflectie. Wat zijn de werkelijke redenen voor ontevredenheid in het huidige werk? Is het de dagelijkse sleur, een gebrek aan uitdaging, of misschien conflicterende waarden?

Herwaardering: Kijk opnieuw naar de huidige baan. Zijn er aspecten die kunnen worden aangepast om het werk bevredigender te maken? Soms kan een gesprek met een leidinggevende over andere verantwoordelijkheden of flexibele werktijden al een groot verschil maken.

Zijprojecten: Overweeg om een hobby of passie om te zetten in een nevenactiviteit. Dit kan een uitlaatklep bieden voor creativiteit en voldoening zonder de financiële zekerheid van een vaste baan op te geven.

Omscholing: Overweeg een opleiding of cursus om vaardigheden te ontwikkelen in een gebied dat persoonlijk interessanter is. Dit kan de deur openen naar nieuwe kansen binnen of buiten de huidige werkplek.

Financiële herziening: Maak een gedetailleerde beoordeling van financiën. Wat zijn de werkelijke kosten van levensonderhoud en welke uitgaven zijn echt noodzakelijk? Door financiële flexibiliteit te creëren, kan men zich meer vrij voelen om professionele risico’s te nemen.

Zoek begeleiding: Overweeg het inschakelen van een gecertificeerde loopbaancoach. Zij kunnen nuttige inzichten en begeleiding bieden bij het navigeren door dit dilemma.

Netwerken: Spreek met anderen die een soortgelijke overgang hebben gemaakt of met dit dilemma hebben geworsteld. Hun ervaringen kunnen zowel inzichtelijk als inspirerend zijn.

Risico en Beloning: Accepteer dat elke verandering risico met zich meebrengt. Het blijven doen van iets dat niet meer past is echter ook een keuze en brengt ook risico’s mee.

Tot slot

Het is belangrijk om te realiseren dat ook het ‘niet maken van een keuze’ een keuze is die consequenties heeft. Als je van binnen afgehaakt bent of cynisch wordt, doe je het werk vaak (op den duur) minder goed. Het is belangrijk om zelf de regie te houden en te voorkomen dat anderen de keuze voor jou maken. Door zelf op tijd te investeren in je loopbaan voorkom je dat je uitgeblust raakt. Als je je werk vanuit intrinsieke waarde en energie doet, levert dat uiteindelijk het meeste op.

Over Ruerdje van Mierlo

Ruerdje van Mierlo is een ervaren en senior loopbaancoach bij het Talenthuis. Zij is gespecialiseerd in hoogopgeleide 40ers, leidinggevenden en directeuren. Zij is tevens gecertificeerd Noloc loopbaanprofessional en was 6 jaar bestuurslid bij de beroepsvereniging van loopbaanprofessionals. Ze heeft een academische achtergrond en 25 jaar werkervaring, zowel in profit- als non profit organisaties.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden